Du har mail

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Du har mail
(You've Got Mail)
GenreRomantisk komedi
RegissörNora Ephron
ProducentLauren Shuler Donner
Nora Ephron
ManusNora Ephron
Delia Ephron
SkådespelareTom Hanks
Meg Ryan
OriginalmusikGeorge Fenton
ProduktionsbolagWarner Bros
Premiär1998
Speltid119 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Du har mail (engelska You've got mail) är en amerikansk romantisk komedi från 1998 i regi av Nora Ephron med Tom Hanks och Meg Ryan i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 12 februari 1999.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Signaturerna "NY152" och "Shopgirl" skriver e-post anonymt till varandra och blir ganska förtjusta i varandra. I New York är Joe Fox, ägare till en stor bokhandel, bitter konkurrent till Kathleen Kelly, ägare av en liten barnbokhandel på andra sidan gatan, och när de träffas har de svårt att dra jämnt. Naturligtvis är det de två som skriver e-post till varandra.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en nyinspelning av filmerna Den lilla butiken (1940) och Butik med musik (1949) och musikalen She Loves Me som i sin tur är filmatiseringar av Miklós Lászlós pjäs Parfumerie.

Time Warners / AOL:s påverkan[redigera | redigera wikitext]

Filmen lanserades i nära anslutning till Time Warners sammangående med America Online, vilket också har lämnat tydliga spår i filmen. Båda huvudkaraktärerna använder sig av AOL:s e-postklient när de skickar e-post till varandra, och filmens bakomliggande huvudtema är mediekoncentration och ägandestrukturer.

Rollista[redigera | redigera wikitext]