Hoppa till innehållet

Malldiskussion:K1

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Snällare formulering?

[redigera wikitext]

Den här mallen används väl mest som K1-varning till oinloggade.

Känns den inte lite för avvisande för nykomlingar? Jag har några gånger bytt ut utdelade {{klotter}} mot {{logga in}}{{test}} som ser ut så här:

Tack för dina bidrag! Du vet väl att du kan registrera dig?

Välkommen till Wikipedia och tack för dina bidrag! Wikipedia är ett flerspråkigt projekt för ett fritt uppslagsverk byggt av sina användare. Du vet väl att du kan registrera ett användarkonto? Om du registrerar dig och loggar in får du ett användarnamn som kan användas globalt på Wikipedia och systerprojekt, istället för en IP-adress. Det innebär att du både kan vara mer anonym och minimera risken att bli förväxlad med andra. Då får du även tillgång till fler funktioner och inställningsalternativ. Att skapa ett användarkonto är naturligtvis helt kostnadsfritt. Fortfarande inte övertygad? Se fler anledningar till varför du bör skapa ett konto! Om du trots allt inte vill registrera dig, går det naturligtvis bra att fortsätta som oinloggad. Alla goda bidrag är viktiga.


Se även: Introduktion Vanliga frågor Ställ en fråga om Wikipedia

(Don't you speak Swedish? Click here, please)

Test

Välkommen till Wikipedia! Trevligt att du vill experimentera med redigeringsfunktionen i Wikipedia. Din ändring fungerade men har nu återställts, raderats eller kommer att raderas. Om du vill prova mer, gör det då gärna i sandlådan. Tester på andra ställen måste återställas av någon. Även om du själv städar upp efter dig påverkas artikelhistorik och bevakningslistor, men i sandlådan kan man testa utan att störa. Man kan även förhandsgranska sina redigeringar för att se resultatet av sina ändringar utan att publicera.


Se även: introduktionssidan, vad Wikipedia inte är, fikarummet och faddrar.

...och dessutom lagt till lite situationsbunden egen text.

Vad sägs, borde man formulera om Mall:klotter? /RaSten 12 juli 2005 kl.16.16 (CEST)

Jag håller med om att den gamla formuleringen är olämplig. En viss IP-adress kan ju faktiskt rent tekniskt komma från olika användare. Att som oskyldig bli beskylld för klotter eller annat som någon annan gjort svider hårt i själen. / 82.182.149.179 2 december 2005 kl.19.49 (CET)
Man kanske ska göra ett tillägg "om du drabbats av att någon annan klottrat från det IP-nummer du använder"? / Habj 2 december 2005 kl.20.05 (CET)

Kategorier i klottermallarna

[redigera wikitext]

Jag har tagit bort de kategorier som lagts in i den här mallen och i k3-mallen, som placerade de användardiskussioner där mallarna lagts in i särskilda kategorier. Att kategorisera IP-nummer för att de fått en klottervarning fyller ingen direkt funktion, och är otrevligt för den vars IP-nummer utsatts för det. Klottervarningarna finns ändå i sidhistoriken, och vad gäller K3 är blockeringloggen ett bättre sätt att se om någon vid något tillfälle har blivit blockerad. / habj 28 februari 2006 kl.16.02 (CET)

?. Det fyller samma funktion som kategorier i allmänhet, vi bör också med omedelbar verkan radera Kategori:POV (den här är extra viktig, bör vara Kategori:Wikipedia:POV istället) och andra skräpkategorier som Kategori:Klotter:K6 och Kategori:Wikipedia:Veckans samarbete. Beträffande de förstnämnda kan man använda "Vilka sidor länkar hit" istället! Common 28 februari 2006 kl.16.08 (CET)
Varför inte lägga tillbaka kategorin i K3 och anmäla kategorin på Wikipedia:Problematiska kategorier så man får höra vad alla andra tycker om den? Common 28 februari 2006 kl.16.26 (CET)
Emm är Kategori:Wikipedia:Veckans samarbete ingen skräpkategori. Den som hävdar det har förstått varken katagoribegreppet eller samarbetsidén. Särskilda klottrarkategorier kan vi dock vara utan. Det är artiklarna, inte användarna som ska kategoriseras. /RaSten 28 februari 2006 kl.16.53 (CET)
Citat från diskussionssidan "Har den här kategorin något värde? Alla gamla veckans samarbete listas ju ändå och tekniska wikipedia-kategorier bör blandas ihop så lite som möjligt med encyklopedin.", "Den bör tas bort, undvik Wikipediareferenser i artiklarna!". Common 28 februari 2006 kl.16.59 (CET)

Förslag till ny mall

[redigera wikitext]
Hej och välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har skrivit mindre välbetänkta saker på Wikipedia: Om du gör oseriösa ändringar i artikelsamlingen förstör du för andra besökare. Om detta fortsätter riskerar du att få din IP-adress blockerad, så att du inte längre kan skriva något på Wikipedia. Testa gärna wikitekniken i sandlådan, men förstör inte artiklarna i encyklopedin. Kom ihåg att klotter ofta upptäcks direkt och bara tar några sekunder att återställa.

Skriv gärna era kommentarer om förbättringar, då jag anser att denna mallen behöver bli tydligare vilket är det jag försökt få fram här. Version K2 kan tänkas ha en ljusröd bakgrund istället, men jag börjar inte arbeta på den förrän jag ser att det finns ett stöd för denna "nya" våg av klottermallar. jämför med nuvarande! » ågязи(disk.|bidr.) den 24 maj 2006 kl.10.23 (CEST)

Absolut inte, i så fall kan man skapa en ny mall för de som tycker bättre om rutor, för större ändringar på mallar som denna kan påverka många (diskussions)sidor. Jag tycker att bara enkel text fungerar utmärkt. --Flandersson 24 maj 2006 kl.13.50 (CEST)
"Påverka många diskussionssidor"? Förlåt, men jag fattar inte hur detta kan vara ett argument för att mallen på något sätt skulle vara dålig. Självklart påverkar den eftersom den ser annorlunda ut, men den kan väl knappast förstöra något? » ågязи(disk.|bidr.) den 24 maj 2006 kl.15.09 (CEST)
Inte vill jag att mitt meddelande ska ändras och förvandlas till en ruta i samma takt som någon ändrar på mallen. Kan man slippa detta utan att klippa och klistra in wikikoden manuellt? vh Flandersson 24 maj 2006 kl.15.16 (CEST)
Du slipper det om du skriver {{subst:K1}}--Kruosio 24 maj 2006 kl.15.19 (CEST)

Jag tycket inte att märket beöver vara så monsterstort som 80 px, och sedan har jag alltid tyckt att ordvalet "mindre välbetänkta saker" inte riktigt passar den huvudsakliga målgruppen (de flesta klottrare är rätt unga), så jag tycker att man kan omformulera det litegrann:

Hej och välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har skrivit oseriösa saker på Wikipedia: Om detta fortsätter riskerar du att få din IP-adress blockerad, så att du inte längre kan skriva något här. Testa gärna wikitekniken i sandlådan, men förstör inte artiklarna i encyklopedin. Kom ihåg att klotter ofta upptäcks direkt och bara tar några sekunder att återställa.

/ Elinnea 24 maj 2006 kl.15.38 (CEST)

Anledningen att jag valde 80 px är för att det passar bättre med texten till höger, den hamnar under bilden annars vilket ser ganska fult ut då det inte är speciellt mycket text som hamnar där. Det där med formuleringen kan du nog ha rätt om. Texten behöver putsas lite, här är mitt förslag
Hej och välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har skrivit oseriösa saker i artiklar på Wikipedia, som nu blivit borttagna. Om detta fortsätter riskerar IP-adressen att bli blockad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar. Ingen är helt anonym på nätet, och varje IP-nummer går att spåra.

Sidan bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wiki-tekniken i "sandlådan", där får man skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna. Kom ihåg att klotter ofta upptäcks direkt, och bara tar några sekunder att återställa.

» ågязи(disk.|bidr.) den 24 maj 2006 kl.16.00 (CEST)
Kan inte sista meningen uppfattas som att det är ganska oskyldigt att klottra, sidan kommer förmodligen att rättas till i alla fall?//--IP 24 maj 2006 kl.16.06 (CEST)
Jag tar det mest som att det visar hur meningslöst det är att klottra, eftersom deras "roliga" ändringar ändå försvinner direkt. Att försöka väcka någon skuld är ju helt meningslöst, tro mig. » ågязи(disk.|bidr.) den 24 maj 2006 kl.16.24 (CEST)

Jag skulle hursomhelst vilja ha lite mer feedback angående mallbyte, särskilt vad ni tycker om texten i mitt senaste bidrag då jag lade till/ändrade ganska mycket. » ågязи(disk.|bidr.) den 25 maj 2006 kl.14.43 (CEST)

Eventuellt skulle kunna användas istället också, hittade inte den förrän nu » ågязи(disk.|bidr.) den 25 maj 2006 kl.14.46 (CEST)

Jag tycker det här senaste förslaget är riktigt bra. Även om jag tycker bättre om när sånna här medlelanden inte har ram och inte verkar så automatiserat, jag tycker det är mer till för de "högre" nivåerna av K-mallar. Men formuleringen är mycket tydligare och man fårstår vad det handlar om. "Ingen är helt anonym på nätet, och varje IP-nummer går att spåra." tycker jag dock är lite för hotfullt för den här nivån och kan spararas till senare /Grön 26 maj 2006 kl.12.38 (CEST)
Jag gillar också det senaste förslaget! Snyggt och bra text! //Knuckles...wha? 26 maj 2006 kl.12.45 (CEST)
Att placera den i en ruta är ju mest till för att den ska synas, och det tycker jag den gör, bra mycket bättre än den nuvarande i alla fall. Här kommer en ny version:
Hej och välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har skrivit oseriösa saker i artiklar på Wikipedia, som nu blivit borttagna. Om detta fortsätter så kan IP-adressen att bli blockerad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar.

Sidan bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wiki-tekniken i "sandlådan", där får man skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna.
Kom ihåg att klotter nästan alltid upptäcks direkt, och det tar bara några sekunder att återställa artikeln.

Tog bort det där med spåra IP nummer, bytte "riskerar" mot "kan" (mindre hotfullt). Ändrade till "klotter nästan alltid upptäcks direkt" istället för "ofta upptäcks". Kanske har glömt något. Bytte ikon också, vilket ni säkert ser. Mer kommentarer? För helt seriöst, den som är nu är ju ingen höjdare. » ågязи(disk.|bidr.) den 26 maj 2006 kl.12.56 (CEST)
Jag är rätt glad för att du bytt trafikskylten mot den i mitt tycke snyggare Nuvola apps-ikonen. Personligen föredrar jag men det är inte hela världen. Jag tycker också att det är viktigt att det tydligt framgår att klotter återställs snabbt = lönlöst att klottra. Den sista radbrytningen tyckte jag var onödig, annars är den bra. //Knuckles...wha? 26 maj 2006 kl.13.02 (CEST)
Jag gillar också den bilden bättre, i övrigt tycker jag det är ett mycket bra förslag. /Grön 26 maj 2006 kl.13.26 (CEST)
Min tanke var också att K2 kunde få ett nästan identiskt utseende, fast bakgrunden är ljusröd istället för ljusblå (som denna). K2 kunde även ha vissa viktiga delar i fetstil, som inte K1 har. Jag postar en sista version här nu, om ni båda godkänner den så låter vi den ligga över helgen, har den inga protester då så kör vi på den.

Hej och välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har skrivit oseriösa saker i artiklar på Wikipedia, som nu blivit borttagna. Om detta fortsätter så kan IP-adressen bli blockerad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar.

Sidan bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wiki-tekniken i "sandlådan", där får man skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna. Vill du däremot bidra seriöst till Wikipedia så bör du överväga att registrera dig. Kom ihåg att klotter nästan alltid upptäcks direkt, och det tar bara några sekunder att återställa artikeln.

(Lade till ett textstycke om att registrera sig om man vill bidra seriöst, kanske kan uppmuntra seriösa personer) » ågязи(disk.|bidr.) den 26 maj 2006 kl.14.39 (CEST)


Passa så det inte blir för mycket för att läsa. /Grön 26 maj 2006 kl.22.50 (CEST)
Jag tänkte på det också, men vad kan tas bort? » ågязи(disk.|bidr.) den 26 maj 2006 kl.22.51 (CEST)

K1 har utgått

[redigera wikitext]

Någon har tagit bort K1 från Wikipedia:Lista över mallar. Jag redirectade därför istället K1 till {{Bv}} --RomanNose 27 maj 2006 kl.08.29 (CEST)

...jaha, bara sådär? » ågязи(disk.|bidr.) den 27 maj 2006 kl.11.20 (CEST)
Det är en wiki dvs det är bara att återinföra den igen om man vill. Å andra sidan kan ju detta förslag som har utarbetats här också användas på den andra mallen./Grön 27 maj 2006 kl.12.49 (CEST)
Eller så kan old-skoolarna använda {{Bv}} och de som vill K1 respektive K2 » ågязи(disk.|bidr.) den 27 maj 2006 kl.13.11 (CEST)

Nu även som K2

[redigera wikitext]

Kolla varianten jag fixade ihop: Mall:K2 » ågязи(disk.|bidr.) den 27 maj 2006 kl.13.10 (CEST)

Utländska skyltar

[redigera wikitext]

Av någon anledning är det någon som envisas med att lägga in utländska vägmärken istället för svenska. Detta är mindre lyckat då svenska wikipedia är för svenskspråkiga läsare. De flesta svenskspråkiga läsare bor i Sverige. För de som bor i Finland kan jag säga att deras vägmärken liknar mer de svenska skyltarna än dessa utländska som vissa här lägger in. Jag kommer nu att återställa med svenska skyltar och hoppas att detta får vara kvar då utländska skyltar enbart är förvirrande. /E70 2 juni 2006 kl.03.37 (CEST)

Det är inget vägmärke utan en ikon som vi har kommit fram till att ska användas genom diskussioner här. Att ändra i sånna här malllar som används på så mångs ställen ska vi vara försiktiga med eftersom att en ändring tar mycket kraft. /Grön 2 juni 2006 kl.07.57 (CEST)
Jepp, diskussionen ovan ger vid handen att det är fler än jag som tycker att de nya ikonerna är snyggare än de gamla vägmärkena. Att svenska Wikipedia måste ha svenska vägmärken för att undvika förvirring tror jag är att underskatta våra klottrare en del. Dessutom, ombyte förnöjer, så jag skulle vilja återställa E70s ändring. //Knuckles...wha? 2 juni 2006 kl.08.08 (CEST)
Var står det att det tvunget måste vara ett svenskt vägmärke då? Det torde framkomma med all önskvärd tydlighet att detta är ett konsensus-beslut, om du bara läser diskussionssidan. Jag förutsätter att detta även gäller de andra K-mallarna. För övrigt behöver du inte kalla mig "någon" i framtiden » ågязи(disk.|bidr.) den 2 juni 2006 kl.10.39 (CEST)

Det bör vara symboler som är tydliga för svenskspråkiga läsare. Ikonen är ett vägmärke och inget annat. Om man inte vill ha svenska vägmärken så kan man inte hitta något annat än detta som faktiskt ser ut som utländska vägmärken? Skylten som ni envisas om är inte speciellt tydlig för svenskspråkiga läsare. Hurvida ikonerna är snyggare eller inte är enbart en smaksak. Jag återställer eftersom inget vettigt argument finns att ha dessa otydliga ikoner. Om alternativ till vägmärken efterlyses så borde något som inte liknar vägmärken tas fram istället. Att envisas med utländska vägskyltar bara för att vissa anser att det är snyggare är inget vettigt argument. Det är tydlighet och budskap det handlar om här. /E70 2 juni 2006 kl.11.41 (CEST)

En symbol som det lodräta "strecket" i en triangel är en universell symbol som står för "varning!", "uppmärksamma!" eller dylikt i många olika länder. I Sverige används symbolen i vägmärken likt den som E70 vill använda i mallen. I andra länder används symbolen på liknande sätt i deras vägmärken. Symbolen finns också i ett lite annorlunda utförande som en ikon i Nuvola apps-ikonkollektionen som används i diverse OpenSource-framtagna applikationer. Oavsett utformningen har symbolen exakt samma betydelse, det har inget med nationella/internationella vägmärken att göra.
Jag, Notwist och Grön vill gärna byta ut det gamla svenska vägmärket mot Nuvola apps-ikonen av olika skäl där det estetiska för min egen del väger rätt tungt. Jag tycker inte man kan avfärda det som ett icke-argument. Om vi kan få en snyggare symbol, som är lika tydlig för alla användare ser jag inte något skäl att göra en så stor sak av det. E70s argument om att ikonen inte är tydlig för svenskspråkiga läsare, skulle isåfall betyda att det skulle finnas en massa förvirrade svenska användare av dator-applikationer där Nuvola apps-ikonen används. För egen del tror jag inte alls det är så. Jag tänker däremot inte redigeringskriga tillbaka, utan inväntar reaktioner från Grön, Notwist och E70 som sig bör. //Knuckles...wha? 2 juni 2006 kl.14.27 (CEST)
Den här mallen används på drygt 2000 ställen, ändra den inte utan att först ha diskuttera saken och fått respons Framförallt redigeringskriga inte i den då det blir påfrestande för servern. /Grön 2 juni 2006 kl.15.01 (CEST)
Hur anser du att en vägskylt är med tydlig än ett utropstecken? Jag kan garantera dig att fler personer i Sverige vet vad ett utropstecken betyder, jämfört med vad den vägskylten (jag hade ingen aning, men jag har iofs inte börjat med körskoleteori än) betyder. Men - Svenska wikipedia är inte bara för svenskar. Även på en internationell nivå tycker jag nuvarande ikon är tydligare än den förra, för att inte nämna de estetiska fördelarna som vi redan diskuterat. Var god och acceptera det » ågязи(disk.|bidr.) den 2 juni 2006 kl.15.18 (CEST)
Om man vill absolut ha symbolen med ett utropstecken istället för varningsskylten, är då inte denna Bild:Nuvola apps important.svg, utan en massa grå kant runt tydligare iom att själva symbolen får större utrymme? Det gråa och ramen är vl bara där som dekoration och rätt onödigt. Det blir överdrivet många ramar med ett utropstecken på vit bakgrund med en röd trekantig ram på en grå bakgrund i en svart ram om det är själva utropstecknet man är ute efter. / Elinnea 5 juni 2006 kl.14.12 (CEST)
Jag ser mer den gråa ramen som en lite snällare variant, den ikonen du föreslog används ju på K2 » ågязи(disk.|bidr.) den 5 juni 2006 kl.14.15 (CEST)
Blir samma symbol snällare om man lägger den på en grå bakgrund alltså? Varför ska man ha en mall som inte skiljer sig textmässigt annat än att det är en snällare symbol på den ena och en snällare färg på den andra, men med samma text? Vore bättre om Mall:K1 redirectades till Mall:Test istället? / Elinnea 5 juni 2006 kl.14.32 (CEST)

Försök få bort likheterna med ett vägmärke om ni absolut måste ha ett utropstecken. Ikonen ser bara ut som ett utländskt vägmärke just nu. Försök ta fram något annat än det som används just nu. /E70 5 juni 2006 kl.15.23 (CEST)

Vad skönt med en befallande ton, eftersom ingen av oss har en egen vilja » ågязи(disk.|bidr.) den 5 juni 2006 kl.18.14 (CEST)
Lika skönt som att bli överkörd och inte få ha någon talan här. Men istället för spydigheter så frågar jag ännu en gång om en alternativ ikon som inte ser ut som ett vägmärke. Ikonen som ni envisas om liknar just ett vägmärke fast ett utländskt sådant. Det borde finnas annat att använda istället. /E70 5 juni 2006 kl.19.01 (CEST)
Jag fattar fortfarande inte exakt var problemet ligger. Vad är det för fel på utländska vägskyltar? » ågязи(disk.|bidr.) den 5 juni 2006 kl.22.06 (CEST)
Läsarna och användarna på svenska wikipedia är svenskspråkiga och de flesta känner då bäst till svenska vägskyltar och inte utländska. Men om det nu är så fel med de svenska vägskyltarna så kunde man ha något annat som inte liknar vägskyltar. Eller så kan man skapa en hemmagjord variant men en vägskylt av svensk typ där man byter till ett utropstecken om nu detta tecken är så viktigt. /E70 5 juni 2006 kl.23.31 (CEST)
Vadå "känner bäst till svenska vägskyltar"? Herregud, hela meningen med vägskyltar (eller andra varningsskyltar heller för den delen) är väl att se ska kunna förstås av människor runt hela jorden? Jag fattar inte vad ditt argument är, varför skulle en svensk vägskylt vara tydligare än en utländsk? Dessutom är det som sagt inte bara svenskar som är på svenska wikipedia ändå, så den motiveringen för svenska vägskyltar håller ju inte heller. Svenska wikipedia ska ju fortfarande skrivas från ett internationellt perspektiv » ågязи(disk.|bidr.) den 7 juni 2006 kl.13.16 (CEST)
Information ska skrivas i globalt perspektiv. Men de flesta som läser och skriver svenska wikipedia bor i Sverige. Då bör det användas symboler som svenskspråkiga läsare är mest vana vid. Engelskspråkiga som inte förstår svenska språket läser inte svenska wikipedia då de inte förstår vad vi skriver om. Det är ju helt självklart att en skylt som svenskspråkiga är vana vid att se hemma är tydligare än en utländsk skylt som de bara ser vid de tillfällen de är utomlands. Vissa svenskspråkiga har inte ens varit utomlands och då kanske aldrig sett en utländsk skylt annat än möjligen på bild. Det verkar bara som om ni är en liten grupp som av någon anledning tycker bättre om en utländsk skylt men saknar verkliga argument för denna bara för att ni bara vill ha utländsk skylt och därför söker argument till denna. Om utropstecknet är så viktigt så ordnar jag gärna en gul varningsskylt av svensk typ men med ett utropstecken istället. Då borde ni ha fått den symbol ni vill ha men samtidigt med den symbolik för varning som en svenskspråkig oftast är van vid att se. /E70 7 juni 2006 kl.14.34 (CEST)
Det handlar nog snarare om att den nuvarande är snyggare, men fixar du en minst lika snygg så tror jag inte någon hade protesterat. » ågязи(disk.|bidr.) den 7 juni 2006 kl.14.42 (CEST)
Då ska jag göra en ny skylt som är gul med utropstecken så hoppas jag att du och de andra blir nöjda. /E70 7 juni 2006 kl.14.47 (CEST)
Sålänge den är snyggare än den gamla ja, inte bara modifierad. Klarar du det så är du mer än välkommen att göra en ny. » ågязи(disk.|bidr.) den 7 juni 2006 kl.14.50 (CEST)
Det där med snyggare är en smaksak. Vad du tycker är snyggare är kanske inte vad andra tycker är det. Men oavsett det estetiska så är det dumt att ta fram symboler som är otydligare bara för att en liten grupp tycker att de skulle vara snyggare. Symbolerna i mallarna ska symbolisera och ge tydliga budskap och inte bara se vackra ut. Om vi bara ska ha snygga symboler kunde vi byta ut alla symboler mot snygga men otydliga symboler. En svenkspråkig person är normalt van vid att se varningsmärkningar i rött ioch gult och inte rött och vitt. Det gäller inte bara vägmärken utan även på andra ställen också. Varningsmärkningar på arbetsplatser är oftast gula och inte vita i Sverige. Gul varningsmärkning är alltså vad de allra flesta svenskspråkiga brukar vara vana vid att se och därför oftast begriper att det just är varning. /E70 7 juni 2006 kl.15.01 (CEST)

Vad tjänar den här diskussionen till egentligen? Vi pratar om en symbol som ingår i en mall som delas ut till klottrare. Förutom symbolen innehåller mallen en text som berättar för mottagaren att han gjort fel och att h*n kan bli blockerad vid fortsatta överträdelser. Symbolen är ett komplement till texten och inget annat, då symbolen ska styra uppmärksamheten till texten. Som komplement anser jag att argumentet om igenkänningsfaktorn förlorar i betydelse och andra faktorer spelar in, som just snyggheten. Av diskussionen att döma är vi fyra st som är intresserade av frågan, där tre vill byta till föreslagna symbol och en vill behålla svenska vägmärket. Jag har heller inte sett några protester från andra användare under den dryga vecka den nya designen legat ute, så helt fel kan den inte vara. //Knuckles...wha? 7 juni 2006 kl.23.01 (CEST)

Det handlar om tydligheten i betydelsen av Varning. Det bör uppfattas som en tydlig varningssymbol. Om du tittar nedan så kan du se alternativa förslag som borde kunna se både snygga ut och samtidigt föra fram varningsbetydelsen på ett tydligt sätt istället för att skapa populäritetstävlingar och försöka säga "att alla utom en vill ha så här". /E70 7 juni 2006 kl.23.11 (CEST)

Ny varningsmärkning

[redigera wikitext]

En varningsmärkning ska vara tydlig och inte bara "snygg". Den ska på ett tydligt sätt markera just begreppet Varning på ett tydligt sätt så att de flesta förstår. Wikipedia skriver artiklar ur globalt perspektiv. Men svenska Wikipedia bör också föra fram sina budskap på ett sätt som svenskspråkiga läsare begriper. De allra flesta bor i Sverige men det finns också en grupp i Finland. Svenskspråkiga i övriga länder finns men det är en mycket liten procent. Både i Sverige och även Finland är varningsmärkningar gula och inte vita. På vägskyltar är de gula och röda medan varningsmärkningar på t ex arbetsplatser antingen brukar vara gula och röda eller gula och svarta. Vit varningsmärkning existerar men är inte lika vanligt som den gula. För att då budskapet ska föras fram tydligt i mallarna om att det rör sig om just Varning så finns nu ett par förslag där varningstriangeln antingen är röd eller svart. Båda med gul bakgrund. Den svarta triangeln kanske syns ännu bättre.

Välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har redigerat oseriöst i artiklar på Wikipedia. Dessa har nu blivit återställda. Om detta fortsätter kan IP-adressen bli blockerad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar. Wikipedia bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wikitekniken i "sandlådan", där man får skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna. Klotter upptäcks nästan alltid direkt, och det tar bara några sekunder att återställa en artikel.


Välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har redigerat oseriöst i artiklar på Wikipedia. Dessa har nu blivit återställda. Om detta fortsätter kan IP-adressen bli blockerad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar. Wikipedia bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wikitekniken i "sandlådan", där man får skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna. Klotter upptäcks nästan alltid direkt, och det tar bara några sekunder att återställa en artikel.


/E70 7 juni 2006 kl.15.47 (CEST)

De där ikonerna såg verkligen hemska ut.. » ågязи(disk.|bidr.) den 8 juni 2006 kl.07.03 (CEST)
De ikoner som du vill ha ser verkligen hemska ut, dessutom framför de inte tydligheten i begreppet varning. Vi borde ta fram något annat än utländska vägskyltar i alla fall. /E70 8 juni 2006 kl.14.49 (CEST)
Jag vet inte vart du fått ifrån att det skulle vara utländska vägskyltar? Det är ikoner som kommer från en ikonmakare för användning i datorprogram och på webbsidor. //Knuckles...wha? 8 juni 2006 kl.15.00 (CEST)
Det är ikoner som är formade som vägskyltar. Det är vägskyltar som står som förebild till Nuvola apps-skyltarna. Men dessa är knappast tillräckligt tydliga för sitt budskap för svenskspråkiga läsare. Dessutom är inte Nuvola apps-skyltar speciellt snygga heller. /E70 8 juni 2006 kl.15.26 (CEST)
  1. Du tycker att de inte ser snygga ut, väldigt många andra är av en annan åsikt
  2. Inte tydliga? Rent nonsens » ågязи(disk.|bidr.) den 8 juni 2006 kl.20.52 (CEST)
Jag tyckte inte att E70:s förslag är bättre än de nuvarande, därför föreslår jag följande kompromiss (och mitt troligtvis sista inlägg, sen känner jag att jag inte pallar engagera mig i den här o-frågan längre): Kan passa istället? Den är renare och tydligare än den med grå ram, och fortfarande snyggare än svenska vägmärket. //Knuckles...wha? 8 juni 2006 kl.22.44 (CEST)
Om Knuckles kunde sluta upp med "populäritetstävlingar", dvs att påstå att alla utom en vill ha på ett visst sätt. Det är egentligen bara Knuckles och Notwist som har uttalat sig och till varje pris vill ha dessa skyltar. Dessutom är det inte svenska vägmärken i dessa motförslag utan ikoner som kan vara alternativ till de fula skyltarna. är en skylt som enligt min mening ser ännu värre ut än den befintliga på just den här mallen. /E70 8 juni 2006 kl.23.17 (CEST)

Två ytterligare förlag till ändrad ikon på mallen syns nedan. Jag hoppas att andra än bara Knucklas och Notwist kunde yttra sig här då de redan har bestämt sig för sin sak. /E70 8 juni 2006 kl.23.17 (CEST)

Välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har redigerat oseriöst i artiklar på Wikipedia. Dessa har nu blivit återställda. Om detta fortsätter kan IP-adressen bli blockerad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar. Wikipedia bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wikitekniken i "sandlådan", där man får skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna. Klotter upptäcks nästan alltid direkt, och det tar bara några sekunder att återställa en artikel.


Välkommen till Wikipedia! Någon med ditt IP-nummer har redigerat oseriöst i artiklar på Wikipedia. Dessa har nu blivit återställda. Om detta fortsätter kan IP-adressen bli blockerad, vilket innebär att ingen från den adressen längre kan redigera eller lägga till något i Wikipedias artiklar. Wikipedia bygger på att folk hjälps åt, och klotter förstör för alla. Du är mer än välkommen att testa wikitekniken i "sandlådan", där man får skriva precis vad man vill, men var snäll och klottra inte i artiklarna. Klotter upptäcks nästan alltid direkt, och det tar bara några sekunder att återställa en artikel.

/E70 8 juni 2006 kl.23.17 (CEST)

Parameter för länk till vandaliserad artikel

[redigera wikitext]

{{Test}} innehåller ju en parameter där man kan ange vilken artikel personen ifråga vandaliserat. Borde inte {{K1}}, {{K2}}, {{Vandalkonto}}, osv, ha den möjlighet också? Mange01 3 maj 2011 kl. 20.00 (CEST)[svara]

Kan vi behålla Special:Contributions/K1 i mallen

[redigera wikitext]

Special:Contributions/K1, fyller en viktig funktion för oss som tar bort klotter eftersom det är en snabblänk till användares bidrag ifall vi städar upp i fler artiklar från vandaler, jag skulle uppskatta om den är kvar på ett eller annat sätt i mallen. C.Nilsson (disk) 14 maj 2012 kl. 20.10 (CEST)[svara]

Jag tycker att den gamla texten var alldeles utmärkt och skulle vilja revertera till texten före 14 maj. Layout är en smaksak och där får gärna den nya vara kvar men den gamla texten var språkligt korrekt och hade en i mitt tycke väl avvägd ton samt påpekade det onödiga och meningslösa med klotter. Luttrad (disk) 21 maj 2012 kl. 20.14 (CEST)[svara]

Instämmer. Man bör inte malla någon för att deras texter varit "ostruktuerade, opassande eller felaktiga", utan bara om det klottrats. / Elinnea (disk) 28 juni 2012 kl. 00.02 (CEST)[svara]
Instämmer också. Det blir lite svårt med just det av Elinnea citerade. Upprepade sådana tendenser brukar ofta uppfattas som medvetet och övervägda redigeringar (vandalism), men det kan även röra sig om annat varför vi bör vara försiktiga med hur mallen används. Det är bättre om den är tydligt avgränsad. I övrigt är jag en anhängare av att skriva manuellt och personligt istället för att använda mallarna, men mot klottrare kanske det gör varken till eller från vilken metod som används. Vänligen, dnm (d | b) 28 juni 2012 kl. 00.32 (CEST)[svara]
Kanske man ändå bör fundera på en något mildare skrivning än den tidigare, för att inte stöta bort dem som redigerar med goda avsikter, men som gör fel på grund av okunskap eller ovana. Man skulle kunna skriva att redigeringen uppfattats som oseriös hellre än att den är oseriös. För klottrare gör det nog ingen större skillnad, men för den som gör fel första gången hen redigerar minskar det risken något att de tappar lusten att bidra.Sjö (disk) 28 juni 2012 kl. 12.44 (CEST)[svara]
K:et i denna mall står för klotter och jag anser att dessa bara ska användas i fall då det handlar om klotter av olika grader och inte för personer som redigerar med gott uppsåt. Antingen skapar man en mall för sådana fall, men jag anser nog att personer som redigerar med goda avsikter förtjänar ett personligt meddelande. Vill påminna om att det även finns mall {{k0}} som bör vara den som har den mildaste formuleringen. -- jiˈesˌdeːo ] 28 juni 2012 kl. 12.51 (CEST)[svara]
Jo, jag vet att mallen inte ska användas för personer som redigerar med gott uppsåt, men jag är säker på att den då och då används på det viset av olika anledningar.Sjö (disk) 29 juni 2012 kl. 12.40 (CEST)[svara]

Mallen hade innan nästan exakt samma innehåll som {{K2}} så det var därför jag ändrade texten, vad är det för vits med att ha två olika mallar med samma innehåll?

MVH pAppℇR Я3qqAq - görs av trä! 29 juni 2012 kl. 16.52 (CEST)[svara]

(Redigeringskonflikt)(Fortsättning efter min kommentar på Bybrunnen...) En sak jag skulle kunna tänka mig varför det ändå händer är att en del etablerade användare som klottersanerar, både de som deltagit i årarals och de som är relativt nya, i vissa fall kan ha svårt att veta om redigeringar från nybörjare och andra okända är seriösa eller ej med tanke på trolleri och dylikt? I november 2010 upptäckte jag några enstaka små redigeringar av ett nyskapat användarkonto, andringar som påminde mig om mina första redigeringar, men tyvärr visade sig det komma från ett troll. Jag hade bara upptäckt det enskilda kontot, medan ett par administratörer hunnit se fler konton som de misstänkte komma från samma person – vilket var sant. Den gången blev jag "lurad", men alla andra gånger har mina hälsningar gått vägen.
Annars själv ger jag klottermallar till uppenbara klottrare/sabotörer (eller begär åtgärder vid allvarligare saker) och testmallar för typiska testredigeringar. I övrigt för alla till synes goda bidrag skriver jag personliga meddelanden och/eller välkomsthälsningar (emellanåt välkomstmallar). Jag håller med Jsdo1980 om att personer som redigerar med goda avsikter förtjänar personliga meddelanden. /Mvh Vostok (disk) 29 juni 2012 kl. 17.12 (CEST)[svara]

Grammatiskt fel i mallen

[redigera wikitext]

Jag har upptäckt ett grammatiskt fel i mallen. Det står: "Om beteendet inte förbättras kommer aktuellt användarkontot eller IP-adressen att tillfälligt blockeras". /Kyllo (disk) 21 november 2012 kl. 13.23 (CET)[svara]

Hur är bäst att lösa det? Att bara ta bort "t" i slutet av ordet användarkontot och "en" i slutet på IP-adressen tänkte jag först men då står ju "det" på slutet i meningen, blir det verkligen rätt då? "Det" syftar ju på "kontoT" men skulle väl vara "den" om den syftar på "adressEN"? /Hangsna (disk) 21 november 2012 kl. 13.32 (CET)[svara]
Förslag: Om beteendet inte förbättras, kommer aktuellt användarkonto eller aktuell IP-adress att blockeras tillfälligt. Stigfinnare (disk) 21 november 2012 kl. 13.35 (CET)[svara]
Bör det inte finnas med någon text om att det då inte går att redigera från kontot? Kanske "Om beteendet inte förbättras, kommer aktuellt användarkonto eller aktuell IP-adress att tillfälligt blockeras från att redigera."? /Hangsna (disk) 21 november 2012 kl. 13.37 (CET)[svara]
Den formuleringen köper jag. Stigfinnare (disk) 21 november 2012 kl. 13.41 (CET)[svara]
Jag tycker att det blev lite väl omständigt. Dessutom är det inte användarkontot som redigerar, utan användaren till det. /Kyllo (disk) 21 november 2012 kl. 14.17 (CET)[svara]
Föreslå en formulering som du tycker passar. Stigfinnare (disk) 21 november 2012 kl. 15.04 (CET)[svara]
I grund och botten tycker att ditt förslag (kl. 13.35) är bra. Ett alternativ är att istället stryka "aktuellt", för man förstår nog att det inte är någon annans användarkonto/ip-adress det gäller. "Aktuellt" för dessutom mina tankar mer till nyheter eller något annat som uppdateras kontinuerligt, alltså något som även kan bli inaktuellt. /Kyllo (disk) 21 november 2012 kl. 16.00 (CET)[svara]
Så här med andra ord? Om beteendet inte förbättras, kommer användarkontot/IP-adressen att tillfälligt blockeras från att redigera. Stigfinnare (disk) 21 november 2012 kl. 16.14 (CET) Korrigerad. Stigfinnare (disk) 21 november 2012 kl. 16.23 (CET)[svara]
På rätt väg, men jag tänker mig exempelvis: "Om beteendet inte förbättras, kommer innehavaren av användarkontot/IP-adressen tillfälligt blockeras från att redigera.". Hur låter det? /Kyllo (disk) 21 november 2012 kl. 18.22 (CET)[svara]
OK för mig. Jag avvaktar någon dag. Om ingen annan har några synpunkter, ändrar jag mallen. Stigfinnare (disk) 21 november 2012 kl. 19.18 (CET)[svara]
"Om beteendet inte förbättras kommer användarkontot eller IP-adressen att tillfälligt blockeras" eller "... tillfälligt förhindras att redigera". "Blockeras från" låter fel. --LPfi (disk) 21 november 2012 kl. 20.43 (CET)[svara]
Då har vi ett nytt förslag: Om beteendet inte förbättras, kommer innehavaren av användarkontot/IP-adressen tillfälligt förhindras att redigera. OK? Stigfinnare (disk) 22 november 2012 kl. 09.21 (CET)[svara]
Eftersom ingen mer kommentar har kommit det senaste dygnet, ändrar jag nu. Stigfinnare (disk) 23 november 2012 kl. 10.19 (CET)[svara]
För min del spelar det ingen större roll exakt vad det står eller hur det är formulerat så länge som budskapet är tydligt och det känns acceptabelt rent språkligt. Så att man inte klagar på att användare gör fel med en mall som innehåller fel. Tyvärr måste jag meddela att det trots allt blev lite galet på slutet där. Nu står det: "Om beteendet inte förbättras, kommer innehavaren av användarkontot/IP-adressen tillfälligt förhindras att redigera i Wikipedias." /Kyllo (disk) 23 november 2012 kl. 15.16 (CET)[svara]
Texten är numera Välkommen till Wikipedia. Några redigeringar från detta användarkonto eller denna IP-adress anses ha varit mindre seriösa och har därför blivit återställda. Om beteendet inte förbättras, kommer innehavaren av användarkontot/IP-adressen tillfälligt förhindras att redigera i Wikipedia. Vill du testa gör det då gärna i sandlådan. Behövs någon ytterligare justering? I så fall vad? Stigfinnare (disk) 26 november 2012 kl. 08.39 (CET)[svara]
När jag såg den idag så kändes det som en uppmaning på slutet att prova antingen redigera oseriöst eller prova om det går att redigera trots blockering. Kanske ska det skjutas in "Vill du testa redigeringstekniken gör det då gärna i sandlådan" eller finns det något annat bra ord som passar in där? Hur som så bör väl även ordet sandlådan wikilänkas. /Hangsna (disk) 27 november 2012 kl. 17.17 (CET)[svara]

Användarkonto vs IP-adress

[redigera wikitext]

Borde det inte gå att göra något i mallen som kontrollerar om den ligger på diskussionen för ett registrerat konto eller om det ligger på en oinloggads diskussion? Mallarna stöder väl IF-satser och det bör väl finnas något sätt för den att se om det är ett IP eller registrerat konto? Min tanke var att det då skulle gå att formulera mallen olika beroende på vems diskussion den hamnar på. /Hangsna (disk) 27 december 2012 kl. 22.59 (CET)[svara]

Fixat. Jag testar i den här mallen några dagar innan jag eventuellt lägger till det i övriga klottermallar. Rapportera alla problem här eller på min diskussionsida! --Lajm (disk) 10 januari 2013 kl. 13.32 (CET)[svara]
Har nu sett den fungera väl på IP-sidor och min egen användardiskussion, samt har prövat att substa in mallen på min diskussionssida. Det har funkat finfint alla gångerna så jag lägger in ändringa i övriga K-mallar också. --Lajm (disk) 10 januari 2013 kl. 18.03 (CET)[svara]

Ska denna mall (samt {{K2}}) ha det viktigate markerat med fet stil? Enligt mig tar den som får varningen till sig mer av den om det viktigaste är markerat med fet stil. Om inte bör de andra mallarna heller inte innehålla fet stil. Lixer 14 juni 2013 kl. 08.16 (CEST)[svara]