Hoppa till innehållet

Meg Ryan

Från Wikipedia
Meg Ryan
Meg Ryan, 2009.
Meg Ryan, 2009.
FöddMargaret Mary Emily Anne Hyra
19 november 1961 (62 år)
Fairfield, Connecticut, USA
Utbildad vidNew York University, University of Connecticut och Bethel High School
Aktiva år1981–
MakeDennis Quaid
(1991–2001; skilda)
Barn2, inklusive Jack Quaid
Betydande roller
Sally Albright i När Harry träffade Sally...
Annie Reed i Sömnlös i Seattle
Kathleen Kelly i Du har mail
IMDb SFDb

Meg Ryan, ursprungligen Margaret Mary Emily Anne Hyra, född 19 november 1961 i Fairfield, Connecticut, är en amerikansk skådespelare. Ryan är bland annat känd för sina huvudroller i fyra 1990-talsfilmer (När Harry träffade Sally..., Sömnlös i Seattle, French Kiss och Du har mail), vilka tillsammans dragit in över 670 miljoner dollar över hela världen.[1]

Hon var gift med Dennis Quaid åren 1991–2001. Tillsammans har de sonen, skådespelaren Jack Quaid. År 2006 adopterade Meg Ryan en flicka från Kina. Ryan hade ett förhållande med John Mellencamp 2010–2014.

Asteroiden 8353 Megryan är uppkallad efter henne.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Meg Ryan föddes som Margaret Mary Emily Anne Hyra i Fairfield i Connecticut, dotter till Susan Hyra Jordan, en före detta skådespelerska, rollbesättare och engelsklärare, och Harry Hyra, en matematiklärare.[3][4] Hon har två systrar, Dana och Annie, och en bror som är musiker, Andrew Hyra. De närmaste släktingarna bor i Kanada.

Ryan fick en romersk-katolsk uppfostran,[5] och gick ut Saint Pius X Elementary School i Fairfield. Hennes mor undervisade i sjätte klass i den skolan. Det var också där hon konfirmerade sig och valde Anne som sitt konfirmationsnamn.

Hon utexaminerades från Bethel High School 1979. Hon fortsatte med att studera journalistik vid universitetet i Connecticut och sedan vid New York University, samtidigt som hon gjorde reklamfilmer för att tjäna extra pengar. Hennes framgångar som skådespelare ledde till att hon hoppade av college trots att hon bara hade en termin kvar till examen.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]