Masha Gessen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Masha Gessen på Bokmässan i Göteborg 2018.

Masha Gessen (ryska: Мария Александровна Гессен, Marija Alexandrovna Gessen), född 13 januari 1967 i Moskva, är en journalist och författare verksam i USA och Ryssland, med medborgarskap i båda länderna. Hon är lesbisk och engagerad för homosexuellas rättigheter i Ryssland. Hon är också en stark kritiker av Vladimir Putin och Donald Trump.

Masha Gessen föddes i en judisk familj i Moskva. 1981 flyttade hon och hennes familj till USA. År 1991 flyttade hon till Moskva och 2013 till New York. Hon skriver på ryska och engelska och har bidragit till tidningar som The New Republic, New Statesman, Granta, Slate och Vanity Fair. Hon var även Rysslandskorrespondent för US News & World Report. År 2012 tilldelades hon svenska Stora Journalistpriset. 15 november 2013 tilldelades Masha Gessen Tucholskypriset av Svenska PEN.

Masha Gessen har tre barn. Pojken är född 1997 och adopterad från ett barnhem i Kaliningrad. Flickan födde hon 2001 och ännu en son 2012. 2004 gifte hon sig i USA med Svenja Generalova.

Böcker[redigera | redigera wikitext]


Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Masha Gessen, 17 maj 2012.

Se även[redigera | redigera wikitext]