Hoppa till innehållet

Maltos

Från Wikipedia
(I) Molekylmodell; (II) strukturformel.

Maltos, även kallat maltsocker,[1] är ett lätt förjäsbart socker som förekommer i malt (mältade sädeskorn[1]). Maltsocker är en sammansatt sockerart, en disackarid. I människans matspjälkningskanal spjälkas maltos till monosackariden glukos.

Molekylform[redigera | redigera wikitext]

Maltosmolekyler är två[1] glukosmolekyler förenade med en 1,4-glykosidbindning. "1,4" betyder att bindningen är mellan mellan kolatom nummer 1 på den ena molekylen och nummer 4 på den andra. Maltos bildas av -glukosmolekyler, och därför kan man säga att glykosidbindningen i maltos är en -1,4-glykosbindning.

Maltossirap.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Då sädeskorn blötläggs börjar de gro och stärkelsen i kornen omvandlas till maltos av enzymet amylas[2]. Mältningen avbryts genom att kornen torkas samt rostas.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Maltos i form av mältade, torkade och rostade sädeskorn används när man tillverkar öl, läskedrycker[1] och havredrycker. I bland annat öl tillsätts maltos i form av maltossirap.[3]

Maltos används även i bioteknikindustrin.[1]

Havredrycker[redigera | redigera wikitext]

I marknadsföringen av havredrycker räknas inte maltos som tillsatt socker, eftersom sockerarten kommer från den havre som drycken är baserad på.[4]

Maltos är något sötare än laktos men mindre sött än sackaros.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]