Shudra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Shudras (sanskrit: (Shūdra), enligt äldre indisk kastordning den lägsta av de fyra huvudkasterna i den forn- och medelindiska samhällssordningen, med all sannolikhet utgörande den befolkning som redan fanns i landet vid den indoariska invasionen, och den kast som socialt stod lägst.

I motsättning till de högre kasterna var den utesluten från studium av veda, men hade rättighet att anordna hus- eller familjeoffer. En shudra hade inte rätt att besöka ett hinduiskt tempel. Han förväntades utföra endast de arbeten som ansågs ovärdiga medlemmarna i de högre kasterna. Till dessa yrken hörde bl.a. smed och frisör.

Emellertid finns exempel på shudras, som nått höga ställningar: en av det samlade Indiens förnämsta härskare, Chandragupta Maurya300-talet f.Kr., var av shudrakast. Shudra i gammal mening finns i våra dagar knappast kvar utom möjligen Sud-kasten i Orissa, utgörande småböndernas klass. Annars har de äldre shudras uppgått i (uppdelats i) den mängd olika lägre yrkeskaster, som än i våra dagar finns i Indien. Somliga kallar sig dock shudra för att skilja sig från lägre, mycket föraktade kaster av pariatyp.

Se även[redigera | redigera wikitext]