Mandelmanns köksbok

Från Wikipedia
Mandelmanns köksbok
FörfattareMarie Mandelmann och Gustav Mandelmann
IllustratörTora Mandelmann
LandSverige
Ämnekokbok
Genrefacklitteratur
Förlag för förstautgåvanBonnier fakta
Utgivningsår2016
HuvudpersonerMarie och Gustav Mandelmann
Del i serie
Föregås avSjälvhushållning på Djupadal

Mandelmanns köksbok , självhushållande recept från Djupadal är Marie och Gustav Mandelmanns andra bok. Boken är utgiven 2016. Paret har blivit kända från framträdanden i TV4 med dokumentärserien Mandelmanns gård som visades 2016 och 2017. De fick tre priser i Kristallengalan i SVT1 2017-09-01: ”Årets program”, ”Årets livsstilsprogram” och ”Årets tv-personlighet”.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Boken innehåller recept som används i Mandelmanns trädgårdar av Marie och Gustav Mandelmann i gården Djupadal i Rörum utanför Simrishamn i Österlen, Skåne.

Receptsamlingen är indelad årstidsvis enligt följande: Tidiga våren, varmvåren, midsommartiden, högsommaren, tidiga hösten, senhösten, förvintern och slutligen djupvintern. Recepten är på det sättet anpassade till när råvarorna finns tillgängliga i självhushållet. Varje kapitel inleds med en miljöbeskrivning med lite noteringar hur det är att odla för att bli självförsörjande. Recepten är prövade och omprövade och används i Mandelmanns gård Djupadal. Boken är rikt illustrerad med både teckningar och fotografier.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Mandelmanns köksbok tilldelades första pris i kategorin Regional måltidslitteratur i 2016 års upplaga av Årets Måltidslitteratur. Motivering: En fascinerande köksbok som följer åtta årstider, ifrån den tidiga våren till djupvintern - allt styr vilken mat som serveras och som lagras i skafferi och jordkällare hos familjen Mandelmann.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Årets Svenska Måltidslitteratur”. Hemsida. Årets Svenska Måltidslitteratur. 2016. Arkiverad från originalet den 2 september 2017. https://web.archive.org/web/20170902224811/http://xn--mltidslitteratur-dob.se/content/2016-%C3%A5rs-vinnare. Läst 31 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]