Maldivernas flagga

Från Wikipedia
Maldivernas flagga
Maldivernas flagga
AnvändningNations- och handelsflagga Nationalflagga
Proportioner2:3
Antagen26 juli 1968
Sultanens flagga från 1965 till 1968 och presidentens flagga sedan 1968.

Maldivernas flagga är röd med en centrerad grön rektangel som i sin tur innehåller en vit halvmåne. Flaggan antogs officiellt 26 juli 1968[1] och har proportionerna 2:3.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Den gröna färgen och halvmånen är traditionella islamska symboler. Den röda färgen är vanlig bland länderna kring Indiska oceanen och finns också i Maldivernas flagga. Det röda sägs representera det blod som utgjutits i frihetskampen och det gröna är hoppets färg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den första flagga som användes av ögruppen Maldiverna var helt röd, och hade sina rötter i den flagga som användes av de arabiska sjöfarare från Persiska viken som med början under 900-talet bedrev handel med öarna.[2] Flaggan fick senare ett inre fält med snedställda svart och vita ränder, och användes även under tiden som brittiskt protektorat från 1887. I början av 1900-talet fick flaggan den vita halvmånen, där månskärans uddar ursprungligen var vända inåt.

Det gröna fältet infördes i samband med att Sri Lanka (dåvarande Ceylon) blev självständigt 1948, då Maldiverna bildade en egen administrativ enhet. Det inre svartvita fältet försvann i och med Maldivernas självständighet 1965, och flaggans nuvarande utseende fastställdes den 26 juli 1968.[1]

Tidigare flaggor[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] FOTW, läst 2009-06-03
  2. ^ Allt om världens flaggor, s 201

Se även[redigera | redigera wikitext]