Lubomír Štrougal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lubomír Štrougal

Premiärminister i Tjeckoslovakien

Tid i befattningen
28 januari 1970–12 oktober 1988
President Gustáv Husák
Företrädare Oldřich Černík
Efterträdare Ladislav Adamec

Född 19 oktober 1924
Veselí nad Lužnicí, Tjeckoslovakien
Politiskt parti Kommunist
Yrke Jurist, politiker

Lubomír Štrougal, född 19 oktober 1924 i Veselí nad Lužnicí, Tjeckoslovakien, är en före detta tjeckisk politiker och kommunistisk premiärminister i Tjeckoslovakien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter obligatorisk tjänstgöring i tysk industri under andra världskriget (Totaleinsatz) avslutade Štrougal juridikstudier vid Karlsuniversitetet i Prag. Han gick in i kommunistpartiet i Tjeckoslovakien och var sedan slutet av 1950-talet medlem av dess centralkommitté. Mellan 1959 och 1961 var Štrougal jordbruksminister och därefter till 1965 inrikesminister.

År 1968 blev han vice premiärminister till Oldřich Černík. Till en början avvisade han Warszawapaktens ockupation av Tjeckoslovakien 1968, men senare blev han en av de framstående företrädarna för Gustáv Husáks regim. Štrougal var därefter Tjeckoslovakiens premiärminister från 28 januari 1970 till 12 oktober 1988.

På grund av konflikter med kommunistpartiets ordförande Miloš Jakes, avgick han som premiärminister. Han kritiserade tillståndet i partiet, statsledningen och samhället. Under sammetsrevolutionen 1989 var Štrougal en av kandidaterna till ordförandeposten i kommunistpartiet, men lämnade senare den politiska scenen och i februari 1990 uteslöts han ur partiet.

Byrån för dokumentation och utredning av den kommunisiska polisens brott i Tjeckien (tjeckiska: UDV) anklagade Štrougal för att han, i sin funktion 1965, hindrade utredning av brott som utförs av den kommunistiska statens säkerhet 1948 och 1949. Men domstplen j Prags släppte honom 2002 på grund av brist på bevis.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]