Malajisk pälsfladdrare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Malajisk pälsfladdrare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Kaguaani 02.jpg
Malajisk pälsfladdrare
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Pälsfladdrare
Dermoptera
Familj Cynocephalidae
Släkte Cynocephalus
Art Malajisk pälsfladdrare
C. variegatus
Vetenskapligt namn
§ Cynocephalus variegatus
Auktor Audebert, 1799
Utbredning
Utbredning för malajisk pälsfladdrare markerat med rött
Utbredning för malajisk pälsfladdrare markerat med rött
Synonymer
  • Galeopterus variegatus
Hitta fler artiklar om djur med

Malajisk pälsfladdrare (Cynocephalus variegatus, synonym Galeopterus variegatus) är ett däggdjur i ordningen pälsfladdrare. Den är en av två arter pälsfladdrare som båda förekommer i Sydostasien. Den andra arten i ordningen är filippinsk pälsfladdrare (Cynocephalus volans). Systematiskt placeras de antingen i samma släkte, Cynocephalus, eller så förs malajisk pälsfladdrare till ett eget släkte, Galeopterus, efter Thomas (1908).

Malajisk pälsfladdrare lever i skogar där den håller till uppe i träden. Den livnär sig på blommor, blad, knoppar och frukter och förflyttar sig från träd till träd genom att glidflyga. Den är nattaktiv och tillbringar dagen gömd, exempelvis i håligheter i träd.

Av IUCN kategoriseras malajisk pälsfladdrare som livskraftig. Populationstrenden anges dock som minskande, främst på grund av habitatförlust genom nedhuggning av de skogar där den lever. På västra Java förekommer det även jakt på djuret. Djuret jagas för sitt kött, men konsumtionsvärdet är förhållandevis litet och jakten bedrivs mest traditionellt och har inte någon bredare omfattning. Ökad konkurrens om livsutrymmet med ekorren Callosciurus notatus kan också vara en möjlig orsak till nedgången. Minskningen har trots allt inte skett i en sådan snabb takt att arten anses hotad.

Honan är dräktig i ungefär 60 dagar och vanligen föds endast en unge per dräktighet. Honan tar ungen med sig när hon förflyttar sig, genom att ungen håller sig fast i hennes päls.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Galeopterus variegatusIUCN:s rödlista, läst 15 juni 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]