Du har mail

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Du har mail
(You've Got Mail)
Genre Romantisk komedi
Regissör Nora Ephron
Producent Lauren Shuler Donner
Nora Ephron
Manus Nora Ephron
Delia Ephron
Skådespelare Tom Hanks
Meg Ryan
Originalmusik George Fenton
Produktionsbolag Warner Bros
Premiär 1998
Speltid 119 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Du har mail (engelska You've got mail) är en amerikansk romantisk komedi från 1998 i regi av Nora Ephron med Tom Hanks och Meg Ryan i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 12 februari 1999.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Signaturerna "NY152" och "Shopgirl" skriver e-post anonymt till varandra och blir ganska förtjusta i varandra. I New York är Joe Fox, ägare till en stor bokhandel, bitter konkurrent till Kathleen Kelly, ägare av en liten barnbokhandel på andra sidan gatan, och när de träffas har de svårt att dra jämnt. Naturligtvis är det de två som skriver e-post till varandra.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en nyinspelning av filmerna Den lilla butiken (1940) och Butik med musik (1949) och musikalen She Loves Me som i sin tur är filmatiseringar av Miklós Lászlós pjäs Parfumerie.

Time Warners / AOL:s påverkan[redigera | redigera wikitext]

Filmen lanserades i nära anslutning till Time Warners sammangående med America Online, vilket också har lämnat tydliga spår i filmen. Båda huvudkaraktärerna använder sig av AOL:s e-postklient när de skickar e-post till varandra, och filmens bakomliggande huvudtema är mediekoncentration och ägandestrukturer.

Rollista[redigera | redigera wikitext]