Hoppa till innehållet

När Harry träffade Sally...

Från Wikipedia
När Harry träffade Sally...
(When Harry Met Sally...)
GenreRomantisk komedi
RegissörRob Reiner
ProducentRob Reiner
Andrew Scheinman
Nora Ephron
ManusNora Ephron
SkådespelareBilly Crystal
Meg Ryan
Carrie Fisher
Bruno Kirby
OriginalmusikMarc Shaiman
Harry Connick, Jr.
ProduktionsbolagCastle Rock Entertainment
Nelson Entertainment
PremiärUSA 21 juli 1989 (USA)
13 oktober 1989 (Sverige)
Speltid96 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Intäkter93 273 565 amerikansk dollar och 93 117 425 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

När Harry träffade Sally... (engelsk originaltitel: When Harry Met Sally...; svensk videotitel: När Harry mötte Sally[1]) är en amerikansk romantisk komedi från 1989 i regi av Rob Reiner, med manus av Nora Ephron. I huvudrollerna ses Billy Crystal och Meg Ryan.

Filmens mest kända scen är scenen där Sally demonstrerar en fejkad orgasm mitt i en restaurang i New York, Katz's.

År 2022 valdes filmen ut för att bevaras i National Film Registry av USA:s kongressbibliotek då den anses vara ”kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefull”.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Harry Burns och Sally Albright träffar varandra då han liftar med henne efter avslutade studier vid Chicagos universitet, för att etablera sig i New York. Hon irriterar sig på hans sätt och särskilt när han hävdar att två personer av olika kön inte kan vara vänner utan att det slutar med att de har sex.

I New York skiljs de åt, men stöter ihop av en slump ett par gånger och trots motstånd, särskilt från hennes sida, utveckla en stark vänskap. De stöder varandra i med och motgång i kärlek och förhållanden. De försöker para ihop den andre med sin respektive bästa vän, med det slutar med att vännerna istället blir tillsammans och utgör det stadiga paret, medan Harry och Sally fortsätter sitt sökande.

Under filmen visas intervjuavsnitt med äldre par där paren beskriver hur de träffades. Intervjuavsnitten fungerar som tidsavdelare. Filmen slutar med att de två inser att de är förälskade i varandra och möts i en kyss på nyårsafton. Filmen avslutas med hur Harry och Sally beskriver deras möte, att de först hatade varandra, sedan blev de bästa vänner och till sist förälskade sig i varandra.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen i urval[redigera | redigera wikitext]

Musiken på soundtracket framförs av Harry Connick, Jr., medan musiken i filmen framförs av olika artister:

Andra adaptioner[redigera | redigera wikitext]

Under 2004 skapades det en teaterversion av filmen med bland andra Luke Perry och Alyson Hannigan. Ännu en version av filmen för teaterscenen hade den 14 december 2006 skandinavienpremiär på Stockholms stadsteater, då med Eva Röse och Jacob Eklund i titelrollerna och för regin stod Emma Bucht. Killinggänget gjorde en parafras på filmen i TV-filmen Ben & Gunnar – en liten film om manlig vänskap i serie Fyra små filmer. I den filmen träffas Ben och Gunnar när de samåker till Bruce Springsteens konsert på Ullevi 1985, de stör sig på varandra, blir vänner och förenas till sist i en kyss.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]