Marinstaden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Villa i Marinstaden, juli 2012.

Marinstaden är ett bostadsområde med boende på vatten som ligger vid Ryssbacken, på Svindersvikens södra sida i Nacka kommun.

År 1999 började planeringen för det nya bostadsområdet Det är anlagt i en gammal hamnanläggning vid Svindersvikens södra sida, inte långt från Nacka strand. Hamninloppet som i folkmun fick namnet "de döda skeppens vik" präglades tidigare av utrangerade fartyg och rostiga pråmar.[källa behövs] Nu[när?] ersätts de gamla vraken av flytande fastighetsbildningar byggda på "osänkbara" betongplattformar.[1]

Sammanlagt planeras 54 bostäder. Området är tänkt att bestå av fristående villor, parhus samt bostadsrättslägenheter med bostadsytor från ca 100 m2 till 200 m2. Huvuddelen av bostäderna ska byggas på flytande pontoner och ansluts till det kommunala el- och vvs-nätet. Villorna tillverkas i Tallinn och skeppas på pråmar till sin liggplats i Svindersviken.[2] De första familjerna har flyttat in. Idag[när?] finns där 7 flytande bostadsenheter.

I mars 2013 försattes bolaget bakom satsningen, Marinstaden AB, i konkurs[3] vid Stockholms tingsrätt.

För närvarande finns i Stockholms län ett liknande boende på vatten vid Pampas Marina i Solna. HSB har också köpt in tre vattenfastigheter 800 meter nordväst om Marinstaden, med avsikten att bygga ett flytande bostadsområde i samma storleksordning.

År 2018 färdigställdes ett nytt bostadshus i anslutning till vattnet med 50 lägenheter. Huset upprättades på den tidigare parkeringsplatsen och heter idag Sjöhuset.[4]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Marinstaden i januari 2010

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fastighetstidningen nr 3, april 2010, sida 14
  2. ^ Uppgifter enligt Marinstaden
  3. ^ Dagens Industri: Bottennapp i Marinstaden.
  4. ^ ”Sjöhuset” (på engelska). www.brfsjohuset.se. https://www.brfsjohuset.se/. Läst 7 maj 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]