Cyperns förstadivision i fotboll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Marfin Laiki)
Hoppa till: navigering, sök
Cyperns förstadivision i fotboll
Land Cypern Cypern
Federation UEFA
Grundad 1934
Antal klubbar 14
Nedflyttning till Cyperns andradivision
Nationella cuper Cypriotiska Cupen
LTV Super Cup
Internationella cuper Champions League
Uefa Europa League
Regerande mästare APOEL (2015/16)
Flest ligatitlar APOEL (25 titlar)
TV-partners Lumiere TV
CytaVision
Soccerball current event.svg Cyperns förstadivision 2016/2017

Cyperns förstadivision i fotboll (grekiska: Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας) är den högsta divisionen i fotbollCypern. Per år 2007 var den sponsrad av Laiki Bank.

Format[redigera | redigera wikitext]

Säsongen 2007/08 deltar 14 lag i ligan, detta sedan 1989/90 (med undantag 94/95 då endast 13 lag deltog i ligan). På senare tid har det funnits en diskussion om att reducera antalet lag i ligan, detta för att vissa lag alltid får kämpa i mitten av ligan - utan närhet till europaspel och nedflyttning. Varje lag spelar mot varandra två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket ger 26 omgångar. För en vinst får man 3 poäng, för en oavgjord 1 poäng och för en förlust får man inga poäng. Regeln att lagen får tre poäng för en vinst har funnits sedan 1992 - innan det fick det vinnande laget två poäng vid vinst.

Lagen rankas efter antalet poäng, sedan så kollade man på inbördes möten mellan de berörda lagen, därefter rankas de efter målskillnaden (antalet gjorda mål minus antalet insläppta mål) och därefter efter antalet gjorda mål. Om lagen efter detta är oskiljbara får lagen dela på den placering de ligger på. Om det är två eller fler lag som delar på förstaplatsen eller om lag för nedflyttning eller andra liknande situationer (som till exempel kvalifikation för europaspel) delar på en avgörande position så spelas det playoff mellan de berörda lagen ifråga. Detta har dock ej hänt än i den cypriotiska ligan. Fram till säsongen 2005/06 hade målskillnad en större betydelse än inbördes möten, något som nu har ändrats. Det lag som rankas högst när alla matcher är spelade blir cypriotiska mästare. De tre sämsta lagen i ligan relegeras till den cypriotiska andradivisionen och ersätts av de tre bästa i andradivisionen.

Cypern får ha med ett lag i Champions League, vilket blir ligavinnarna, som för närvarande går in i den andra kvalomgången. Vinnarna av den cypriotiska cupen samt tvåorna i ligan får i nuvarande läge spela i Europa Leagues första kvalomgången. Om det vinnande laget i cupen också är ligavinnare ges Europa League-platsen till den andra finalisten. Om cupvinnaren kom tvåa i ligaspelet, och kvalificerade sig för Europa League på detta sätt, går Europa League-platsen till trean i ligaspelet och inte till cupfinalisten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mästare i följd[redigera | redigera wikitext]

Lag[redigera | redigera wikitext]

Följande lag deltar i Cyperns förstadivision 2016/2017: