Lunch

Från Wikipedia
Måltider
Frukost
Brunch
Lunch
Mellanmål
Middag
Kvällsmat
Supé
Vickning
Se även
Förrätt
Huvudrätt
Efterrätt

Wikibooks: Kokboken


Lunch är dagens andra måltid, eller ett mål mat som äts mitt på dagen. Ordet har använts i svenskan sedan cirka 1900.[1]

Namnhistorik[redigera | redigera wikitext]

Det engelska lunch är en kortform av luncheon. Det har bildats efter ett dialektalt lunch eller lounge ('brödstycke', 'oststycke'), kombinerat med nuncheon (äldre engelska för 'lätt måltid').[1] Ursprunget för lounge kan vara spanskans "lonja" med betydelsen 'stort stycke bröd', 'smörgås'.[källa behövs]

Måltiden lunch kallades ursprungligen för middag, eftersom den intogs vid middag – mitt på dagen. Middag kom dock att skifta betydelse till att syfta på dagens största mål. Det engelska ordet lunch lånades in under sent 1800-tal, när middag allt oftare åts på kvällstid i städerna.

Ett alternativt namn på dagens andra måltid var, ända fram till 1940-talet, (andra) frukost.[1] Jämför med danska, där morgenmad och frokost idag används för dagens första respektive andra måltid.

På den svenska landsbygden intogs dock huvudmålet mitt på dagen långt in på 1960-talet. Måltiderna benämndes morgonmat, frukost och kvällsmat på landsbygden. I södra Sverige kallas måltiden som serveras mitt på dagen fortfarande för middag. Måltiderna benämns frukost, middag och kvällsmat.

Olika sorts luncher[redigera | redigera wikitext]

Många restauranger, särskilt i industri- och kontorsområden, har särskilda luncherbjudanden. Det finns också många specialiserade lunchrestauranger som inte har öppet kvällstid. Lunchrestauranger har ofta en fast meny med olika huvudrätter för veckans olika dagar: dagens rätt ("dagens"). Också luncherbjudanden i vanliga restauranger är ofta begränsade till dagens rätt; en del lunchrestauranger serverar inte alls à la carte under lunchtid.

Ett annat lunchalternativ är egen matlåda.

I många länder har skolor egna kök, och skolmaten kan vara gratis. I en del länder är det vanligt att man köper lunchkuponger, som kan vara subventionerade. Liknande system kan finnas för studentrestauranger och personalmatsalar, de senare vanliga i synnerhet på arbetsplatser där vanliga restauranger inte finns inom räckhåll (fartyg, militärförläggningar m.m.).

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "lunch". NE.se. Läst 6 oktober 2014.