Medeltidsveckan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Medeltidsveckan
Medieval Week 2010 (1).jpg
Valdemar IV Atterdag under intåget på Stora torget i Visby, 2010.
PlatsVisby, Gotland, Sverige
TidpunktAugusti (vecka 32)
År1984–
TypHistoriska temadagar
Geografisk
omfattning
Gotland
ArrangörMedeltidsveckan på Gotland AB
Antal deltagare40 000 (2014)[1]
Webbplatsmedeltidsveckan.se

Medeltidsveckan är en festival som årligen anordnas under vecka 32 på Gotland sedan år 1984, och då främst i Visby men även på landsbygden. Temat utgår från den danske kung Valdemar Atterdags brandskattning av Visby år 1361, men under senare år har temat utvecklats till att inkludera även generell nordisk och europeisk medeltid. Festivalen hålls i augusti från söndag i vecka 31 till söndagen vecka 32. Under festivalen genomförs upp till 600 evenemang. Majoriteten av aktiviteterna är i Visby men hela Gotland är överlag engagerat i festivalen.

Under medeltidsveckan anordnas medeltida marknad, tornerspel, bågskyttetävlingar och liknande. Deltagarna brukar bära tidsenliga kläder. År 2007 [2]beräknades turister handla för 125 miljoner kronor och år 2014 var motsvarande summa 204 miljoner kronor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Medeltidsveckan hölls första gången 1984 och arrangerades de första åren av Svenska Kyrkans Studieförbund. Det startade som ett kulturprojekt, Medeltidsmänniskans liv och tro, och några av initiativtagarna var Wiveka Schwartz, Kurt Genrup, Marita Jonsson, Synnöve Gahrén och Michael Neumann. Detta kom till stånd då Schwartz året innan hade varit med och arrangerat Franciskanerdagarna då det var 750-årsjubileum av att Franciskanorden kommit till Visby. Detta blev lyckat så Schwartz blev uppmuntrad att söka bidrag om att göra mer medeltidsaktiviteter följande år. I november 1983 skickade hon in en ansökan och blev beviljad 30 000 kr i bidrag. 9 januari 1984 hölls första träffen för temaveckan och fredag 13 januari 13.00 samlades de fem första gången på Schwartz kontor och då fastslogs tidpunkten vecka 32 och hela konceptet om Valdemarståget, Valdemarstavlan och brandskattning. För att sprida kunskapen om medeltiden hos Gotlandsborna innan den första veckan hölls fyra utbildningsdagar; Medeltidsmänniskan i staden i Fornsalen på Gotlands museum, Medeltidsmänniskan i landet i Folkets hus i Hemse, Medeltidsmänniskan i kyrka och kloster i Bunge intill kyrkan samt en dräktdag med specialist Margareta Nockert, för idén var att man skulle sy egna dräkter.[3]

Senare togs arrangemanget över av Gotlands Bildningsförbund för att 1991 tas över av Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland som nyss bildats.


Stiftarna är:

Gotlands museum

Gotlands bildningsförbund

Gotlands hembygdsförbund

Gotlands turistförening

Medeltidsgillet

Region Gotland


År 2007 bildades aktiebolaget Medeltidsveckan på Gotland AB som är ägt av stiftelsen för att sköta driften.

De första åren var det aktiviteter bara under helgerna, främst på söndagarna.

År 2010–2013 spelades dokumentärfilmen Sju dagar om året in.

År 2014 gjorde HUI en evenemangsmätning av Medelstidsveckan. Syftet med undersökningen var att undersöka turismens konsumtion under Medeltidsveckan för att beräkna och redovisa de turistekonomiska effekterna för Region Gotland av evenemanget.

Gästspel[redigera | redigera wikitext]

• 1992–1994 spelade Sorkar & Strängar på Medeltidsveckan.

Rävspel och Kråksång spelade år 2005.

• "Jungfrusägnen", en musikal av Josefin Alfredson Agnestig om Unghanses dotter, framfördes år 2012 i Sankta Karins ruin, med bl.a. Vilhelm Blomgren i en huvudroll. Bengt Sprowede från Sproge spelade kung Valdemar Atterdag i denna musikal, och Jonas Larsson Grönström från Hemse (senare Visby) spelade hans son, kronprins Christoffer av Danmark[4].

• År 2020 slog Corona hårt mot världen och även för medeltidsveckan. Så istället för många olika aktiviteter och en stor marknad på plats i Visby, valde man att erbjuda programmet enbart online. Man direktsände en vecka i sträck över YouTube. Där hade man gjort ett urplock av alla akter som vanligtvis finns på plats vecka 32 som nu uppträdde live. Medeltidsveckan hade även en online marknadsplats och kurser, föreläsningar, reportage och stadsvandringar online.

Återkommande händelser[redigera | redigera wikitext]

Marknaden 2016.

Många av de återkommande händelserna är initierade av deltagare på Medeltidsveckan utan arrangörernas inblandning. Ibland överlever dessa i flera år och blir traditioner som pågår i flera år.

Valdemar Atterdag[redigera | redigera wikitext]

Valdemar Atterdag har en alldeles särskild ställning inom Medeltidsveckan. Valdemars intåg i Visby och Brandskattning 1361, har dramatiserats och spelats upp ett flertal gånger i ett så kallat historiskt återskapande, sedan 2011 ungefär vart tredje år genom Battle of Wisby som också har ett historiskt korrekt läger där förberedelser sker. Valdemar Atterdag har spelats av Kurt Genrup (1984), Bo Genfeldt (1985) och Roland Johansson från Hallbjäns i Guldrupe (sedan 1986)[5]

Marknad[redigera | redigera wikitext]

Marknaden fanns med från starten och var från början på Strandgatan. År 2002 hade den medeltida marknaden växt sig för stor, området kring Strandgatan och Almedalen var alltså för litet. År 2003 genomfördes marknaden runt tornerspelsarenan på Strandgärdet. År 2004 upplät DBW (De Badande Wännerna) området norr om Visby botaniska trädgård. Från detta år genomförs marknaden alla dagar under veckan.[6] På marknaden kan man köpa allehanda tidstypiska saker och Medeltidsveckan har ett ansökningsförfarande för att man som säljare ska få delta.

Tornerspel[redigera | redigera wikitext]

Tornerspel vid Strandgärdet, 2005.

År 1987 var tornerspelsteamet Ultimathule (ej att förväxla med musikgruppen som senare tog namnet) inbjudet. Riddarna red i parader och genomförde flera tornerspel på Strandgärdet norr om Visby ringmur. Till finalen den sista helgen var flera ryttare från Gotland Western Riders med i lånta dräkter. De bildade strax efteråt den gotländska tornerspelsgruppen Riddarsällskapet Torneamentum.

År 1988 genomfördes de första Tornerspelen på Strandgärdet norr om Visby ringmur. Där medverkade riddare ur Riddarsällskapet Torneamentum, bågskyttar från bågskytteklubben Vildkaninerna och kämpar från Styringheim. Under 1993 utvecklades Tornerspelen ytterligare och tre spel genomfördes under juli månad och tre spel under Medeltidsveckan. Tornerspelen spelas på tornerspelsarenan Strandgärdet strax norr om Visby Ringmur på en arena med 3000 sittplatser. Tornerspel på landsbygden har hållits bland annat på Kattlunds gård, i Burgsvik bakom Grå Gåsen, på Warfsholm, Bunge Museum och vid Lickershamn.

100 knektars marsch[redigera | redigera wikitext]

En marsch sammankallad av föreningen Proknekt (sedan 2010). Går från Söderport till "Forum Vulgaris" nere i marknaden. Man behöver inte vara historiskt korrekt eller medlem i Proknekt för att delta i marschen, det enda som krävs är man är klädd i en knektinspirerad dräkt eller bumla.

Bollsport[redigera | redigera wikitext]

Munkbollen i Nordergravar, 1999.
Medeltida fotboll i Nordergravar, 2006.

1997 började personer utklädda till munkar spela fotboll i Nordergravar, där Franciskanermunkar mötte Benediktinermunkar[7]. Munkbollen spelades traditionellt på måndagen. På tisdagen spelades riddarbollen. Båda dessa har slutat, sista året för munkbollen var 2006. Från 2008 har det under några år spelats något som kallas Broll i samma anda. Där spelar ett lag med barbarer mot ett lag med araber. Alla matcher spelas i humoristisk anda i syfte att roa publiken och deltagarna snarare än att vinna matchen i sig.

Riddargård[redigera | redigera wikitext]

Riddargård är producerad av Medeltidsveckan på Gotland i samarbete med Fenomenalen Science Center på Gotland. Detta projekt gjordes för första gången år 2019 och planeras fortsätta för att sprida medvetenhet om hållbar utveckling. Riddargård är en samling stationer som reflekterar de globala målen. FN:s globala mål presenteras som riddarideal.

Battle of Wisby[redigera | redigera wikitext]

Battle of Wisby återskapar slagen i Mästerby och Visby 1361 för att sprida kunskap om de historiska händelserna. Men även för att uppmärksamma de trauman som följde för lokalbefolkningen på Gotland efter slagen. Flera hundra deltagare från ett närmare 20 länder är med för att återskapa denna strid.

Övriga återkommande händelser[redigera | redigera wikitext]

• Invigningsparad (sedan 1997)

• Slaget vid Mästerby - historiskt återskapande av Slaget vid Mästerby (sedan 2011[8]).

• Trix eldcirkus – med bland annat en gratis föreställning i Nordegravar (sedan 1996[9]).

• Tältläger och träff för Society for Creative Anachronism (sedan 1985).[10]

Jauvet satte 1997–2010 upp komiska improvisationsteatrar.[10]

Loke spelar varje dag vid S:t Göransbron.[10]

• Armborstuppvisning av Gutars bågskyttar [10]

• Munkbollen och Broll i Nordegravar.[10]

Koenix – konserter och uppträdanden (sedan 2012).[10]

• Bagad Wisby – en skiftande samling musiker gör en medeltidsinspirerad konsert (sedan 2012)[10]

Publikationer och i kulturen[redigera | redigera wikitext]

Dokumentärfilm[redigera | redigera wikitext]

År 2010–2013 spelades dokumentärfilmen Sju dagar om året är producerat av Björn Tjärnberg, Carin Eriksson. Producerat av Ola Eliasson, Jan Lekemark, Josef Nyberg. Regi och foto Björn Tjärnberg. Originalmusik Jan Lekemark. Ljuddesign Ola Eliasson. Foto Adam Lundquist, Torben Julius, Magnus Laupa, Josefin Nyber, Lars Hogéus. Klippning Björn Tjärnberg. Projektledare Carin Eriksson. Produktionsledare Stefan Laupa. Platskoordinator Birna Bloom Kauppi. Produktionsassistent Mikael Laupa. I samarbete med Gotlands filmfond, med stöd av film på Gotland. Musik med i klippen Loke, Poeta Magica, musica proknekt och vagando, Thomas Born, patrask mfl.  Dokumentären handlar om Medeltidsveckan.[11] 2014 hade den premiär och den har sänts på SVT. 2014 fick inspelningsteamet Studieförbundet Vuxenskolans kulturpris.[12]

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Böcker som utspelar sig under Medeltidsveckan

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

 • 1986 fick Wiveka Schwartz och Tovan Obrador ett kulturstipendium om 3 000 kr från Visby Lions Club för "deras energiska och målmedvetna arbete med medeltidsveckan".[13]
 • 2011 fick Medeltidsveckan kulturpris från Union of the Baltic Cities.[15]
 • 2015 blev Medeltidsveckan utsedd till Årets turistmål.[16]
 • 2020 vann Medeltidsveckan Stora Turismpriset för "Medeltidsveckan Plague Edition", ett digitalt genomförande av Medeltidsveckan under Covid-19 pandemin.[17]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Molin, Maria (4 augusti 2016). ”Här är nyheterna på årets Medeltidsvecka”. helagotland.se. http://www.helagotland.se/kulturnoje/har-ar-nyheterna-pa-arets-medeltidsvecka-12716630.aspx. Läst 28 augusti 2016. 
 2. ^ Birgersson, Michaela (12 juni 2014). ”Medeltidsveckan skapar mervärde för Gotland”. Svenskt Näringsliv. Arkiverad från originalet den 24 september 2016. https://web.archive.org/web/20160924044049/http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/gotland/medeltidsveckan-skapar-mervarde-for-gotland_591442.html. Läst 28 augusti 2016. 
 3. ^ Intervju med Wiveka Schwartz, 12 augusti 2016, Björn Falkevik.
 4. ^ Cederqvist, Martina (3 augusti 2012). ”Jungfrusägnen i ny skrud”. Gotlands Allehanda. http://www.helagotland.se/GotlandJustNu/default.aspx?articleid=7850816. Läst 5 september 2012. 
 5. ^ Hammar, Inger (6 augusti 2008). ”"Alla tar för givet att jag skall vara Valdemar"”. Gotlands Allehanda. Arkiverad från originalet den 24 maj 2012. https://archive.is/20120524184423/http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4038024. Läst 9 augusti 2010. 
 6. ^ Wiveka Schwartz (2007, uppdaterad 2014). Medeltidsveckans historia i mycket krokiga och runda svängar 1983 – 2007 - Glimtar av mitt liv med en ”vecka”. 
 7. ^ ”Eftermiddag i P4 Gotland”. Sveriges radio. 2 augusti 2004. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=260&artikel=451743. Läst 28 augusti 2016. 
 8. ^ Auguststjärna, July (12 augusti 2011). ”Gotland – Allt tuffare att driva medeltidsveckan”. SVT Nyheter. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gotland-allt-tuffare-att-driva-medeltidsveckan. Läst 28 augusti 2016. 
 9. ^ ”Hektiska dagar för västeråsgycklare”. P4 Västmanland. 9 augusti 2016. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6491417. Läst 28 augusti 2016. 
 10. ^ [a b c d e f g] ”Visby”. Riksarkivet. https://riksarkivet.se/visby. Läst 29 mars 2021. 
 11. ^ ”Sju dagar – medeltid i Visby”. SVT. http://www.svt.se/dokumentarfilm/sju-dagar-medeltid-i-visby. Läst 10 augusti 2016. 
 12. ^ ”Kulturpris till film om Medeltidsveckan på Gotland”. P4 Gotland. 13 mars 2014. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5808941. Läst 28 augusti 2016. 
 13. ^ ”De får Lions kulturpengar”. Gotlands Allehanda. 13 november 1986. Läst 28 augusti 2016. 
 14. ^ ”Pristagare sedan 1994”. Tillväxtverket. Arkiverad från originalet den 12 maj 2016. https://web.archive.org/web/20160512124653/http://www.tillvaxtverket.se/huvudmeny/insatserfortillvaxt/naringslivsutveckling/forandratnaringsliv/turismochbesoksnaring/kunskap/stiftelsenforkunskapsframjandeinomturism/storaturismpriset/fordjupningssidor/pristagaresedan1994.4.21099e4211fdba8c87b800017299.html. Läst 28 augusti 2016. 
 15. ^ ”Gotland – Medeltidsveckan får kulturpris”. SVT Nyheter. 13 oktober 2011. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gotland-medeltidsveckan-far-kulturpris. Läst 28 augusti 2016. 
 16. ^ ”Nytt turistpris till Medeltidsveckan”. P4 Gotland. 7 januari 2015. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6340038. Läst 28 augusti 2016. 
 17. ^ ”Gotland”. tillvaxtverket.se. https://tillvaxtverket.se/kampanjer/stora-turismpriset/stora-turismpriset-2020/gotland.html. Läst 21 december 2020. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 • Jonsson, Marita; Hasselrot Lars, Gottfridsson Bertil (1990). Medeltidsveckan på Gotland. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 7236894. ISBN 91-29-61531-3 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]