Madeleinekaka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Madeleines de Commercy.jpg

Madeleinekaka är ett bakverk (kaka) huvudsakligen bestående av ägg, socker och honung. Kakan gräddas i särskilda snäckformade "madeleineformar" och används ofta som tillbehör till desserter, till exempel glass.

Madeleinekakan har nått litterär berömmelse genom Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt där doften och smaken av en sådan kaka, doppad i lindblomste, återuppväcker huvudpersonens barndomsminnen i en central scen. Härigenom har madeleinekakan blivit en generell metafor för något som väcker minnen, ofta från barndomen.

I Prousts text handlar det om ett så kallat ofrivilligt minne. När han höjer skeden med te och kaksmulor till läpparna har han ingen aning om vad som skall hända och blir alltså själv överraskad av hur dåtiden väller upp inom honom. Idag används metaforen ibland även om ett objekt som man fullt medvetet kan använda för att nå minnen av det förflutna.

Hela scenen utspelar sig på sidorna 53–57 i “Swanns värld”, alltså i del 1. Den svenska översättningen är gjord senast av Gunnel Vallquist, (se källor).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Proust, Marcel (1871-1922), "Du côté de chez Swann", Svenska: "Swanns värld", översättning av Gunnel Vallquist, 2009 (ny utg.), Stockholm, Bonnier, ISBN 978-91-0-055574-0, serie: "På spaning efter den tid som flytt" - del 1, LIBRIS-id 11731501
  • SR Kulturradion Biblioteket

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]