Luffarspindel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luffarspindel
Female-hobo.gif
hona
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljTrattspindlar
Agelenidae
SläkteHusspindlar
Tegenaria
ArtLuffarspindel
T. agrestis
Vetenskapligt namn
§ Tegenaria agrestis
Auktor Walckenaer, 1802
Hitta fler artiklar om djur med

Luffarspindel (Tegenaria agrestis) är en spindelart i släktet husspindlar av familjen trattspindlar. Den kallas luffarspindel efter dess engelska namn Hobo Spider. Namnet beslutades av spindelexperterna Gunnar Alroth[1] och Lars Jonsson[2] i ett telefonsamtal sedan den upptäckts på Pepparholm och medias intresse för arten gjorde att ett svenskt namn behövdes.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Honan blir mellan 11 och 15 mm lång, och hanen något mindre, ungefär 8 till 11 mm. Färgen är brunaktig i jordnära toner, och den har ett fiskbensliknande mönster på överdelen av bakkroppen. De ljusa fläckarna är mindre tydliga än hos den närbesläktade större husspindeln, Tegenaria atrica. Den nordeuropeiska luffarspindeln har yttersta benlederna mörkare färgade än inre delar av benen.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Luffarspindeln hör ursprungligen hemma i södra och västra Europa, men har även introducerats i nordvästra USA och sydvästra Kanada. På senare tid har den även förekommit i Danmark där den upptäcktes första gången 2003. 2004 upptäcktes den bland annat på den konstgjorda ön Pepparholm i Öresund. Året efter upptäcktes den på två ställen i Skåne, vid brofästet till Öresundsbron och i hamnen i Ystad. Den har också förekommit i Limhamns kalkbrott. Några andra fynd finns ännu inte.

Farlighet[redigera | redigera wikitext]

Luffarspindlar är i allmänhet inte farliga om de inte provoceras. Men luffarspindeln kan vara tämligen aggressiv om den blir trängd eller om den försvarar sina ägg. Det finns dokumenterat att honor av luffarspindel uppträder aggressivt när de upplever att deras ägg eller ungar är hotade [3]. En luffarspindels bett är tämligen smärtfritt. Alla bett är inte farliga om luffarspindeln inte släpper ifrån sig något gift. Om den släpper ifrån sig gift har man ansett att det kan vara farligt och kan orsaka vävnadsskador eller nekros och ge svårläkta sår. Senare studier har dock inte kunnat bekräfta det. [4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artikel ur aftonbladet 2000-05-15[1] uppdaterad 2009-04-21
  2. ^ Lars Jonson, universitetsadjunkt i biologi”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 16 juli 2008. https://web.archive.org/web/20080716065613/http://www.hkr.se/templates/Page____2662.aspx. Läst 10 maj 2008.  uppdaterad 2009-04-21
  3. ^ Rod Crawford (10 September 2010). Myths about "Dangerous" Spiders. Burke Museum of Natural History & Culture
  4. ^ McKeown N; Vetter RS; Hendrickson RG. Verified spider bites in Oregon (USA) with the intent to assess hobo spider venom toxicity. Toxicon. 2014; 84:51-5 (ISSN: 1879-3150)