Wikipedia:Versionshistorik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manual Attack-page.svg

Alla redigeringsbara sidor på Wikipedia har en versionshistorik som hör till. Versionshistoriken kallas också för sidhistorik eller bara historik, och är Wikipedias system för versionshantering.

Versionshistoriken består av de gamla versionerna av wikitexten tillsammans med datum och tidsstämpel för varje redigering, vilket användarnamn eller IP-adress som utförde redigeringen, samt redigeringskommentarerna. Man når versionshistoriken genom att klicka på den flik som heter "historik", som finns högst upp på vare sida.

Raderade sidors historik kan bara nås av administratörer. En raderad sidas historik sparas (dock inte för evigt) och administratörer har tekniska verktyg för att avradera sidan. De äldsta artiklarnas historik förlorades när man i december 2002 bytte programvara från UseModWiki till MediaWiki.

Wikipedias Censorer kan dölja alla eller vissa versioner av en raderad artikel så att inte heller administratörer kan komma åt dem, främst för att kunna rensa bort ärekränkande eller annat material som inkräktar på den personliga integriteten.

Hur man använder historiksidan[redigera | redigera wikitext]

Nedan ett exempel på en historiksida, så som det ser ut med standardinställningara för grafiskt utseende.

Versionshistorik.png

Redigeringarna listas från den nyaste till den äldsta. Varje redigering får en rad, på vilken visas tid och datum för redigeringen, användarens nick eller IP-adress samt eventuell redigeringskommentar.

Några av sidans funktioner:

 1. Sidnamnet förblir detsamma, men tabben "historik" markeras.
 2. Dessa länkar leder till de mest nyliga redigeringarna ("Senaste"), de äldsta ("Första") samt till nästa eller föregående sida med redigeringar ("x äldre", "x nyare"). Svarta siffror blir till länkar i de fall där innehåll att studera finns.
 3. De blå siffrorna anger hur många redigeringar som visas på en sida: 20, 50, 100, 250 eller 500.
 4. "(nuvarande)" är en länk till en diffsida, som visar skillnaden mellan denna och den nuvarande versionen, det vill säga alla redigeringar som skett efter den versionen. Under själva diffen visas den nuvarande sidversionen.
 5. "(föregående)" är en länk till en diffsida som visar endast denna redigering, det vill säga skillnaden mellan den och den närmast föregående versionen.
 6. De två raderna med radioknappar används för att välja två sidversioner att skapa en diff mellan. Markera de två som önskas, högerkolumnen för den mest nyliga (översta) versionen och vänsterkolumnen för den nedre och äldre. Klicka sedan på knappen "jämför angivna versioner".
 7. Här anges datum och tid för redigeringen, enligt den lokala tid som användaren angivit i sina inställningar. Siffrorna är blå – en länk – som leder till den sidversion som skapades vid detta klockslag.
 8. Det användarnamn eller IP som gjorde redigeringen.
 9. Redigeringskommentaren som användaren skrivit i sammanfattningsfältet under redigeringsrutan. En redigeringskommentar som på detta sätt börja med en pillänk och grå text är skapad genom att användaren redigerat ett av sidans stycken. Den redigeringskommentar som användaren själv skrivit syns efter, i svart.
 10. Denna redigeringskommentar börjar med en pil och grå text. Detta betyder att användaren har endast redigerat ett avsnitt av sidan (som nämns i den gråa texten). Denna text läggs automatiskr när du redigerar ett avsnitt. En vanlig redigeringskommentar kan läggas till. Den visas då i svart.
 11. "m" står för mindre ändring, ett verktyg för att enklare och snabbare kunna läsa en versionshistorik.
 • OBS! Numera finns också länken tacka direkt till höger om gör ogjord. Genom att klicka där för en redigering som du gillar, får mottagaren ett tack-besked via en röd "notis" (till vänster om länken "Diskussion" längst upp på webbsidan).

Bevakade sidors historiksida[redigera | redigera wikitext]

Om man studerar versionshistoriken på en sida man har i sin bevakningslista utan att först ha besökt själva sidan, kan det hända att den översta, nyligaste redigeringen är märkt med uppdateringsmarkören "uppdaterad sedan senaste besöket" (innehållet i MediaWiki:Updatedmarker). Denna markör syns om senaste redigeringen inte är din, och du inte besökt sidan sedan redigeringen gjordes. Markörens placering på sidan är något missvisande eftersom det kan verka som om egenskapen "uppdaterad sedan senaste besöket" är något som hör till en särskild redigering snarare än själva sidan. I själva verket kan man ju ha underlåtit att studera åtskilliga av sidans alla versioner, inte bara den senaste.

Historik på kompositsidor (sidor med transkluderade delar)[redigera | redigera wikitext]

Ett stycke av en sida kan utgöras av en annan sida som läses in på sidan. Metoden kallas transkludering. Ett exempel på en sida med många transklusioner är Sidor föreslagna för radering. (Se m:Help:Template#Composite pages.) Den sida som läses in har sin egen versionshistorik. Vill man bevaka innehållet är det denna sida som måste in på bevakningslistan. Se m:Help:A simple composite example.

Bildhistorik[redigera | redigera wikitext]

Ett exempel på hur filhistorik ser ut

Bilder och andra filer som laddats upp kan redigeras på så vis att de ersätts genom uppladdning av en ny fil med samma namn. Alla sidversioner sparas. Bildhistoriken utgör en del av bildbeskrivningssidan (se m:Help:Image description page) som syns när man klickar på en bild. Vad som då syns utgör bildhistoriken, tillsammans med själva de gamla bildversionerna.

Tidigare var en raderad bild raderad för alltid, och gick till skillnad från en raderad sida inte att avradera. En uppgradering av programvaran gjorde småningom detta möjligt, men eftersom svenska Wikipedia stängt av uppladdningen av filer är det av mindre relevans. Filer som raderades före denna uppgradering kan spåras enbart via uppladdnings- och raderingsloggarna samt möjligen om det finns någon diskussion om bilden någonstans, exempelvis på dess diskussionssida.

Att länka till gamla sidversioner[redigera | redigera wikitext]

Man kan länka till en gammal version av en sida genom att kopiera dess URL från browsern, och länka till den som man gör med en extern länk. Det kan vara bra att vara medveten om att den sida som visas om man klickar på länken inte nödvändigtvis är helt identisk med sidan som den såg ut när sidversionen skapades. När man länkar till en gammal sidversion renderas den gamla wikitexten, som kanske läser in både mallar, transkluderade sidor och bilder. Dessa element kan ha förändrats sedan dess.

Vill man länka till en permanent version av artikeln som gäller just nu, finns knappen "Permanent länk" i verktygslådan (i menyn till vänster). Denna knapp motsvarar att gå till historiken och klicka på den senaste versionen av artikeln.

Externa verktyg för versionshistorik[redigera | redigera wikitext]