Malaysias flagga

Från Wikipedia
Malaysias flagga
Malaysias flagga
AnvändningNations- och statsflagga National- och statsflagga
Proportioner1:2
Antagen16 september 1963
Handelsflagga Malaysias handelsflagga, proportioner 1:2
Örlogsflagga till havs Malaysias örlogsflagga, proportioner 1:2

Malaysias flagga (Jalur Gemilang) består av 14 röda och vita ränder, som representerar de 13 delstaterna och den federala centralregeringen. I den blå kantonen finns den islamska halvmånen och en 14-uddig stjärna, båda i den kungliga gula färgen. Kantonen står för enigheten mellan de malaysiska folken. Den nuvarande flaggan antogs den 16 september 1963 och har proportionerna är 1:2.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Malaysia är en federation av delstater inom det brittiska samväldet. Liksom USA:s flagga representerar de röda och vita ränderna var sin delstat, men det är omtvistat om flaggan bygger på USA:s flagga eller på den flagga som användes av det brittiska ostindiska kompaniet.[1] Rött och vitt har varit traditionella färger i Sydostasien långt före kolonialismen, och används till exempel i Indonesiens flagga.

När flaggan skapades i samband med att Malajiska federationen tillkom 1948 hade flaggan 11 ränder, vilket representerade de före detta brittiska besittningar som ingick i federationen. Stjärnan i kantonen hade också 11 uddar. När Singapore, Sarawak och Sabah anslöts till federationen 1963 utökades antalet ränder och uddar till 14. Singapore lämnade federationen 1965, men flaggans utformning ändrades inte. Den fjortonde randen respektive udden sägs nu stå för det federala distriktet Kuala Lumpur.[2]

Tidigare flaggor[redigera | redigera wikitext]

Övriga flaggor[redigera | redigera wikitext]

Vid sidan av nationsflaggan har Malaysia separata handels- och örlogsflaggor, bägge efter brittiskt mönster. Handelsflaggan är röd med nationsflaggan i kantonen och ansluter därmed till Storbritanniens handelsflagga red ensign. Örlogsflaggan är byggd på den brittiska örlogsflaggan white ensign. Istället för ett andreaskors har den malaysiska örlogsflaggan ett emblem med ankare och korslagda vapen i flaggans yttre del.

Delstaternas flaggor[redigera | redigera wikitext]

Var och en av Malaysias 13 delstater och tre federala territorier har egna flaggor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FOTW, hämtat 2009-06-03
  2. ^ Allt om världens flaggor, s 209

Se även[redigera | redigera wikitext]