Svindersviken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svindersviken sedd från helikopter.

Svindersviken är en vik av Saltsjön i Nacka kommun i Södermanland. Viken sträcker sig från Kvarnholmen, förbi Hästholmssundet, Operans och Dramatens ateljéer i Gäddviken, Svindersviks båtklubb, Segel Sällskapet Gäddviken, Finnboda båtklubb, skogen Trolldalen nedanför Henriksdalsberget, olje- och fotogenupplag vid Dockan, en smal promenadväg längs med Värmdövägen, Villa Kullen, Svindersviks gård, Nacka båtklubb, Marinstaden och Ryssbergen.

Geografi, historia och anläggningar[redigera | redigera wikitext]

Ryssberget vid Svindersvikens södra strand.

Svindersviken ligger i en smal förkastningsdal. Vattendjupet i viken är stort, mer än 30 meter i den yttre delen. Längs Kvarnholmen finns flera kajer, senast använda av OK Petroleum/Preem för lossning av petroleumprodukter. Tidigare pågick verksamhet som var kopplad till KF:s övriga livsmedelshantering i området, därav namnet Sillkajen på den äldsta kajen.

Viken, som tidigare hette Gäddviken[1] (på grund av rik förekomst av gäddor) är döpt efter köpmannen Johan van Swindern som ägde mark på båda sidorna av viken. Han var en holländare som kommit till Sverige 1629 och hade fått ett kungligt privilegiebrev att framställa tjära och beck. 1647 överlät Danvikens Hospital mark till honom. Långt in i viken ligger 1700-talsgården Svindersvik, uppfört på initiativ av Klas Grill, arkitekt var Carl Hårleman. Andra namn för Svindersviken var Finnsviken, Ryssviken och Troldalsviken.

I Gäddviken mittemot Svindersvik gård står Operans och Dramatens ateljéer med dekorverkstad, utrymmen för repetitioner och kostymlager. Där finns även Sveriges Teatermuseum. Den väldiga byggnaden uppfördes på Kooperativa Förbundets initiativ som fram till 1990-talet hade ett kafferosteri där. KF:s gamla logotyp syns fortfarande som en svag skugga på fasaden. Ungefär på samma ställe stod Oscar Carlssons superfosfatfabrik.

Vid Svindersvikens norra sida ligger Kvarnholmen med Olof Thunströms bostadsområde från 1928, som består av 30 radhus och ett trevånings lamellhus (se Tre kronors väg, bostadshus). Området mellan Ryssbergen och Nacka båtklubb, har sanerats. Där byggs sedan 1999 stadsdelen Marinstaden med olika boendeformer på och nära vatten.[2] Satsningen går trög och i mars 2013 försattes bolaget Marinstaden AB i konkurs.[3]

Sedan april 2013 är bogserbåtarna Tug, Montfred, Leif, Tom och Ted stationerade i Svindersviken nedanför Gäddviken. Samtliga ägs och drivs av Marin & Haverikonsult, Stockholm.[4]

Historiska kartor[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Framtidsplaner[redigera | redigera wikitext]

Inom KF:s och JM:s planer för en ny maritim stadsdel på Kvarnholmen, kommer Kvarnholmskajen mot Svindersviken och i Gäddviken att bebyggas. I samband med detta kommer en omdiskuterad bro mellan Kvarnholmen och Ryssbergen över Svindersvikens vatten att byggas, Kvarnholmsförbindelsen. I projektet ingår en ny högbro, Svindersviksbron, över Svindersvikens östra del, en tunnel, Ryssbergstunneln, genom skogsområdet Ryssbergen söder om Vikdalen och en anslutning till befintligt vägnät söder om Värmdöleden.[5]

Inom ramen för Kvarnholmens omdaning presenterade Nacka kommun i maj 2005 ett ”Program för detaljplaner” omfattande Kvarnholmen, Hästholmssundet och östra Gäddviken. Där föreslogs bland annat att öppna upp Hästholmssundet med en kanal och återigen låta Kvarnholmen bli en ö.[6] Därmed skulle Svindersviken få en ny vattenväg ut till Stockholms inlopp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]