Margareta Sjödin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Margareta Sjödin, född 15 mars 1942 i Härnösand, är en svensk skådespelare och konstnär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon upptäcktes 1965 av Lars Ekborg och anställdes av Povel Ramel för Knäpp Upp. Hennes paradroll var som dum blondin i TV-programmet Partaj 1969 där hennes stående replik var "Har jag gjort bort mig nu igen?". – Det var faktiskt bara en roll jag spelade, som hon säger. 1972 deltog hon i en specialkör till Björn Skifs bidrag Andra kan väl också se i den svenska Melodifestivalen.

Margareta Sjödin var verksam inom teater, TV och film ett antal år, en del av filmerna hon medverkade i var inspirerade av den nya franska vågen. Hon har också lånat ut sin röst i de svenska versionerna av några klassiska Disneyfilmer, den mest kända är den kloka kattmamman Duchess i Aristocats. Därefter flyttade hon med sin familj till Kalifornien i USA.

De senaste decennierna har Sjödin ägnat all sin tid åt att uttrycka sig i måleri och skulptur. Hon har haft utställningar världen över, bland annat i Argentina, Mexico, USA och Kina. Hon har tilldelats priser som Eliason Award som ambassadör för Sverige och svensk kultur i USA och Mayor's Certificate of Appreciation (Tom Bradley), Los Angeles, CA. Hon blev tidigt utsedd som ambassadör och förmedlare av kinesisk konst av Shanghais Universitet, Advisor, Shanghai Jiao Tong University Alumni Association, China.

Margareta Sjödin är idag åter bosatt i Sverige, där hon fortsätter utöva sitt konstnärskap.


Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bengt Jahnsson (18 september 1969). ”Lindberg slösar bort sin begåvning i 'Sam'”. Dagens Nyheter: s. 22. http://arkivet.dn.se/arkivet/tidning/1969-09-18/253/22. Läst 22 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.