Malt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Malt

Malt är säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker när maltet läggs i blöt, som vid bryggning. Efter att groendet gått tillräckligt långt avbryts processen genom att grönmaltet torkas eller rostas med varm luft. Den färdiga malten kan lagras länge. Malt används i tillverkning av öl och whisky men används även i jul- och påskmust, vissa bröd och till exempel memma. Dess rostningsgrad är en viktig smakfaktor: kraftigare rostning ger ett mörkare öl i och med att sockret karamelliseras. Vid ölbryggning används huvudsakligen ljusa maltsorter som pilsnermalt och pale ale-malt.

Mältare, ofta mälterska, var förr en person som livnärde sig på att framställa malt. Mälthus kallades den byggnad i vilket detta utfördes.

Maltsorter[redigera | redigera wikitext]

Färgmalt[redigera | redigera wikitext]

Färgmalt är malt som torkats vid 200°C. Malten blir nästan svart och har en bränd smak. Färgmalt används framförallt till porter & stout.

Karamellmalt[redigera | redigera wikitext]

Karamellmalt är malt som torkats vid 100°C. Karamellmalten försockras under mältningen och används bland annat vid bryggning av ale. Malten ger en betydligt mörkare färg till ölet och ger även en ökad sötma.