Made in Heaven

Från Wikipedia
Made in Heaven
Studioalbum av Queen
UtgivningStorbritannien 6 november 1995
USA 7 november 1995
Inspelat19801995
GenreRock
Längd70:21
SkivbolagStorbritannien Parlophone
USA Hollywood Records
ProducentQueen, David Richards, Justin Shirley-Smith & Joshua J. Macrae
Queen-kronologi
Innuendo
(1991)
Made in Heaven
(1995)
Singlar från Made in Heaven

Made in Heaven är det femtonde och sista studioalbumet av den brittiska rockgruppen Queen, utgivet 6 november 1995. Albumet innehåller låtar som inte hann ges ut innan sångaren Freddie Mercury avled 1991, samt nyversioner av gamla låtar från medlemmarnas respektive solokarriärer. Albumet producerades av Queen tillsammans med David Richards, som tidigare hade varit med och producerat gruppens tre föregående album, samt Justin Shirley-Smith och Joshua J. Macrae.

Endast tre av låtarna på albumet skrevs efter att gruppen givit ut Innuendo; "Mother Love", "You Don't Fool Me" och "A Winter's Tale". Enligt den brittiska tidningen The Guardian så har albumet sålt i över 20 miljoner exemplar världen över.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Efter att inspelningssessionerna för gruppens föregående album, Innuendo avslutats i november 1990, ville sångaren Freddie Mercury att gruppen så fort som möjligt skulle gå tillbaka in i studion för att jobba på nytt material. Mercury hade 1987 fått veta att han drabbats av AIDS och ville spela in så mycket musik som möjligt, medan han fortfarande kunde.[2] I slutet av 1990 började han skriva "A Winter's Tale" i Montreux. I januari 1991 samlades alla fyra bandmedlemmar med producenten David Richards i Mountain Studios och börjar arbeta med nya låtar. Till en början var idén att spela in b-sidor till singlarna från Innuendo, men bandet blev så positivt överraskat av låtarna att de istället beslutade sig för att spela in ett nytt studioalbum.[2] Endast en av dessa låtar blev sedan b-sida; "Lost Opportunity", skriven av Brian May.

I februari återvände bandet till London för att spela in videon till "I'm Going Slightly Mad". Efter videoinspelningen tog gruppen en paus från varandra; Roger Taylor arbetade med The Cross tredje studioalbum, Blue Rock, och Brian May jobbade med sitt debutalbum, Back to the Light. I juni återvände de till Montreux och enligt Taylor skrev de fyra nya låtar. Enligt May och Roger Taylor så kunde bandet endast jobba två eller tre dagar i veckan på grund av Mercurys sjukdom. Det finns olika uppgifter om när Mercury inte längre kunde fortsätta arbetet med albumet. David Richards sade i dokumentären Champions of the World att Mercurys sista sånginspelning var på "Mother Love" den 22 maj 1991.[2] Drygt en vecka senare spelades musikvideon till "These Are the Days of Our Lives" in, vilken var den sista videon Mercury medverkade i.

Den brittiska pressen hade för en tid spekulerat i Mercurys hälsa och den 23 november 1991 bekräftade han via ett pressmeddelande att han drabbats av AIDS. Drygt ett dygn senare, den 24 november, meddelades det att Mercury avlidit. Bandet utfärdade följande uttalande: "Vi har förlorat den största och mest älskade medlem av vår familj. Vi känner överväldigande sorg att han är borta, sorg att han gick bort på höjden av sin kreativitet, men framförallt stor stolthet över sättet han levt och dog. Det har varit ett privilegium för oss att ha delat sådana magiska stunder. Så snart vi har möjlighet vill vi fira hans liv i den stil som han var van vid."[3]

"Roger och John blev väldigt otåliga på mig och började jobba med låtarna. Jag ville inte att de skulle ges ut utan att jag var involverad, så jag tog låtarna ifrån dem, tyckte att de gjort det på fel sätt och tillbringade månader med att sätta ihop alltsammans igen. Att göra Made in Heaven var som att lägga ett pussel. Men jag skulle inte ha givit mitt godkännande på det om jag inte tyckt att det höll standardmåtten."

Brian May — om Deacon och Taylors arbete med albumet innan May blev involverad.[2]

Efter Mercurys död fortsatte Taylor och May arbetet med sina respektive soloprojekt. The Freddie Mercury Tribute Concert tillkännagavs, och runt nyår 1991 sade gruppen att de nya låtarna skulle komma att ges ut 1993.[4] Efter hyllningskonserten, som hölls den 20 april 1992, skildes de kvarvarande medlemmarna åt. Taylor påbörjade arbetet med ett tredje soloalbum och började bygga en hemmastudio, medan May gav ut Back to the Light och turnerade som soloartist. 1993 började Taylor och John Deacon arbeta med låtarna som Mercury lämnat efter sig, utan May.[4] Så sent som i mitten av 1994 blev May involverad i projektet, men May var inte nöjd med Deacon och Taylors jobb, och började omarbeta låtarna själv.

Vid hösten samma år arbetade de alla tre på projektet i Metropolis Studios i London, men bytte snart till Mays hemmastudio i Surrey. Fram till sommaren 1995 gjordes inspelningar i Metropolis, Alerton Hill Studios och Mays studio Cosford Mill. Alla tre var inte alltid närvarande: Taylor påbörjade bland annat en soloturné som pågick mellan september 1994 och januari 1995.[4] I september var albumet klart och namngivet. Förutom endast tre låtar som skrevs efter Innuendo bestod albumet av omarbetningar av låtar från medlemmarnas solokarriärer, samt några outgivna låtar från 1980-talet.

Låtskrivandet[redigera | redigera wikitext]

Statyn av Freddie Mercury, med Genèvesjön i bakgrunden, som pryder albumets omslag.

Öppningsspåret "It's a Beautiful Day" skrevs av Mercury redan 1980 och kommer från studiosessionen av The Game. Låten spelades in i april 1980 och var då endast drygt 1:30 lång, John Deacon gjorde senare bland annat ett keyboardarrangemang för att stretcha ut låten. Två av låtarna på albumet kommer från Mercurys soloalbum Mr. Bad Guy; "Made in Heaven" och "I Was Born to Love You". De båda låtarna skrevs 1984, de resterande medlemmarna av bandet tog Mercurys sång och piano från originalinspelningarna och lade sedan till respektive instrument och arrangerade om låtarna. Brian May skrev en ny sektion till titelspåret där han också lade till ett gitarrsolo.

"Let Me Live" sägs ha skrivits 1976 när Rod Stewart hälsade på bandet när man höll på att spela in sitt femte studioalbum, A Day at the Races. Låten hette då "Another Piece Of My Heart", men spelades in som demo först i augusti 1983, tillsammans med Rod Stewart och Jeff Beck under tiden då man spelade in The Works.[2] Endast Mercurys vers och en refräng spelades in 1983, så gruppen hade endast en låt som varade cirka en och en halv minut att arbeta med. Man arrangerade låten och lade till två nya verser som sjöngs av May och Taylor, som skrev mestadelen av texten. "Mother Love" skrevs av May och Mercury efter att gruppen spelat in föregående album, Innuendo, och spelades in mellan januari och juni 1991. Mercury var vid denna tid mycket sjuk och hann inte sjunga färdigt låten. May och Taylor sjöng in varsin version av sista versen, det blev till slut Mays version som fick avsluta låten.[2] Även låtarna "You Don't Fool Me" och "A Winter's Tale" kommer från den här perioden. Båda låtarna är krediterade till Queen, men den sistnämnda är av Mercury och var också den sista låten han skrev. "You Don't Fool Me" var egentligen ingen fullständig låt från början utan lappades senare ihop av producenten David Richards som samplade, mixade och lade upp en grund för låten. Medlemmarna tog sedan materialet och lade på synthar, gitarr, bas, etc.

"Heaven for Everyone" skrevs av Taylor någon gång efter att Queen avslutat sin Magic Tour 1986. Taylor arbetade då med debutalbumet för sitt andra band, The Cross. Vid ett tillfälle under inspelningssessionerna för albumet hälsade Mercury på och när han hörde "Heaven for Everyone" så föreslog han att han skulle sjunga låten. "Too Much Love Will Kill You" skrevs av May tillsammans med Frank Musker och Elisabeth Lamers. Låten gavs 1992 ut på Mays första soloalbum Back to the Light, men innan dess hade Queen spelat in en egen version av låten under sessionerna för The Miracle 1988 - 1989. Även "My Life Has Been Saved" kommer från dessa sessioner och skrevs av John Deacon.

Utgivning och mottagande[redigera | redigera wikitext]

 Professionella recensioner
Publikation Betyg
allmusic [5]

Drygt fem år efter den första inspelningssessionen för albumet gavs det ut den 6 november 1995, och dagen därpå i USA. Efter en vecka hade Made in Heaven tagit sig upp på den brittiska albumlistans förstaplats där det också har sålt i över 1 200 000 exemplar.[6][7] Albumet var ekonomiskt sett en stor framgång och låg i toppen på albumlistorna i en rad olika länder, bland annat; Finland, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Sverige, Österrike och Tyskland där det har sålt i över 1 500 000 exemplar. I USA, på Billboard 200, tog sig albumet upp till plats 58, vilket är gruppens näst sämsta notering. Endast bandets debutalbum, som 1974 tog sig upp på plats 83, har en sämre notering. Enligt The Guardian har albumet totalt sålts i över 20 miljoner exemplar.[1]

Albumet fick generellt sett positiva recensioner. The Times skrev bland annat att "Trots den försenade utgivningen står sig Made in Heaven anmärkningsvärt bra som det sista kapitlet i en spektakulär pop-odyssé."[8] Tidningen Q skrev; "Ingen utfyllnad. Ingen skam. Definitivt ett viktigt köp för Queenfans, men även utan dess speciella betydelse, så är Made in Heaven förmodligen ett bättre album än Innuendo och en passande svanesång av en av de mest glödande grupperna inom rocken."[9] I en recension av Allmusic fick albumet endast 2 av 5 i betyg. William Ruhlmann skrev att "Musikaliskt så går Made in Heaven tillbaka till Queens glansdagar på 1970-talet med dess starka melodier och hårdrocksgitarrer, toppad med Mercurys sång och lite av de stora köreffekterna, kända från "Bohemian Rhapsody". Även om man inte vet om att dessa sånger sjöngs i skuggan av döden, skulle ämnet vara uppenbart."[10]

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Nr TitelKompositör Längd
1. It's a Beautiful Day  Queen 2:32
2. Made in Heaven  Mercury 5:25
3. Let Me Live  Queen 4:45
4. Mother Love  Mercury/May 4:49
5. My Life Has Been Saved  Queen 3:15
6. I Was Born to Love You  Mercury 4:49
7. Heaven for Everyone  Roger Taylor 5:36
8. Too Much Love Will Kill You  Brian May/Frank Musker/Elizabeth Lamers 4:20
9. You Don't Fool Me  Queen 5:24
10. A Winter's Tale  Queen 3:49
11. Its a Beautiful Day (reprise)  Queen 3:01
Total längd:
45,45


Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Queen

Övriga medverkande

 • Rebecka Leigh-White — kör
 • Gary Martin — kör
 • Chaterine Porter — kör
 • Miriam Stockley — kör

Produktion

Omslag

 • Richard Gray — omslagsfoto, design
 • Douglas Puddifoot — foto
 • Neal Preston — foto

Listplaceringar och certifikationer[redigera | redigera wikitext]

Land Organisation Topplacering Sålda ex. Certifikation Ref
Australien Australien ARIA 3 [11]
Finland Finland IFPI 1 50 668+ Platina [11][12]
Frankrike Frankrike SNEP 17 200 000+ Platina (x2) [11][13]
Kanada Kanada RPM 18 [14]
Nederländerna Nederländerna NVPI 1 [11]
Norge Norge IFPI 2 30 000+ Platina [11][15]
Nya Zeeland Nya Zeeland RIANZ 1 [11]
Schweiz Schweiz IFPI 1 [11]
Storbritannien Storbritannien BPI 1 1 200 000+ Platina (x4) [6][7]
Sverige Sverige IFPI 1 [11]
Tyskland Tyskland BVMI 1 1 500 000+ Platina (x3) [16][17]
USA USA RIAA 58 500 000+ Guld [18][19]
Österrike Österrike IFPI 1 40 000+ Platina (x2) [11][20]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”We will rock you - again”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/music/2008/mar/20/news1. Läst 9 oktober 2011. 
 2. ^ [a b c d e f] ”Made In Heaven (Queen album)”. QueenPedia. http://www.queenpedia.com/index.php?title=Made_In_Heaven_%28Queen_album%29. Läst 9 oktober 2011. 
 3. ^ ”Biography > Queen Biography for 1991”. QueenZone. Arkiverad från originalet den 23 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110723131945/http://queenzone.com/biography/queen-biography-for-1991.aspx. Läst 9 oktober 2011. 
 4. ^ [a b c] ”Made in Heaven”. QueenConcerts. Arkiverad från originalet den 3 december 2010. https://web.archive.org/web/20101203192359/http://sebastian.queenconcerts.com/f.htm. Läst 9 oktober 2011. 
 5. ^ ”Made in Heaven - Queen”. allMusic. http://www.allmusic.com/album/made-in-heaven-r226523. Läst 1 april 2012. 
 6. ^ [a b] ”Queen - Chart Stats”. chartstats.com. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525104855/http://www.chartstats.com/artistinfo.php?id=400. Läst 5 juli 2011. 
 7. ^ [a b] ”Certified Awards Search”. BPI. Arkiverad från originalet den 14 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110514004449/http://www.bpi.co.uk/certifiedawards/search.aspx. Läst 5 juli 2011. 
 8. ^ ”11-04-1995 - Made in Heaven - The Times”. QueenArchives. http://www.queenarchives.com/index.php?title=Queen_-_11-04-1995_-_Made_in_Heaven_-_The_Times. Läst 9 oktober 2011. 
 9. ^ ”XX-XX-1995 - Made in Heaven - Q Magazine”. Q. http://www.queenarchives.com/index.php?title=Queen_-_XX-XX-1995_-_Made_in_Heaven_-_Q_Magazine. Läst 9 oktober 2011. 
 10. ^ ”Made in Heaven”. Allmusic. http://www.allmusic.com/album/made-in-heaven-r226523. Läst 9 oktober 2011. 
 11. ^ [a b c d e f g h i] ”Queen - Made in Heaven”. swedishcharts.com. http://swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Queen&titel=Made+In+Heaven. Läst 12 juli 2011. 
 12. ^ ”Tilastot”. Musiikkituottajat. Arkiverad från originalet den 24 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121024142459/http://www.ifpi.fi/tilastot/artistit/queen. Läst 5 juli 2011. 
 13. ^ ”Les certifications”. Disque en France. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525112436/http://www.disqueenfrance.com/fr/pag-259165-CERTIFICATIONS.html?year=1996&type=13. Läst 5 juli 2011. 
 14. ^ ”Library and Archives Canada”. collectionscanada.gc.ca. Arkiverad från originalet den 19 maj 2014. https://web.archive.org/web/20140519094023/http://www.collectionscanada.gc.ca/rpm/028020-119.01-e.php?brws_s=1&file_num=nlc008388.2857&type=1&interval=24&PHPSESSID=h1dqt2vdh4icv5q6hpr6f4nu95. Läst 19 maj 2014. 
 15. ^ ”SØK I TROFÉER”. IFPI Norsk paltebransje. Arkiverad från originalet den 26 juni 2006. https://web.archive.org/web/20060626150139/http://www.ifpi.no/sok/index_trofe.htm. Läst 5 juli 2011. 
 16. ^ ”Suche”. charts.de. https://www.offiziellecharts.de/album-details-2201. Läst 29 juli 2011. 
 17. ^ ”Gold-/Platin-Datenbank”. BVMI. Arkiverad från originalet den 12 februari 2012. https://www.webcitation.org/65OsINvmu?url=http://www.musikindustrie.de/gold_platin_datenbank/#topSearch. Läst 5 juli 2011. 
 18. ^ ”Charts & Awards”. allmusic.com. http://www.allmusic.com/album/made-in-heaven-r226523/charts-awards. Läst 29 juli 2011. 
 19. ^ ”Searchable database”. RIAA. https://www.riaa.com/gold-platinum/?tab_active=default-award&ar=Queen&ti=&lab=&genre=&format=Album&date_option=release&from=&to=&award=&type=&category=&adv=SEARCH#search_section. Läst 5 juli 2011. 
 20. ^ ”Gold & Platin”. IFPI Austria. https://ifpi.at/auszeichnungen/. Läst 5 juli 2011. 
Företrädare:
The Bridge av Ace of Base
Albumetta i Sverige
1723 november 1995
Efterträdare:
Stripped av The Rolling Stones
Företrädare:
Different Class av Pulp
Albumetta i Storbritannien
1824 november 1995
Efterträdare:
Robson & Jerome av Robson & Jerome