Hoppa till innehållet

Louise-Élisabeth av Frankrike

Från Wikipedia
Louise-Élisabeth av Frankrike
Gemål Filip av Bourbon, hertig av Parma
Föräldrar Ludvig XV av Frankrike och Marie Leszczynska
Född 14 augusti 1727
Död 6 december 1759 (32 år)

Marie-Louise-Elisabeth av Frankrike, född 14 augusti 1727, död 6 december 1759, var en prinsessa av Frankrike, och en prinsessa av och hertiginna av Parma som gift med Philip av Bourbon.

Hon var äldsta dotter till den franske kungen Ludvig XV och Marie Leszczynska. Hon gifte sig med den spanska prinsen Philip av Bourbon, som senare blev regerande hertig av Parma.[1] Hon var Parmas erkända de facto regent under sin makes regeringstid.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Prinsessa av Frankrike[redigera | redigera wikitext]

Elisabeth var född som tvilling till sin syster Henriette och kallades Madame Royale, Madame Première, Madame Élisabeth, och inom familjen Babette. Hon ska ha varit sin fars favorit. Elisabeth beskrivs som intelligent och med snabb uppfattning. Till skillnad från flera av hennes yngre syskon, som uppfostrades i kloster, växte Elisabeth upp vid hovet.

Prinsessa av Spanien[redigera | redigera wikitext]

I februari 1739 förlovades hon med prins Filip av Spanien i enlighet med traditionen av äktenskapsallianser mellan de franska och spanska kungahusen. Detta var inte populärt vid hovet eftersom Filip var en tredje son och inte förväntades bli monark. Hon gifte sig 26 augusti 1739 i Versailles och 25 oktober 1739 i Madrid. Hon vantrivdes vid det spanska hovet på grund av dess strikta etikett och sin dominanta svärmor, och tillbringade mesta tiden lekandes med dockor på sitt rum.

Hertiginna av Parma[redigera | redigera wikitext]

Vid freden efter österrikiska tronföljdskriget 1748 blev maken monark (hertig) över Parma och paret bosatte sig i Italien. På väg till Parma besökte hon franska hovet 1748–1749, där hon beskrevs som en skönhet och blev vän med sin svägerska och madame de Pompadour, något som ogillades av hennes syskon. Hon tillbringade även 1752–1753 och 1757 i Frankrike.

Hon hade ambitioner att bli regent någonstans, och lovades tronen i nuvarande Belgien av Maria Teresia av Österrike, och arrangerade ett äktenskap mellan sin dotter och Maria Teresias son. Hon avled under ett besök i Versailles.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Latour, Louis Therese: Princesses Ladies and Salonnières of the Reign of Louis XV, 1927 Kegan Paul, Trench, Trubner & Co.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Louise Élisabeth of France, 14 maj 2010.
Företrädare:
Henrietta Maria av Modena
Hertiginna av Parma (gemål)
17481759
Efterträdare:
Maria Amalia av Österrike