Tranbär

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tranbär
Cranberry bog.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Familj Ljungväxter
Ericaceae
Släkte Blåbärssläktet
Vaccinium
Art Tranbär
V. oxycoccos
Vetenskapligt namn
§ Vaccinium oxycoccos
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Tranbär (Vaccinium oxycoccos) är en art i blåbärssläktet i familjen ljungväxter. Växten får röda bär, som är ätliga. Ett äldre namn på tranbär är myrbär, även hjortron har kallats så. Andra äldre namnformer är Tränjon, och Tranjuter.[1] Även arterna dvärgtranbär, amerikanskt tranbär och Vaccinium erythrocarpum räknas till tranbären.

I Sverige finns det två arter av tranbär – vanligt tranbär (Vaccinium oxycoccos) och dvärgtranbär (Vaccinium microcarpum).

Tranbär odlas i stor skala, i synnerhet i Nordamerika, men då handlar det oftast om amerikanskt tranbär (Vaccinium macrocarpon).

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Ungefärlig naturlig utbredning, med oxycoccus i rött, microcarpum i orange och macrocarpon i grönt.

Vanligt tranbär är en lågväxande växt på tuvor ute på öppna mossar och myrar. Den består av ett krypande ris med rödbruna stammar och tjocka städsegröna blad. Riset kan bli meterlångt och bladen är i regel 6-10 mm långa. Blommorna är rosa-röda. De röda bären är runda, aningen avlånga och något större än lingon, ätliga och C-vitaminrika. De mognar relativt sent på hösten. Enligt folktradition blir de bättre (godare) om den första frosten fått nypa dem innan man plockar dem. Plockningen är mer tidsödande än för blåbär och lingon. Tranbär har en syrlig och frisk smak, som påminner om lingon, men är intensivare, och de används bland annat till saft, sylt, gelé och likörer - även drinken vargtass kan göras på tranbär. Att dricka osockrad tranbärssaft är ett gammalt husmorsknep mot urinvägsinfektioner.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Vissa botaniker anser att de fyra tranbärsarterna tranbär, dvärgtranbär, amerikanskt tranbär och Vaccinium erythrocarpum (från Appalacherna och Ostasien), skulle utgöra ett eget släkte, Oxycoccus, vilket innebär arterna Oxycoccus palustris, Oxycoccus microcarpus, Oxycoccus macrocarpus och Oxycoccus erythrocarpus, eller som undersläkte (Vaccinium oxycoccus palustris etc). Naturhistoriska Riksmuseet i Sverige anger dock att dessa arter ingår i släktet skogsbär[2].[förtydliga]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J.W. Palmstruch, Svensk Botanik, första bandet, andra upplagan, Stockholm 1815. Tillgänglig på Archive.org
  2. ^ Naturhistoriska riksmuseet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]