Masha Gessen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Masha Gessen på Bokmässan i Göteborg 2015

Masha Gessen (ryska: Мария Александровна Гессен, Marija Alexandrovna Gessen), född 13 januari 1967 i Moskva, är en journalist och författare verksam i USA och Ryssland, med medborgarskap i båda länderna. Hon är lesbisk och engagerad för homosexuellas rättigheter i Ryssland. Hon är också en stark kritiker av Vladimir Putin.

Masha Gessen föddes i en ashkenazisk-judisk familj i Moskva. 1981 flyttade hon och hennes familj till USA, för att 1991 flytta tillbaka till Ryssland där hon nu bor. Hon skriver både på ryska och engelska och har bidragit till tidningar som The New Republic, New Statesman, Granta, Slate and Vanity Fair. Hon är även Rysslandskorrespondent för US News & World Report. 15 november 2013 tilldelades Masha Gessen Tucholskypriset av Svenska PEN.

Masha Gessen har två barn, en son vid namn Vova och en dotter som heter Elka, båda med amerikanskt medborgarskap. Pojken är född 1997 och adopterad från ett barnhem i Kaliningrad. Flickan födde hon 2001. 2004 gifte hon sig i USA med Svenja Generalova.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Masha Gessen, 17 maj 2012.

Se även[redigera | redigera wikitext]