Indiens flagga

Från Wikipedia
Indiens flagga
Indiens flagga
AnvändningNationsflagga Nationsflagga till lands
Proportioner2:3
Antagen22 juli 1947

Indiens flagga är en trikolor i färgerna saffran (som kan vara en nyans av gult eller orange), vitt och grönt, och har ett marinblått hjul med tjugofyra ekrar i mitten. Flaggan är också känd som Tiranga (ितरंगा), vilket betyder trikolor på hindi.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flaggan 1921 med en spinnrock.

Dagens indiska flagga härrör från de flaggor som under 1900-talet användes under kampen för självständighet från det brittiska imperiet. Indiska nationalkongressen antog 1931 en flagga utformad av Pingali Venkayya som i stort sett överensstämmer med dagens nationsflagga. Det finns tydliga paralleller mellan den indiska flaggan och den irländska flaggan, och det är tänkbart att den indiska frihetsrörelsen sökte inspiration från ett annat land som framgångsrikt uppnått självständighet från Storbritannien.

Flaggan antogs som det blivande Indiens nationsflagga under ett ad hoc-möte den 22 juli 1947, tjugofyra dagar före Indiens självständighetsförklaring från Storbritannien den 15 augusti 1947. Den fungerade som Indiska Unionens nationsflagga mellan den 15 augusti 1947 och den 26 januari 1950, och därefter som Republiken Indiens nationsflagga.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Det saffransgula fältet i flaggan står för mod och uppoffringar. Det vita fältet representerar fred och sanning, och det gröna fältet symboliserar ödet. Färgerna gult och grönt tolkas också som symboler för hinduism respektive islam, de två dominerande religionerna på den indiska subkontinenten. Vitt står då för den fredliga samexistensen mellan religionerna. Symbolen i flaggans mitt är hinduismens livshjul chakra, där färgen blått är havets och himlens färg. Hjulets tjugofyra "ekrar" motsvarar dygnets tjugofyra timmar, vilket syftar på att livet är i rörelse och döden stagnerar.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Hjulets diameter är 18.5/20 av höjden i det vita fältet. Förhållandet mellan flaggans bredd och längd är 2:3. Tabellen nedan visar de ungefärliga färgerna i Indiens flagga enligt olika färgscheman.

Färg HTML CMYK Textilfärg PMS
Saffrangul #FF9933 0-50-90-0 Saffron 1495c
Vit #FFFFFF 0-0-0-0 Cool Grey 1c
Grön #138808 100-0-70-30 India green 362c
Marinblå #000080 100-98-26-48 Navy blue 2755c

Militära flaggor[redigera | redigera wikitext]

Flagga Truppslag Beskrivning
Armén Röd med arméns emblem och indiska nationsflaggan i kantonen
Flottan Vit med rött S:t Georgskors och nationsflaggan i kantonen (liksom Storbritanniens örlogsflagga till havs, White ensign)
Flygvapnet Ljusblå med flygvapnets emblem och nationsflaggan i kantonen
Kustbevakningen Blå med kustbevakningens emblem och nationsflaggan i kantonen

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]