Maltos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(I) Molekylmodell; (II) strukturformel.

Maltos, även kallat maltsocker,[1] är en lätt förjäsbar sockerkedja som förekommer i malt (mältade sädeskorn[1]). Maltsocker är en sammansatt sockerart, en disackarid. I människans matspjälkningskanal spjälkas maltos till monosackariden glukos.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Maltos bildas genom att mogna sädeskorn blötläggs, vilket leder till att kornen börjar gro. Under den processen omvandlas då stärkelsen i kornen till maltos, genom medverkan av enzymet amylas (som kan förekomma som α-amylas och β-amylas[2]). Mältningen avbryts därefter genom att kornen torkas samt rostas.

Maltosmolekyler bildas när två[1] glukosmolekyler förenas med en 1,4-glykosidbindning. Detta betyder att glykosidbindningen uppstår mellan kolatom nummer 1 på den ena glukosmolekylen och atom nummer 4 på den andra. Maltos bildas av -glukosmolekyler, och därför kan man säga att glykosidbindningen i maltos är en -1,4-glykosbindning. Maltos bildas vid hydrolys av polysackariden stärkelse.

Maltossirap.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Maltos i form av mältade, torkade och rostade sädeskorn används när man tillverkar öl, läskedrycker[1] och havredrycker. I bland annat öl tillsätts maltos i form av maltossirap.[3]

Maltos används även i bioteknikindustrin.[1]

Havredrycker[redigera | redigera wikitext]

I marknadsföringen av havredrycker räknas inte maltos som tillsatt socker, eftersom sockerarten kommer från den havre som drycken delvis är baserad på.[4] Maltos sägs vara något sötare än laktos och relativt mindre sött än sackaros.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]