Masada

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Masadaklippan

Masada är en fästning belägen på ett nära 400 meter högt platåberg i Negevöknen vid Döda havet i dagens Israel. En traditionell heroisk beskrivning av Masadas historia spelar en viktig roll i det moderna Israel.

Masada upptogs 2001Unescos världsarvslista.

Masada under antiken[redigera | redigera wikitext]

Under åren 161-143 f.Kr. byggdes ett litet fort på krönet av klippan. Åren 37-34 f.Kr. lät Herodes den store bygga ett palats i ena änden av höjdplatån och såg till att resten blev väl befäst. Fästningen mäter över 700 meter från norr till söder och över 350 meter från öster till väster.

Under det judiska upproret mot det romerska styret erövrades Masada år 66 e.Kr. från romarna. År 72 började en romersk armé på 15 000 man, tionde legionen, under ledning av prokuratorn Flavius Silva att belägra fästningen där det då fanns nära 1 000 män, kvinnor och barn. Männen i fästningen tillhörde seloterna, som var en judisk gruppering med oförsonlig inställning till romarriket. När romarna år 73 slutligen kunde inta Masada fann de alla döda utom två kvinnor och fem barn som hade gömt sig djupt ner i en grotta.

Enligt den traditionella historieskrivningen som baseras på den samtida judiske historieskrivaren Josefus beskrivning av Masadas belägring och erövring valde försvararna att begå kollektivt självmord hellre än att hamna i romarnas händer.

Masada i det moderna Israel[redigera | redigera wikitext]

Masada har, baserat på den traditionella heroiska historieskrivningen, blivit en symbol för det judiska motståndet mot allt främmande herravälde. Tidigare (intill mitten av 1980-talet) svor vissa soldater sin ed vid Masada, men det är en tradition som numer avbrutits, bl.a. mot bakgrund av inställningen att man inte i första hand skall "dö för sitt land", utan leva för detsamma (tvärtom är det den eventuella fienden som skall dö).

I nyare forskning har andra teorier framförts beträffande orsaken till försvararnas död. I boken The Masada Myth: Collective Memory and Mythmaking in Israel hävdar professor Nachman Ben-Yehuda att tron på att försvararna begått kollektivt självmord är en del av mytologiseringen av Masada för att på så sätt skapa en nationalistisk ikon.[1]

Skolgrupper gör utflykter till den otillgängliga klippan.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

TV-filmen Masada - den tragiska triumfen skildrar romarnas belägring av den svårtillgängliga fästningen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ancient battle divides Israel as Masada 'myth' unravels The Independent, 30 mars 1997

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 31°18′56″N 35°21′13″Ö / 31.31556°N 35.35361°Ö / 31.31556; 35.35361