Palindrom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Palindromet "ni talar bra latin".

En palindrom är en följd av skrivtecken som blir likadan oavsett om man läser den framlänges eller baklänges.

Sator-arepo-formeln förekommer ofta i gamla svartkonstböcker.

Språkliga och numeriska palindromer[redigera | redigera wikitext]

I dagligt tal avser man med palindromer främst ord, fraser eller tal, till exempel "Naturrutan", "kajak", "Mus rev inuits öra, sa röst i universum" eller "Ni talar bra latin". (Ofta väljer man att bortse från blanksteg, skiljetecken och från skillnaden mellan små och stora bokstäver i fraser som är palindromer.) Tal som är palindromer, till exempel 202 kallas palindromtal.

De flesta källor anger den grekiske satirikern Sotades som hjärnan bakom principen för palindromer. Etymologiskt kommer palindrom av grekiskans palindromos "tillbakalöpande", "återkommande", som bildats av pali(n) "återigen" och dromos "lopp", "löpande".

Ibland uppmärksammas också att vissa datum kan läsas som palindromer, till exempel 2010-01-02 (den 2 januari 2010). Om datumen bildar en palindrom beror naturligtvis på vilket datumformat man använder.

Palindrom på ordnivå[redigera | redigera wikitext]

En annan typ av palindrom använder hela ord som minsta enhet i stället för enstaka tecken, d.v.s. palindromen består av en ordföljd som är samma framlänges och baklänges (men varje enskilt ord läses alltid framlänges).[1] Exempel: "En för alla, alla för en.".

Fonetiska palindromer[redigera | redigera wikitext]

En fonetisk palindrom är ett ljud eller fras som låter likadant framlänges och baklänges. Ett exempel på engelska är "say yes". Ytterligare exempel på engelska:[2] "easy", "funny enough" och "You're caught. Talk, Roy.".

Palindromer inom genetiken[redigera | redigera wikitext]

Palindromer finns inte bara i text utan även i DNA-sekvenser. I Y-kromosomen finns 8 stycken palindrom som är från 9 Kb till 1,45 Mb långa och i genomsnitt 99,97 % likadana framlänges som baklänges. [3] En teori är att detta beror på att Y-kromosomen är den enda kromosom som aldrig förekommer i dubbel upplaga, vilket gör att det inte finns någon kromosomhalva i reserv om den skulle bli muterad. Men om ena änden av en palindrom skulle muteras så finns andra änden av palindromen kvar som referens.

Om palindromen "nitalarbralatin" skulle muteras till "vitalarbralatin" så finns det två sätt att korrigera detta, antingen till "vitalarbralativ" eller till "nitalarbralatin". Om cellen delar sig och en dottercell tar den ena versionen och den andra dottercellen tar den andra, så kommer ändå en cell att vara korrekt.

Eftersom Y-kromosomen innehåller gener som kodar för speciellt manliga funktioner såsom testiklar, kan man tänka sig att en muterad cell i testiklarna delar sig och ger upphov till två spermier. Den ena spermien innehåller den falska palindromen och den andra den äkta. Spermien med den falska palindromen kommer antagligen inte att fungera tillräckligt bra för att hinna först till ägget, och även om den skulle göra det så är sannolikheten låg för att den skulle ge upphov till en fertil manlig individ. Det är mycket troligare att spermien med den korrekta sekvensen hinner först.

Två av Y-kromosomens palindrom (P1 och P5) är väldigt lika varandra. En vanlig orsak till manlig sterilitet är att P1 och P5 rekombineras med varandra så att det mellanliggande området faller bort.[4]

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mark J. Nelson (7 februari 2012). ”Word-unit palindromes”. http://www.kmjn.org/notes/word_unit_palindromes.html. Läst 27 juni 2015. 
  2. ^ "Words at Play: Quips, Quirks & Oddities", O.V. Michaelsen, Sterling Publishing Co., 1998 (källan uppgiven på engelskspråkiga Wikipedia)
  3. ^ Rozen S, Skaletsky H, Marszalek JD, et al. (31 augusti 2003). ”Abundant gene conversion between arms of palindromes in human and ape Y chromosomes”. Nature "423" (6942): ss. 873–6. doi:10.1038/nature01723. PMID 12815433. http://dx.doi.org/10.1038/nature01723. 
  4. ^ Repping S, Skaletsky H, Lange J, et al. (31 augusti 2002). ”Recombination between palindromes P5 and P1 on the human Y chromosome causes massive deletions and spermatogenic failure”. Am. J. Hum. Genet. "71" (4): ss. 906–22. doi:10.1086/342928. PMID 12297986. PMC: 419997. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002-9297(07)60374-7.