Matsäck

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En bento, en slags lunchlåda som är vanlig i Japan.
En brown bag, som är vanlig för matsäck i USA.

En matsäck är en måltid, vanligtvis lunch, som förbereds hemma och bärs för att ätas någon annanstans, som i skolan, på arbetsplatsen, eller på en utflykt. Då matsäcken är avsedd att ätas på resa talar man också om vägkost eller färdkost. Då är det ofta frågan om mellanmål eller mat för flera måltider. En måltid som äts ute i det fria kallas även för picknick, då ofta med avseende på själva utfärden.

Maten, som ofta är ouppvärmd, kan bäras i en matlåda, eller insvept i papper, plast eller folie. Medan matsäckarna ofta tas från hemmet av de människor som ska äta dem, ger många invånare i Bombay, Indien så kallade tiffin-lådor till dabbawalas, som i sin tur fyller på matlådorna och lämnar till den som beställt lunch. Det är idag också möjligt att köpa färdigpackade matsäckar från butiker i flera länder.

I USA, på ett informellt möte på jobbet vid lunch, tar många med sig matsäck i bruna påsar, detta har gett upphov till uttrycken "brown-bag lunch" eller vardagligt "brown bag", att förtära maten som ligger i dessa kallas för "brownbagging".

I Sverige består en matsäck ofta av bredda smörgåsar av ljust bröd med varierande pålägg; i Danmark är upplägget liknande, mycket av brödet brukar dock vara mörkt rågbröd. Matsäck i Norge (nistepack) har varit en stark tradition sedan 1930-talet, och en typisk norsk matsäck består ofta av smörgåsar som är packade i matpapper eller en matlåda. Det förekommer också att man tar med sig mer middagsliknande måltider i matsäcken.

Referenser[redigera | redigera wikitext]