Malayalam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Malayalam
'മലയാളം'
Talas iIndien
RegionHuvudsakligen i Kerala, Lakshadweep och Puducherry
Antal talare35,9 miljoner
SpråkfamiljMalayalam
Officiell status
Officiellt språk iDelar av Indien: delstaten Kerala och unionsterritorierna Lakshadweep och Puducherry
Språkmyndighet 
Språkkoder
ISO 639-1ml
ISO 639-2mal
ISO 639-3mal
SILMJS

Malayalam (മലയാളം malayāḷaṁ) är ett dravidiskt språk som talas främst i den indiska delstaten Kerala. Språket talas av knappt 36 miljoner människor och är ett av 22 officiella språk i Indien. Malayalam utvecklades från grannspråket tamil på 800-talet och skiljer sig genom att använda ett annat alfabet och genom att ha betydligt fler fonem. Ordförrådet består till stor del av inlånade ord från sanskrit. Ord har också lånats in från portugisiska, arabiska och engelska.

Den äldsta texten på malayalam är Vazhappalli-inskriften från 800-talet. Det äldsta litterära verket är Ramacharitam från 1100-talet. Fram till 1200-talet hade dock språket ingen betydande litteratur utöver folksånger. Den äldsta grammatiken, Lilatilakam, skrevs på 1300-talet på sanskrit. Poeten Thunchaththu Ezhuthachan på 1500-talet gav språket viktiga bidrag och kallas ibland språkets fader. Varthamanappusthakam (1785, första gången tryckt 1936) är titeln på en resebeskrivning författad av Paremmakkal Thoma Kathanar (1736–1799), den första i sin genre på något indiskt språk. (Den kristne författaren reser till Rom via Ceylon, Godahoppsudden, Sydamerika och Lissabon.) Irayimman Thampi (1782–1856) var en framstående poet och sångare vid hovet hos Swathi Thirunal, maharadja av Travancore. Det första boktryckeriet för malayalam grundades 1819 av missionärer. Den tyske missionären Hermann Gundert (1814–1893) skrev flera verk på malayalam, däribland en grammatik (1859), en läsebok (1860), en ordbok (1872) och en översättning av Bibeln.

Ordet malayalam är sammansatt av malai eller mala (berg) och elam (region). Det är en palindrom och ett av få språknamn som är det.

Skrift[redigera | redigera wikitext]

Liksom andra skriftsystem i Brahmifamiljen så är malayalam en abugida vilket innebär att varje konsonant har en medföljande vokal (i det här fallet [a]). Vokalen kan ändras eller avlägsnas genom att konsonanten förses med diakritiska tecken.

Vokaler[redigera | redigera wikitext]

Fristående Med ക (k) ISO IPA Fristående Med ക (k) ISO IPA
a [a] കാ ā [a:]
കി i [i] കീ ī [i:]
കു u [u] കൂ ū [u:]
കൃ [rɨ, ɹ̣] കൄ r̥̄ [ɹ̣:]
കൢ [ḷ] കൣ l̥̄ [ḷ:]
കെ e [e] കേ ē [e:]
കോ o [o] കൊ ō [o:]
കൈ ai [ai̯] കൌ au [au̯]

Konsonanter[redigera | redigera wikitext]

Tecken ISO IPA Tecken ISO IPA Tecken ISO IPA Tecken ISO IPA Tecken ISO IPA
k [k] kh [kʰ] g [g] gh [gʱ] [ŋ]
c [tʃ] ch [tʃʰ] j [dʒ] jh [dʒʱ] ñ [ɲ]
[ʈ] ṭh [ʈʰ] [ɖ] ḍh [ɖʱ] [ɳ]
t [t] th [tʰ] d [d] dh [dʱ] n [n]
p [p] ph [pʰ] b [b] bh [bʱ] m [m]
y [j] r [ɾ] [r] l [l]
[ɭ] [ɻ] v [ʋ]
ś [ɕ] [ʂ] s [s] h [ɦ]

Siffror[redigera | redigera wikitext]

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Se även[redigera | redigera wikitext]