Malldiskussion:Faktamall film WD

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mall:Faktamall film WD[redigera wikitext]

Detta är en arkiverad diskussion från Wikipedia:Projekt mallstandardisering/Mallhjälp. Modifiera inte innehållet, utan fortsätt vid behov diskussionen längre ned på sidan eller starta en ny tråd på Mallhjälp.

Jag har försökt mig på att göra en filmfaktamall som hämtar data från Wikidata, ungefär så som Mall:Faktamall biografi WD gör. Jag har lagt in ett par rubriker i mallen, men jag lyckas inte få till if-satserna så att rubrikerna döljs om där inte finns data för parametrarna under rubriken. Är det någon som vet hur man löser detta när datan hämtas från Wikidata och inte manuellt matas in av användaren? //Mippzon (diskussion) 1 januari 2016 kl. 21.43 (CET)

@Mippzon: Jag har lagt in en if-sats för rubriken Produktion nu. Du kan väl testa och se om det fungerar som önskat och i så fall göra likadant för de andra rubrikerna. --Larske (diskussion) 1 januari 2016 kl. 23.36 (CET)
@Larske: Tack! Det verkar funka finfint! Jag provar själv lägga in det på de andra rubrikerna som du föreslog! //Mippzon (diskussion) 1 januari 2016 kl. 23.53 (CET)
@Larske: En fråga till på samma mall: Går det att hämta qualifiers (bestämningsord) från Wikidata till mallen på något sätt, eller det krävs förändringar i Modul:Wikidata? Just den här mallen har ju premiärdatum, och ett item kan ha många premiärdatum för olika land, då vore det fint att skriva ut den datan som då finns i Wikidata. //Mippzon (diskussion) 2 januari 2016 kl. 18.39 (CET)
Ser ut som det löstes några dagar senare med Modul:Faktamall film WD/P577, skapad av Innocent bystander, och Modul:Wikidata2. --JohanahoJ (diskussion) 11 februari 2018 kl. 08.45 (CET)

Mallens layout[redigera wikitext]

Jag uppskattar all hjälp med den här mallen, framför allt med vilka parametrar och hur dessa ska presenteras, om man kan gruppera de på något sätt för att få det mer överskådligt och så vidare. Därför är jag lite nyfiken på bakgrunden till den här redigeringen av @Erik gbg:. Var syftet att få mallen att likna {{Filmfakta}} så förstår jag absolut denna förändring. Men vi kan kanske också titta framåt och kanske uppgradera film-mallarna något? Mippzon (diskussion) 10 januari 2016 kl. 10.22 (CET)

Lite vårdslöst av mig att ändra utan att kommentera kanske. Tanken var som du anar, att likna utförandet vid {{Filmfakta}}. En uppgradering kanske inte är fel (jag tycker dock att Filmfakta ser väldigt bra ut just nu), men innebär det att det är bäst att flytta diskussionen till malldiskussion:Filmfakta? Mvh. Erik gbg (diskussion) 10 januari 2016 kl. 12.13 (CET)
Ingen fara! Anade intentionen, så det är lugnt! Jo, det är kanske en bra att hålla diskussionen där och sen flytta över eventuella layoutbeslut även på denna mallen så att säga? //Mippzon (diskussion) 10 januari 2016 kl. 12.33 (CET)

Hur det kan se ut…[redigera wikitext]

@Mippzon: I den artikeln används mallen. Resultat ser "lite annorlunda" ut. Hur löser man det på ett bra sätt? Se även denna diskussion. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 8 maj 2017 kl. 09.52 (CEST)

@Paracel63: Bättre sent än aldrig, vad var det som såg "lite annorlunda" ut? Kanske kan förtydliga så kan jag se om jag kan fixa? :) //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 10.56 (CEST)
@Mippzon: Nu har Larske fixat så referenserna till olika Wikipedia-artiklar inte syns. Däremot är faktarutan mer än stor, och alla referenserna är hämtade ur just den. Artikeln är inte bra, men i en sådan stub med överstor faktamall kanske det går att välja bort en del överflödiga parametrar från WD? Så att det går att – vilket vore bättre – flytta över den informationen till själva artikeln. Vad tycks? --Paracel63 (diskussion) 7 maj 2018 kl. 16.02 (CEST)
@Paracel63: Tror jag förstår hur du menar. Vissa wikidata-objekt motsvarande filmer har en komplett rollista, vilket gör att kanske uppåt 50 skådespelare listan i mallen. Det är ju inte så snyggt. Jag funderar t.ex. på om man på nåt sätt kan välja de viktigaste, t.ex. huvudrollsinnehavarna. Jag funderar också på om man kan sektionera upp mallen i olika delar, där kanske vissa delar är dolda från början men att man som användare kan fälla ut dessa vid behov etc. //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 16.13 (CEST)
@Mippzon: Modulen har stöd för att "gallra" bland påståenden och till exempel endast välja sådana skådespelare (P161) som är kvalificerade med objekt har rollen (P3831) med exempelvis värdet leading actor (Q1765879). Men det bygger på att en sådan kvalificering är gjord i Wikidata. Ett exempel på en film där tre av tretton skådespelare (P161) har det attributet är Black Swan (Q180214). Här nedan visas skillnaden på vilka skådespelare som returneras med respektive utan "gallring" för den filmen. (Jag har med flit maskat bort referenserna för att inte få någon referenslista på den här diskussionssidan).
Anrop Resultat
{{#invoke:Wikidata2|formatStatements|entityId=Q180214|property=P161|preferqualifier=P3831|preferqualifiervalue=Q1765879|separator=<br/>|conjunction =<br/>|noref=ja}} Natalie Portman
Vincent Cassel
Mila Kunis
{{#invoke:Wikidata2|formatStatements|entityId=Q180214|property=P161|separator=<br/>|conjunction =<br/>|noref=ja}} Natalie Portman
Vincent Cassel
Mila Kunis
Barbara Hershey
Winona Ryder
Ksenia Solo
Kristina Anapau
Benjamin Millepied
Janet Montgomery
Sebastian Stan
Toby Hemingway
Mark Margolis
Tina Sloan
Men för filmer där någon sådan kvalificering av skådespelare inte är gjord för Wikidataobjektet kommer man alltså inte att få något napp alls. Jag har inte studerat hur vanligt det är, men misstänker att det är ganska ovanligt att huvudrollsinnehavarna har taggats på detta vis.
--Larske (diskussion) 7 maj 2018 kl. 17.27 (CEST)
@Paracel63: Om man sneglar lite på andra språkversioner verkar det finnas en hel del att skriva om den film du tar upp som exempel.
Språkversion Artikel Artikelstorlek
enwp en:Life of Pi (film) 62 465
eswp es:Life of Pi (película) 40 809
dewp de:Life of Pi: Schiffbruch mit Tiger 21 246
itwp it:Vita di Pi (film) 19 940
frwp fr:L'Odyssée de Pi 14 949
...
svwp Berättelsen om Pi (film) 1 534
--Larske (diskussion) 7 maj 2018 kl. 17.43 (CEST)
@Larske: Ah, coolt att man kan sortera ut på det viset. Det tycker jag hade varit det logiska, att filtrera ut och visa endast de objekt har rollen (P3831) med värdet leading actor (Q1765879). Sen är det klart tråkigt att inte många wikidata-objekt använder den strukturen än, men det kan man ju ordna på vägen. Har du möjlighet att göra ett exempel till mallen som gör som ovan? //Mippzon (diskussion) 8 maj 2018 kl. 10.22 (CEST)
Jag har lagt till den optionella parametern bara huvudroller till mallen. Om parametern ges något värde listas enbart "lead actors", i annat fall blir det som tidigare. Du kan se resultatet av de två fallen här och här. --Larske (diskussion) 8 maj 2018 kl. 10.40 (CEST)
Snyggt! Tack! Kanske ska man ändra "Medverkande" till "I huvudrollerna" eller så för att tydliggöra? Eller blir det konstigt? //Mippzon (diskussion) 8 maj 2018 kl. 10.46 (CEST)
Det är naturligtvis möjligt att styra även etiketten till att visa något annat än Medverkande om man har använt parametern bara huvudroller. Men att skriva I huvudrollerna blir kanske tokigt om det bara finns en huvudroll. Huvudrollsinnehavare skulle klara båda en och flera men har nackdelen att det är så långt att det skulle behöva avstavas för att inte expandera vänsterkolumnen i mallen på ett oönskat sätt. --Larske (diskussion) 8 maj 2018 kl. 10.59 (CEST)
I större roller tror jag är ett bättre val ur flera perspektiv (behöver inte avstavas, avgränsas inte av officiella huvudroller). Två ören.--Paracel63 (diskussion) 9 maj 2018 kl. 15.26 (CEST)

Hjälp med premiärdatum[redigera wikitext]

@Larske: Jag skulle behöva lite hjälp med en liten detalj. Om man t.ex. tittar på premiärdatum i artikeln Berättelsen om Pi (film) så blir det ganska tråkigt när månadsnamnet är så långt. Går det att få ett kort månadsnamn (t.ex. dec istället för december) alternativt putta ner parentesen med land på en ny rad under datumet? Tacksam för hjälp! //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 10.58 (CEST)

@Mippzon: En sak du kan göra är att ta bort modifytime = 'longdate', i anropet av wikidata i början av funktionen "utgivdatumoort" i Modul:Faktamall film WD/P577. Då skrivs datumet som 2012-12-26 och delas inte upp på flera rader.
Funktionen är gjord för att hantera flera olika premiärdatum och där alla datum kommer i en vänsterkolumn och alla orter i en högerkolumn. Det skulle väl gå att ändra så att det blir två rader per premiär, en för datum och en följande för orten, men det skulle kanske inte heller se så bra ut.
Men du har fortfarande problemet med den här filmen att det finns två påståenden om utgivningsdatum (P577) i objektet Berättelsen om Pi (Q152780). Det första är ett sånt där "importerat från italienskspråkiga wikpedia" som jag tror kan tas bort i Wikidata utan att någon blir ledsen. Det innehåller ju inte någon "qualifier" utgivningsplats (P291) som talar om vilken utgivningsort det handlar om och tillför därför inget jämfört med uppgiften om Tysklandspremiären. --Larske (diskussion) 7 maj 2018 kl. 11.37 (CEST)
Tusen tack för vägledning! Håller helt med om att det behöver städas lite bland datumen också, har sett liknande i andra artiklar, så det får bli nästa steg. //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 12.54 (CEST)
@Mippzon:Ett annat sätt, om du inte vill ändra i modulen, är att du i mallen ersätter
{{#invoke:Faktamall film WD/P577|utgivdatumoort}} med
{{nowrap|{{#invoke:Faktamall film WD/P577|utgivdatumoort}}}}
Då blir det "långa datum" och priset du får betala är att infoboxen blir bredare så att allt får plats.
--Larske (diskussion) 7 maj 2018 kl. 13.00 (CEST)
Ah, ska testa det också och se vilket som blir bäst. Ibland trevligare att skriva ut månaden, ser snyggare ut, men får se. //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 13.02 (CEST)
@Larske: På tal om mallens bredd, går det att sätta en default-bredd på mallen som är lite bredare än normalt? //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 13.13 (CEST)
Ja, du kan lägga till exempelvis "width:23em;" i parametern "grundstil", men hela tanken med att ha mallar som bygger på en gemensam grundmall är att de ska ha ett likartat utseenden och i det ingår att de ska ha samma bredd om det inte finns mycket starka skäl för att avvika från "standardbredden" (som är 22em).
Ah, okej, ja, det låter ju logiskt att de ska ha samma utseende ungefär. Då kör jag på datum av formen 2018-05-07, det blir lite kompaktare och mer uniformt eftersom datumsträngen alltid blir lika lång oavsett månad. //Mippzon (diskussion) 7 maj 2018 kl. 14.38 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Bra diskussion! Att ha ISO-datum i en faktaruta är helt OK, tycker jag. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 7 maj 2018 kl. 16.04 (CEST)

Fylla i mallen manuellt?[redigera wikitext]

@Larske: Jag skulle vilja åstadkomma att denna mall, precis som mall:Faktamall biografi WD, kan fyllas i manuellt, och om så görs så hämtas inte data från Wikidata. Osäker på vad som måste göras i själva mallen, men inser också att malldokumentationen måste innehålla en komplett version, så att man lätt kan lägga in komplett version i artiklarna. Några tips på hur jag kan åstadkomma detta? //Mippzon (diskussion) 9 maj 2018 kl. 23.21 (CEST)

@Mippzon: Mallen fungerar redan nu till stora delar så. Tekniken för att ge lokalt angivna parametervärden företräde fram för data från Wikidata är att skriva så här:
innehållN = {{{parameternamn|{{#invoke:Wikidata2....}}}}}
alltså som det redan gör för parametrarna producent, originalverk, musik med flera, men helst bör man skriva
innehållN = {{{parameternamn<includeonly>|</includeonly>{{#invoke:Wikidata2....}}}}}
Det sistnämnda skrivsättet gör att parameternamnen syns i boxen på malldokumentationssidan.
Det är bra om du kompletterar malldokumentationen så att andra än du själv lättare kan använda mallen utan att behöva studera mallkoden.
--Larske (diskussion) 10 maj 2018 kl. 03.59 (CEST)
@Larske: Ah, tack, fixat de flesta nu. Dock har jag lite problem med den kring huvudrollerna/medverkande, kan du hjälpa mig med just den? //Mippzon (diskussion) 10 maj 2018 kl. 09.08 (CEST)
@Larske: Hmm, tror jag missat någonting mer. Nu har jag gjort en tom mall i dokumentationen som man kan klistra in i artiklar. Men när jag använder den, och jag inte sätter ett värde på en parameter, så hämtas inte datan istället från Wikidata. Det känns som jag behöver lite if-satser i mallen, men osäker på var och hur :) //Mippzon (diskussion) 10 maj 2018 kl. 09.25 (CEST)
För att det ska fungera utan if-satser måste mallanropet se ut så här:
{{Faktamall film WD
<!-- | bild       = --> 
<!-- | bildtext     = -->
<!-- | filmtitel    = -->
och så vidare
}}
Då räcker det att ta bort kommentartecknen och stoppa in det lokala värde man vill ha istället för det som finns i Wikidata. Och har man inget lokalt värde men ändå inte vill visa det som finns i Wikidata låter man det vara tomt till höger om likhetstecknet.
Om du vill att det ska fungera utan kommentartecken i mallanropen får du stoppa in if-satser i mallkoden. Så här;

innehållN = {{#if:{{{parameternamn<includeonly>|</includeonly>}}}|{{{parameternamn}}}|{{#invoke:Wikidata2 osv}}}}

Men då behövs det ytterligare kod om du också vill kunna hantera fallet att man inte har något lokalt värde och ändå inte vill visa det som finns i Wikidata genom att till exempel skriva noWikidata som parametervärde. Kod för detta kan du hitta i {{Infobox TV-program WD}}
--Larske (diskussion) 10 maj 2018 kl. 10.01 (CEST)
@Larske: Tackar! Nu har jag lagt in så att man kan overrida direkt i artikeln genom att ange paramtern i mallen i artikeln. Funkar fint! Dock får jag inte rätt på parametern skådespelare. När jag följer samma mönster så försvinner den parametern helt från mallen. Har du möjlighet att fixa? //Mippzon (diskussion) 10 maj 2018 kl. 23.55 (CEST)
 Fixat Redigeringskommentaren blev lite fel. Jag skrev "om man anger parametervärdet bara huvudroller" med det skulle stå "genom att ge parametern bara huvudroller något värde". Synd att man inte kan redigera redigeringskommentarer. --Larske (diskussion) 11 maj 2018 kl. 00.09 (CEST)
Ingen fara, tack än en gång för hjälpen! //Mippzon (diskussion) 11 maj 2018 kl. 08.05 (CEST)
Exempel på buggig Wikidata mall.png

Enligt dokumentation rekommenderas att lägga in tomma lokala parametrar. Detta förfarande innebär dock att åtminstone två parametrar inte alls hämtas från Wikidata, nämligen titel och bild. Så här ser det ut i artikeln Sången om den eldröda blomman (1919) när man använder mallen med tomma parametrar eller utan. Om detta är en bugg i mallkoden bör dessa parametrar inte förekomma tomma när mallen används. Thuresson (diskussion) 14 april 2019 kl. 11.33 (CEST)

Speltid[redigera wikitext]

Speltiden visas lite lustigt. I t.ex. Beck_–_Utan_uppsåt blir det "88 minut". Det går inte att lösa det så det blir "88 minuter", eller ännu bättre "1 timme 28 minuter"? --Fringilla (diskussion) 26 september 2018 kl. 17.50 (CEST)

 Fixat Länktexten "minut" ändras nu till "minuter".
--Larske (diskussion) 28 februari 2020 kl. 08.55 (CET)

Sanningen (film, 2019)[redigera wikitext]

Använd etikett inte artikelnamn. Orginaltitel finns som P1476, går den att använda? Maundwiki (diskussion) 28 februari 2020 kl. 01.41 (CET)

 Fixat
 • För filmtitel används i första hand parametern filmtitel (när man undantagsvis vill överrida Wikidata), i andra hand (normalfallet) den svenska etiketten i Wikidata och i tredje hand artikelnamnet
 • För originaltitel används i första hand parametern originaltitel (när man undantagsvis vill överrida Wikidata) och i andra hand (normalfallet) egenskapen titel (P1476) från Wikidataobjektet
--Larske (diskussion) 28 februari 2020 kl. 02.31 (CET)
@Larske:Tack och för att göra det mer komplicerat om orginaltitel=filmtitel visa bara filmtitel. T.ex. för svenska filmer eller utländska filmer som har samma titel i Sverige. Maundwiki (diskussion) 28 februari 2020 kl. 13.35 (CET)
 Fixat Nu visas inte originaltitel inom parentes om den är identisk med filmtiteln, se till exempel True Lies.
--Larske (diskussion) 28 februari 2020 kl. 14.42 (CET)

Utgivningsdatum[redigera wikitext]

Är det möjligt att få datum utskrivet på samma sätt som i {{Filmdatum}}, alltså att exempelvis 2020-02-06 blir 6 februari 2020? --Spisen (diskussion) 28 februari 2020 kl. 22.30 (CEST)

Läste igenom diskussionen ovan nu i efterhand och märkte att detta är något som verkar ha ändrats tidigare. Finns det någon annan än jag som tycker mer om när det skrivs 6 februari 2020 eller tycker ni att det tar för mycket plats? --Spisen (diskussion) 28 februari 2020 kl. 22.52 (CET)

@Spisen: Jag tänkte också först att datumen borde ges på standardformatet för svwp, men det skulle ge problem med att få plats med både datum och land på samma rad utan att infoboxen växer på bredden, så det här är kanske ett exempel på där vi bör använda formatet ÅÅÅÅ-MM-DD.
--Larske (diskussion) 29 februari 2020 kl. 21.38 (CET)
@Spisen: Det ska finnas inbyggda funktioner i modulerna som kan mixtra med hur datum presenteras. Exakt var ser du att det diskuterats förut? 62 osv (diskussion) 29 februari 2020 kl. 21.09 (CET)
@Sextvåetc: Tror inte att det (ännu) finns någon möjligheten att formatera datum som hämtas via "specialmodulen" Modul:Faktamall film WD/P577. En annan sak som saknas är möjlighet att sortera de olika länderna som visas vid Premiär efter utgivningsdatum (P577), se till exempel The Hunt.
--Larske (diskussion) 29 februari 2020 kl. 21.25 (CET)
@Sextvåetc: Det var denna diskussion som jag läste ovan. @Larske: För min del tycker jag inte att det gör så mycket om vissa länder hamnar på en annan rad, det finns många filmer med {{Filmfakta}} som har på det sättet. Man kan också få lite mer plats om man tar bort det extra mellanrummet före och efter datumet. Jämför The Hunt och Vivarium, då ser man att det finns ett mellanrum före datumet och två mellanrum efter.
Är det så att ni har sett dessa exempel på hur mallen kan se ut vid flera datum och länder: The Lodge, Queen & Slim och A Quiet Place Part II. Jag själv tycker inte att de blir så bra, jag har hellre första raden med enbart datumet (eventuellt land också ifall att det ryms) och andra raden med land. Om det istället är flera länder med samma datum så hamnar alla länderna på andra raden automatiskt. /Spisen (diskussion) 1 mars 2020 kl. 00.42 (CET)
Att klämma in en tabell med två kolumner i den högra delen av infoboxen blir inte så bra. Jag har på prov ersatt etiketten Premiär med en radrubrik med samma lydelse. Tabellen med datum och länder kan därmed disponera hela infoboxens bredd. En film med många datum/länder är Tomb Raider (film, 2018).
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 02.04 (CET)
Hjälpmodulen är nu kompletterad med parametern modifytime som ger möjlighet att få "långa datum", vilket nu används av den här mallen.
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 03.04 (CET)

Jag ifrågasätter att samtliga premiärdatum verkligen är relevanta för en infobox. Jag tycker absolut att det räcker med "officiell premiär", land och datum. Flera premiärdatum kan tas upp i en lista, möjligen, där kan också "inofficiella premiärer", som typiskt görs på filmfestivaler också tas med. Då ska den helst lista fler än ett par länder. En infobox ska väl vara kortare snabbfakta, inte en komplett faktasamling?--LittleGun (diskussion) 1 mars 2020 kl. 07.42 (CET)

Efter vad jag vill minnas om filmer på WD så ska varje version av filmen har varsitt objekt och därmed varsin premiärdatum. Originalet ska ha en, den med tysk dubbning ska ha ett annat, den med svensk textning en tredje osv. Men jag vet inte om den modellen någonsin kommit i praktiskt bruk. 62 osv (diskussion) 1 mars 2020 kl. 08.26 (CET)
Det låter rimligt för en databas. Jag menade för infoboxen, när den den presenterar data på Wikipedia. I den räcker "officiell" premiär.--LittleGun (diskussion) 1 mars 2020 kl. 08.34 (CET)
Hur man konstruerar mallen beror mycket på hur modellen för filmer på Wikidata ser ut och hur den sedan implementeras. 62 osv (diskussion) 1 mars 2020 kl. 08.48 (CET)
Jag förstår det. I "normalfallet" hade jag fixat det här redan och sen accepterat en tillbakarullning och diskussion. Jag önskar jag kunde agera själv, men:
1) Jag vet inte om alla håller med mig. Kanske är konsensus att faktamallen ska lista all fakta, inklusive alla premiärdatum i alla länder.
2) Även om konsensus finns har jag igen aning om hur man fixar Wikidata så att den rangordnar, eller mallen så att den hanterar Wikidata på det sätt Wikipedia vill.
Vi kan väl börja reda ut punkt 1, så tar vi punkt 2 vid behov. Eller gärna ta punkt 2 och slik modellering och implementering meddetsamma, så återställer vi om konsensus var fel. Fast jag gissar att det blir för mycket jobb i det här fallet, och att vi inte vill ändra innan vi är säkra på att det är okej. Med "vi" menar jag oftast de som begriper, glatt påhejade av mig.--LittleGun (diskussion) 1 mars 2020 kl. 10.49 (CET)
Jag tycker också att det är tveksamt att lista alla utgivningsdatum/platser som finns i Wikidata i faktaboxen. Det borde räcka med uppgift om datum/platser för "premiärpremiären", vilket skulle vara det tidigaste av alla datum för egenskapen utgivningsdatum (P577). Om utgivningsdatum (P577) för alla utgivningsplats (P291) skulle vara intressant att lista för någon speciell film är det bättre att skriva en listartikel för detta som även kan innehålla kommentarer om dessa datum/platser.
De allra flesta av de mer än 19 000 filmer som har uppgift om utgivningsdatum (P577) har 10 eller färre utgivningsplats (P291) angivna, men för ett fåtal filmer är det fler än 10. Värst i klassen är Teenage Mutant Ninja Turtles (Q9653404) med 86 st utgivningsplats (P291).
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 13.46 (CET)
Fast är "premiärenpremiären" en specialvisning på en filmfestival är jag mer tveksam, men det kanske det inte är? Bara att införa tycker jag.--LittleGun (diskussion) 1 mars 2020 kl. 13.49 (CET)

"I större roller"[redigera wikitext]

Faktamallens fält "I större roller", är rimlig som avgränsning i en faktamall. Som jag ju tycker ska ge snabbfakta, men inte göra anspråk på att ge all fakta. Men mallen verkar inte göra någon sådan urskillnad. Se till exempel Tretton (film), Den galopperande detektiven och En värsting till syster. De två förstnämnda borde lista 3-5 och En värsting till syster kanske ett par till. Om det ska vara "I större roller", annars får fältet ha en annan rubrik. Och då har jag en avvikande syn på syftet med mallen.--LittleGun (diskussion) 1 mars 2020 kl. 08.09 (CET)

Mallen kan göra en filtrering där endast de skådespelare (P161) som har objekt har rollen (P3831) lika med leading actor (Q1765879) visas i faktarutan. Denna filtrering fås genom att i mallanropet ge parametern "bara huvudroller" något värde. Om mallen skulle användas för artikeln Asterix & Obelix och britterna, får man utan filtrering följande lååånga lista på skådespelare (P161)
 • Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Catherine Deneuve, Luca Zingaretti, Gérard Jugnot, Valérie Lemercier, Dany Boon, Jean Rochefort, Filippo Timi, Neri Marcorè, Niccolò Senni, Alban Casterman, Atmen Kelif, BB Brunes, Bouli Lanners, Charlotte Le Bon, Christophe Denis, Dolores Chaplin, Édouard Baer, Frères Taloche, Gilles Gaston-Dreyfus, Guillaume Gallienne, Götz Otto, Jacques Herlin, Javivi, Jean-Louis Barcelona, Jean-Michel Lahmi, Michaël Vander-Meiren, Michel Crémadès, Michel Duchaussoy, Olivier Magne, Simon Astier, Stéphane De Groodt, Vincent Lacoste, Vincent Nemeth, Wilfred Benaïche, Yves Jacques, Édouard Baer, Tristán Ulloa, Jonathan Zaccaï, François Damiens, Jean-Christophe Bouvet, André Wilms, Vincent Moscato, Dirk Heinrichs och Bruno Paviot
Om man anger | bara huvudroller = ja i mallanropet, prova gärna genom att lägga in mallen i artikeln och förhandsgranska utan att spara, får man följande "kortlista"
Komplettering: Se filtret i aktion i Den stora jakten och jämför med den tidigare ofiltrerade versionen. --Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 12.14 (CET)
Som vanligt gäller det att se till att förse Wikidata med data, här gäller det att ge de skådespelare (P161) som är leading actor (Q1765879) i den aktuella filmen denna "bestämning" i Wikidata, något som inte är så vanligt ännu. Ingen av de tre exempelfilmer som LittleGun nämner har (ännu) några leading actor (Q1765879) angivna i Wikidata. Om ingen skådespelare (P161) i en film har denna bestämning får man inget "napp" och inga skådespelare (P161) listas om man använder filtret "bara huvudroller".
Vi skulle kunna ändra mallen så att den, utan att man behöver anger parametern "bara huvudroller", filtrerar på leading actor (Q1765879) när minst en sådan finns, men i andra fall inte gör någon filtrering. Sen kan vi göra en åtgärdskategori som innehåller alla filmartiklar som använder mallen {{Faktamall film WD}} men saknar leading actor (Q1765879) i Wikidata så att filmkunniga personer kan komplettera Wikidata med den uppgiften.
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 11.16 (CET)
Tillägg: Nu finns åtgärdskategorin Kategori:Artiklar med P161 men ingen som har P3831 lika med Q1765879 i Wikidata som kan användas som "göra-lista".
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 12.01 (CET)
Jag tycker absolut att filtreringen | bara huvudroller = ja ska vara default. Om det är vettigt att bara kicka in den när huvudroller är flaggade vet jag inte. Är det inte stor risk att väldigt få Wikidata-objekt aldrig får flaggningen, eller brukar den "alltid" göras?--LittleGun (diskussion) 1 mars 2020 kl. 13.07 (CET)
@LittleGun: "väldigt få" ska vara "många" i ditt inlägg ovan, eller hur? I så fall är svaret "Det verkar inte vara så vanligt, ännu, att leading actor (Q1765879) läggs in, men det är väl den där "Någon" som inte har fokuserat på detta än". Att ha filtreringen påslagen som default skulle kanske öka trycket lite på att Wikidata kompletteras.
Åtgärdskategorier brukar också fungera vilket Kategori:Wikidataetiketter på främmande språk efter språk är ett bra exempel på. Kategorierna där betas av mycket raskt.
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 14.09 (CET)
Tillägg: Lite hårda fakta bakom det lite luddiga "inte vara så vanligt":
Det är alltså mycket ovanligt med "leading actor" idag och det är nog värt att fundera lite på varför det är så.
--Larske (diskussion) 1 mars 2020 kl. 14.43 (CET)
Tillägg 2: I några enstaka (fem) objekt, som i till exempel I: Death is Better Than Hate (Q65619963), har värdet leading actor (Q1765879) använts för ett annat bestämningsord till skådespelare (P161), nämligen roll (P453) i stället för objekt har rollen (P3831). De verkar dock vara undantag, det finns mer än 4 000 objekt med andra värden för bestämningsordet roll (P453).
Hur många skådespelare ska man försöka ha som standard med bestämningen objekt har rollen (P3831) med värdet leading actor (Q1765879)? I {{Filmfakta}} har jag haft som standard att lägga in de fyra eller fem skådespelarna som finns längst upp på imdb eller sfdb. /Spisen (diskussion) 1 mars 2020 kl. 14.12 (CET)
Det låter som något vi inte alls bör ha en fast regel för. Om du själv har sett filmen är det nog självskrivet vilka som har ledande roller. Om du inte har sett den, så blir det nog svårt. 62 osv (diskussion) 2 mars 2020 kl. 09.10 (CET)
De som är listade på filmaffischerna är en bra fingervisning. Fast det ska vara "produktionsdatat". Jämför den galloperande detektiven som bara har Jim Carrey i fet stil på affischen. I affischens produktionsdata finns 4 till, Sean Young, Courtney Cox, Tone Loc och Dan Marino.--LittleGun (diskussion) 2 mars 2020 kl. 12.59 (CET)

Stumfilmer[redigera wikitext]

När jag la till {{Faktamall film WD}} i artikeln för stumfilmen A Visit to the Seaside fick jag att originalspråk (P364) var no value. Om det här är en upprepad sak som görs på stumfilmer i WD, då tycker jag att vi borde ha något annat som står i faktamallen istället för no value (om det är möjligt att ändra). /Spisen (diskussion) 24 mars 2020 kl. 10.47 (CET)

 Fixat Nu skrivs inte raden Språk alls ut i faktarutan om originalspråk (P364) har värdet "no value" i Wikidata. Det skulle gå att skriva "inget språk" om man vill det, men att helt enkelt skippa raden "Språk" för filmer utan språk känns enklast.
--Larske (diskussion) 24 mars 2020 kl. 11.10 (CET)
@Larske: Går det att göra samma sak med IMDb-länken? Filmen Bag de ens facader har verkar inte finnas på IMDb och har därför fått "inget värde" på Wikidata. /Spisen (diskussion) 24 mars 2020 kl. 16.55 (CET)
 Fixat Länkar till IMDb skrivs nu inte ut om IMDb ID (P345) har värdet inget värde. Dito för film-ID i Svensk filmdatabas (P2334). Om varken IMDb-länk eller SFDb-länks skrivs ut, så att avsnittet blir helt tomt, undertrycks även rubriken Mer information. Se Lucky One eller Siv sover vilse för exempel på detta.
--Larske (diskussion) 24 mars 2020 kl. 18.14 (CET)

Osynliga noter i faktamall[redigera wikitext]

I faktamallen som jag la till i artikeln Álom.net får jag att flera noter är osynliga. Den tredje noten (hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia) ser jag inte nån av. Noterna 1 och 2 ser jag bara en av när det står att båda finns med två gånger. /Spisen (diskussion) 24 mars 2020 kl. 11.19 (CET)

 Fixat Nu ska det vara åtgärdat. Tack för påpekandet.
--Larske (diskussion) 24 mars 2020 kl. 11.53 (CET)