Warszawapakten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Warszawapakten
Logotyp
Medlemsstater markerade i röd färg.
Förkortning WP
Grundad 14 maj 1955
Nedlagd 1 juli 1991
Typ Militärallians
Officiella språk Ryska
Polska
Tyska
Tjeckiska
Slovakiska
Ungerska
Rumänska
Bulgariska
Albanska
Presidentpalatset i Warszawa var platsen där Warszawapakten skrevs under.

Warszawapakten var en militärallians som existerade 19551991. Den bestod av länder i östblocket, och bildades den 14 maj 1955 som en motvikt till västmakternas Nordatlantiska fördragsorganisation (Nato). Warszawapakten upplöstes 1991.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Warszawapakten var resultatet av de från 1947 alltmer tilltagande spänningarna mellan de allierade under andra världskriget. I väst sågs Sovjetunionens expansion och bildandet av satellitstater som ett allvarligt hot mot de västliga demokratierna. Den västliga försvarspakten Atlantpakten slöts 1949 för att förhindra en ytterligare spridning av det sovjetiska inflytandet i Europa. Då Västtyskland genom Parisfördragen 5 maj 1955 blev en del av det västliga försvarssamarbetet (Västeuropeiska unionen, VEU) reagerade Sovjetunionen genom att skapa en egen försvarsorganisation som motvikt till Nato, Warszawapakten. Östblockets stater träffades 11–14 maj 1955 i Warszawa och arbetade fram Warszawapaktens grundförutsättningar, ”Fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd” (ej att förväxla med VSB-avtalet mellan Finland och Sovjetunionen).

Albanien drog sig ur på grund av att man ställde sig på Folkrepubliken Kinas sida i konflikten med Sovjetunionen 1961, men lämnade pakten formellt 1968.

Warszawapakten bestod tills kalla kriget var över och medlemsländerna började dra sig ur 1991 (DDR:s medlemskap upphörde ett år tidigare, strax innan staten slutade att existera), och pakten upplöstes formellt den 1 juli 1991.

Medlemsstater[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]