Manfår

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manfår
Status i världen: Sårbar[1]
Ammotragus lervia Nürnberg.jpg
Ammotragus lervia
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljCaprinae
SläkteAmmotragus
Blyth, 1840
ArtManfår
A. lervia
Vetenskapligt namn
§ Ammotragus lervia
AuktorPallas, 1777
Hitta fler artiklar om djur med

Manfår (Ammotragus lervia) är ett slidhornsdjur i underfamiljen Caprinae som förekommer i Sahara. Artens utbredningsområde sträcker sig från Marockos västkust till Nildalen.

Till utseendet påminner manfåret om en blandning av get och får. Vuxna djur är i genomsnitt 150 centimeter långa, har en mankhöjd av en meter och en vikt av 50 (honor) respektive 120 (hanar) kilogram. Pälsens färg är écru-brun till rödbrun. Vid främre halsen och de främre extremiteterna har djuret särskilt långa hår som hos hanen ibland når marken. Hanarnas horn är kraftiga och cirka 85 cm långa. Honor har lite mindre horn.

Habitatet utgörs av klippiga regioner i öknen. Här letar dessa djur efter den glesa vegetationen. De har förmåga att uthärda flera veckor utan dricka. Under dessa tider får de sitt behov av vätska genom dagg och växtsafter. När de upptäcker ett vattendrag kan de dricka större mängder vatten. På grund av hettan i utbredningsområdet är manfåret aktivt under natten.

Manfår lever i mindre grupper. Dessa består av några honor och deras ungar som ledas av en dominant hane. För att få kontrollen över en grupp med honor strider hanar mot varandra. Under dessa strider använder de sina horn.

Manfåret jagas av Saharas befolkning för köttets, pälsens och hudens skull. Under de senaste åren har jaktmetoderna förbättrats (till exempel genom användning av gevär) och därför har beståndet minskat betydligt. Arten listas av IUCN som sårbar (vulnerable). Den egyptiska underarten, Ammotragus lervia ornata, räknas sedan 1970-talet som utrotad i naturen men det finns några individer i Gizas djurpark[1].

Manfåret infördes i början av 1900-talet i Kalifornien, New Mexico och Texas. Den amerikanska populationen omfattar idag flera tusen individer. Miljöaktivister befarar att dessa djur ska öka ytterligare så att de konkurrerar med det inhemska tjockhornsfåret. Även i den spanska regionen Sierra Espuña finns en införd grupp av manfåret.

Manfårets släktskap är fortfarande outredd. Djuret kan få livskraftiga ungar med tamfåret men har å andra sidan egenskaper av såväl get som får. De flesta zoologer har nuförtiden enats att manfåret hör hemma i ett eget släkte.

Det vetenskapliga namnet Ammotragus kommer från grekiskan och betyder "sandget".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] IUCN Species Account

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]