Malldiskussion:Församlingsfakta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Namn och innehåll[redigera wikitext]

Jag önskar att vi döper den till Faktaruta_församlingsfakta istället för just Församlingsfakta. Detta för att undvika namnkollitioner i framtiden. Se Wikipedia:Bybrunnen för mer info. // rogper 3 juni 2004 kl.19.00 (CEST)

När jag började använda den här mallen, tyckte jag det fanns ett behov att modifiera den så att alla geografimallar blev så likartat uppställda som möjligt. Inte så stora ändringar iofs, se t.ex. Hålanda församling.
Framförallt lade jag till areal, men dessvärre visade det sig att de uppgifter jag hade tillgång till utgick från en annan måttstock än den vanliga för kommuner. Men det ska väl inte vara så omöjligt att hitta uppgifter om alla Sveriges församlingar. Då får man också fram hur tätbefolkad försmlingen är och hur stor del som utgörs av tätort. Det säger ganska mycket om vad det är för typ av församling.
Däremot förstår jag inte vad andelen män och kvinnor egentligen säger, om man inte är en väldigt driven statistiker? Och vad säger pastoratskoden? Själva pastoratet kan säga väldigt mycket om en församlings historia, men det är ju inte längre någon särskilt betydelsefull administrativ indelning. Därför undrar jag över just pastoratskoden. Upplys mig gärna.
Dessutom undrar jag över färgvalet. Vad grundar det sig i? Är det nåt som hindrar att man har samma färg för alla geografimallar, så som det t.ex. är inom ämnet zoologi? Det skulle bli tydligare och lättare att förstå. Se också Malldiskussion:Ortsfakta och Malldiskussion:Kommunfakta och svara helst på den senare sidan. /Morph 13 februari 2005 kl.04.42 (CET)
Drar tillbaka förslaget. Se min användarsida. /Morph 24 februari 2005 kl.11.14 (CET)
Jag skulle ta upp frågan igen efter Morph om poängen med pastoratskoden och uppdelningen män och kvinnor? För mig är det för mycket "onödig" information. Jag föreslår att vi slopar dessa i mallen! /Mikael Lindmark 29 oktober 2006 kl. 23.37 (CET)
Följdfråga, varför har man med pastoratkod men inte pastorat?! -- Civilspanaren 11 april 2010 kl. 09.58 (CEST)

Det nya utseendet[redigera wikitext]

I det nya utseendet har invånarantalet uppdelat på kön samt wikilänkarna till artiklarna Församlingskod och Pastoratskod försvunnit. Det nya utseendet är förvisso snyggare men mallen förlorade innehåll och funktionalitet på vägen. (Jag vågar inte peta i mallen själv, den innehåller mumbojumbokod som konsumenten inte förstår.) /Dewil 2 november 2006 kl. 11.27 (CET)

Den är ganska lätt att modifiera mallen. Könsfördelningen togs bort på användare:MikaelLindmarks begäran. Wikilänkarna till församlings- och pastoratskod kan jag enkelt sätta in igen. MoЯsE 2 november 2006 kl. 11.32 (CET)
Dessutom är inte den könsfördelade informationen raderad, den bara visas inte (den kan eventuellt plockas fram igen om det önskas (men det får ni komma överrens om sinsemellan) jag bara ändrar mallen efter önskemål. MoЯsE 2 november 2006 kl. 11.36 (CET)
Jag satte in länkarna till Församlingskod och Pastoraskod. MoЯsE 2 november 2006 kl. 11.39 (CET)
I och med att Morphs användarsida inte säger så mycket längre, så hakar jag på hans förslag om att uppdelningen män och kvinnor av innevånarna i en församling inte är intressant att ha i WP. Jag tycker att det istället ökar "informationsbruset". /Mikael Lindmark 2 november 2006 kl. 12.42 (CET)

Diskussion om uppdelning av alla församlingsartiklar i en kyrklig församlingsartikel och en världslig socken/ortsartikel[redigera wikitext]

pågår för närvarande på Bybrunnen. Mange01 20 augusti 2008 kl. 23.35 (CEST)


Förslag til förändring av sockenfaktamallen, med konsekvenser för Församlingsfaktamallen[redigera wikitext]

Se Malldiskussion:Sockenfakta. Mange01 20 augusti 2008 kl. 23.35 (CEST)

Vore trevligt med plats för bild[redigera wikitext]

Jag är inte så duktig på det här med mallar, men jag tycker det vore trevligt om man kunde få in en bild i mallen. Många av artiklarna som mallen finns i är ganska korta och då får det inte plats med bild eftersom mallen tar plats. Därför vore det trevligt om det fanns plats till en bild i mallen, som i t.ex. Mall:Infobox musiker. Någon som är bra på mallar som kan fixa det? Entheta 28 augusti 2008 kl. 11.36 (CEST)

 Fixat /Mikael Lindmark 31 augusti 2008 kl. 11.10 (CEST)
Tack. Entheta 31 augusti 2008 kl. 20.40 (CEST)

Länk?[redigera wikitext]

  1. Jag saknar plats för församlingens webbplatslänk.
  2. Jag skulle vilja (här på diskussionssidan...) ha en länk till den sida på SCB där det statistiska underlaget presenteras. Hemsidan är inte lättnavigerad... Riggwelter 14 december 2008 kl. 16.13 (CET)

Färg i huvudet[redigera wikitext]

Går det att justera färgen i huvudet? Det bör vara samma gula färg som används navigationsmallarna som ofta ligger på samma sida som församlingsfakta. Den nuvarande beiga färgen skär sig mot den klart gula i navigationsmallarna. --// jorchr 20 februari 2010 kl. 23.34 (CET)

Mallhjälp[redigera wikitext]

Detta är en arkiverad diskussion från Wikipedia:Projekt mallstandardisering/Mallhjälp. Modifiera inte innehållet, utan fortsätt vid behov diskussionen längre ned på sidan eller starta en ny tråd på Mallhjälp.

I de flesta artiklar om församlingar finns två mallar: dels Mall:Församlingsfakta och dels en navigeringsbox. Dessa mallar borde ha samma färg i huvudet. De nuvarande färgerna är inte snygga tillsammans. Se t.ex. Ystads församling. Bäst vore att ändra färg i Mall:Församlingsfakta till den gula färg som finns i navigeringsrutorna, #ffec8b. Kan någon fixa det? --// jorchr 10 april 2010 kl. 13.16 (CEST)

Färgen blir av att {{församlingsfakta}} använder {{Geobox}} och anger typen "Region", det går att byta färg genom att ändra typ (se {{Geobox}} för olika exempel). Man kan även skapa egna typer för att kunna ställa in exakta färger, men det kan kanske någon annan som är bättre på just Geobox svara på. //Kaj 10 april 2010 kl. 14.12 (CEST)
 Fixat --Isthmus 8 augusti 2010 kl. 03.04 (CEST)

Anvandning for fd. forsamlingar[redigera wikitext]

Vad tros om att utoka mallen sa att den kan anvandas for numera upphorda forsamlingar? /Lokal_Profil 15 september 2011 kl. 13.00 (CEST)

Länk till sockenartikel?[redigera wikitext]

Borde inte mallen innehålla en parameter som utgör länk till motsvarande sockenartikel (som ibland kan vara omdirigerad till en ortsartikel)? Många användare går in på församlingsartikeln, och hittar aldrig till sockenartikeln trots att de egentlignen är intresserade av ortens historia, världsliga administration, mm. Mange01 2 oktober 2011 kl. 21.36 (CEST)

Alternativt kan man lägga in historie-parameter, presenterad som "För ortens historia se: ...", som oftast kommer att länka till motsvarande socken- eller huvudortsartikel.
Diskutera gärna i Wikipediadiskussion:Projekt geografi/Distrikt#Sockenartikeln och därmed ortens historia försvinner i mängden. Mange01 (diskussion) 1 december 2015 kl. 17.24 (CET)

Förslag på fler parametrar[redigera wikitext]

Det skulle vara önskvärt med fält för Grundad/Bildad (år), Socken, Föreståndare, Ordförande, Antal medlemmar (År, källa), Antal betjänade (År, källa). Vissa av dessa uppgifter skulle främst användas för frikyrkoförsamlingar. Synpunkter? Mange01 (disk) 5 maj 2012 kl. 17.22 (CEST)

Bildandeår är möjligen relevant. Övrigt är så pass föränderligt och i bland svårstyrkt (frikyrkoförsamlingar) att undrar om det passar här. Hur pass stort är allmänintresset av dylika detaljuppgifter? (WP:Vad Wikipedia inte är – ”Ingen plats för förgänglig information”, ”Ingen källa till information om din förening”) --Isthmus (disk) 6 maj 2012 kl. 01.13 (CEST)
Ok. Men grundare då? I de exempel jag tänker på så är grundare och föreståndare samma person. T.ex. Ulf Ekman för Livets ord, för att ta ett känt exempel.
Syftet med länk till motsvarande sockenartikel är att ortens historia vanligen finns beskriven där. Men ibland finns den i ortsartikeln istället. Mange01 (disk) 6 maj 2012 kl. 01.32 (CEST)
Det behövas absolut både för vilket år den bildades och upplöstes. Emilia Sweden (disk) 28 juli 2012 kl. 18.02 (CEST)

Historiska församling (igen)[redigera wikitext]

Mallen som finns idag är anpassad för existerande församlingar. Frågan är om vi också vill ha mallar för historiska församlignar. Om så så behövs en ny mall, eller denna med betydligt utökade parametrar, som upphörde, dåvarande stift, nuvarande församling området ingår i etc.Yger (disk) 19 december 2012 kl. 08.45 (CET)

Jag håller med dig! Kan någon ordna det, det skulle vara jättebra när massa församlingar slås ihop i Sverige. Marcus.linneberg (disk) 26 december 2013 kl. 10.03 (CET)
Jag håller med. Årtal för bildande och upplösning behövs. Mallen är fortfarande alltför anpassad efter bara Svenska kyrkan och liknande samfund. J 1982 (diskussion) 30 januari 2016 kl. 13.45 (CET)

Samfund[redigera wikitext]

Kan den här bara användas för Danska folkkyrkan, Norska kyrkan, Svenska kyrkan och liknande, eller kan den användas på till exempel baptist- och pingstförsamlingar också? Katolska församlingar? J 1982 (disk) 15 maj 2013 kl. 01.04 (CEST)

Län[redigera wikitext]

Alla länder har inte län. Region kanske låter bättre? J 1982 (disk) 15 maj 2013 kl. 14.28 (CEST)

Kan mallen användas för fler samfund?[redigera wikitext]

Som jag förstått det används den här faktamallen för församlingar inom Svenska kyrkan. Dessa har hitintills även fyllt en "världslig" statistisk funktion, därav uppgifter om folkmängd innefattande även icke-medlemmar. Detta kommer ju att upphöra nästa år, då den funktionen ersätts av de nya distrikten. Då frågar man sig om man skulle kunna använda den här mallen även för vissa andra samfund. Jag tänker närmast på Katolska kyrkan i Sverige som väl har en likartad uppbyggnad med med stift (f n ett enda rikstäckande) och territoriella församlingar. Finns det möjlighet att få statistik på antalet medlemmar i de olika församlingarna från dem? --Andhanq (diskussion) 27 augusti 2015 kl. 23.20 (CEST)

Vore bra om den här kunde översättas till svenska. J 1982 (diskussion) 12 oktober 2015 kl. 22.28 (CEST)

Inte till andra samfund[redigera wikitext]

Om den inte används för andra samfund än Svenska kyrkan bör |category = [[Församling]] ersättas med |category = [[Svenska kyrkans församlingar|Församling]]. Maundwiki (diskussion) 31 augusti 2018 kl. 19.42 (CEST)

I andra länder[redigera wikitext]

För t.ex. Rannamõisa församling bör det gå att använda "Landskap i Estland" för wikilänken inte "Landskap". Det finns kanske flera t.ex. municipality_type om det är utanför Sverige som också bör gå att särskilja. Maundwiki (diskussion) 11 januari 2018 kl. 15.03 (CET)

Länkröta 2.0 SCB församlingensutbredning[redigera wikitext]

FYI: Larske Yger Efter några mail och lite twittrande så verkar SCB länken Församlingens geografiska avgränsning som visar församlingsutbredning vara ur funktion till Augusti känns som den borde tas bort tills dess?!?! eller lossas vi som det regnar?

- Salgo60 (diskussion) 18 juli 2018 kl. 16.28 (CEST)

Jag vet inte, vi brukar inte ta bort något när de relativt snabbt kommer fungera igen.Yger (diskussion) 18 juli 2018 kl. 16.45 (CEST)
@Salgo60, Yger: Jag var också i kontakt med SCB i förra veckan om detta och fick då svaret att felsökningen inte påbörjas förrän vecka 32. Men jag lutar åt att låta det vara kvar i mallen, samma funktion används i flera andra mallar, åtminstone tills det börjar regna. --Larske (diskussion) 18 juli 2018 kl. 16.48 (CEST)
Med mer löst "ihopkopplade" system tror jag vi skall ta lite höjd vid design av mallar för att i mallarna enkelt kunna koppla på och till saker som SCB - Salgo60 (diskussion) 19 juli 2018 kl. 10.09 (CEST)
Ja, det tål att tänka på. Men samtidigt känns det lite fel att alls använda funktioner som man räknar med att de inte "i stort sett alltid" fungerar. I det här fallet handlar det om en länk i infoboxen som inte fungerar och det märker man ju när man klickar på den. Det skulle nog vara mer förvirrande om länken helt plötsligt var borta, "jag såg den ju här igår". Eller skulle sidan man kommer till när man klickar på länken ersättas med en sida där det står "SCB:s kartfunktion has gone fishing!"? Och när länken återigen fungerar måste någon växla tillbaka vilket kan ta en stund även om det skulle finnas en "huvudströmbrytare" i mallen.
Nåja, nu är funktionen kartsök igång igen och det var ju bra att det var någon som lyckades felsöka och stoppa i sladden igen. --Larske (diskussion) 24 juli 2018 kl. 21.58 (CEST)