Marather

Från Wikipedia
Version från den 10 juni 2016 kl. 18.33 av Chandra Varena (Diskussion | Bidrag) (Efterlyser fler källor - finns på enwp + stubbmall)
En teckning av en marathersoldat (1813).

Marather (Mara'tter, inhemsk form maratha, av sanskrit maharashtra, "det stora kungariket"), ursprungligen namn på ett indoariskt folk på nordvästra delen av Deccan, kallas numera utan hänsyn till ursprunglig härstamning alla hinduer (i religiös och social mening), som talar marathi.

Både i fysiskt och socialt hänseende delar sig maratherna i två strängt skilda klasser: brahminerna och den till de lägre kasterna hörande jordbrukande befolkningen. De förre till stor del kasten konkanibrahminer, ättlingar till marathabrahminerna. De jordbrukande maratherna har ett utseende som skiljer sig från brahminerna, med bland annat mörkare hy och kortare kroppslängd. Mellan dessa bägge klasser står i socialt hänseende ättlingarna till den rika feodaladeln, som själv kallar sig mahratarajputer och därmed gör anspråk på hög rang inom det hinduiska kastväsendet, men ändå i de flesta fall härstammar från bönder av shudrakasten.

Alla klasser är begivna på religiösa fester. Den förnämsta av dessa, dassera, firas i oktober, efter skördens bärgande och den nya sådden, överallt landsbygden i stor stil.

Se även

Artikelursprung

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Maratter, 1904–1926.