Henry Moore

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Henry Moore
The Archer eller Archer, officiellt namn Three-Way Piece No. 2, utanför Neue Nationalgaleriee, Berlin

Henry Moore, född 30 juli 1898 i Castleford i West Yorkshire, död 31 augusti 1986 i Much Hadham i Hertfordshire, var en brittisk skulptör och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Henry Moore var sjunde barnet i en gruvarbetarfamilj. Han var ett stort namn inom modern engelsk skulptur och blev välkänd för sina stora abstrakta skulpturer och hjälpte till att införa en speciell form av modernism i Storbritannien.

Moore blev tidigt inspirerad av grekisk, etruskisk, egyptisk, gammal mexikansk och av primitiv konst samt av Brancusi och Picasso. Han slog igenom på 1930-talet med rent nonfigurativa verk, mjukt rundade urgröpta former kombinerade med strängar.

Hans senare verk är huvudsakligen figurativa: i en halvabstrakt stil med starkt förenklad har han särskilt ofta upprepat motiven "mor och barn" samt "vilande kvinna". Berömda är även hans suggestiva teckningar från Londons skyddsrum under andra världskriget, vilka berättar om bombkrigets ångest och apati.

Henry Moore i Norden[redigera | redigera wikitext]

Offentlig skulptur av Henry Moore är relativt sällsynt i Sverige. Den största samlingen i Norden är finländsk och finns på Didrichsens konst- och kulturmuseum i Helsingfors (13 verk).

Han är även representerad vid bland annat Moderna museet[2] och Arkivet för dekorativ konst[3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]