Metria

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För ett släkte av fjärilar, se Metria (djur).
Metria AB
Org.nr556799-2242
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Gävle, Sverige
NyckelpersonerEva Gidlöf
Styrelseordförande
Anders Hugosson
VD
BranschKonsultföretag
TjänsterGeografiska informationssystem
Kart- och fastighetstjänster
Plan- och mättjänster
Antal anställda289 – 2019
Historia
Grundat1 maj 2011
Avknoppat frånLantmäteriet
Ekonomi
Omsättning 409,172 miljoner SEK
Rörelseresultat -24,114 miljoner SEK
Vinst efter skatt -19,185 miljoner SEK
Tillgångar 169,049 miljoner SEK
Eget kapital 86,773 miljoner SEK
Struktur
ÄgareSikri Holding AS – 100%
Övrigt
SloganMetria – länken mellan kartan och verkligheten.
WebbplatsMetria.se
FotnoterStatistik från 2019 års bokslut.[1]

Metria AB är ett svenskt bolag som ägs av norska Sikri Holding, och har som uppgift att leverera tjänster inom geografiska informationssystem, plan- och mättjänster, kart- och fastighetstjänster och geografiska analyser. Metria bildades 1 maj 2011 då Lantmäteriets uppdragsdivision bolagiserades. Bolaget ägdes därefter av svenska staten. Under 2017 gav Riksdagen ett bemyndigande att sälja bolaget och den 1 april 2022 övergick ägandet till Sikri Holding för en köpeskilling om 724 miljoner svenska kronor.[2]

Affärsenheter[redigera | redigera wikitext]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Metria levererar tjänster och också produkter som ger kunder tillgång till geografisk information (kartor, fastighetsinformation, flygbilder, satellitbilder eller andra lägesbundna data) antingen som dataleveranser eller via tjänster. Exempel på dessa tjänster/produkter är FastighetSök, SeSverige, Metria Maps, Timmerweb, Geoassistans och InfoVisaren.

Metria levererar också både kundanpassade och standardlösningar för mobila ändamål (appar), där kartan är central. Bland Metrias standard-appar kan nämnas annat Hitta Fastighet/Fastighetskartan, SeSverige, Timmerweb Mobil, InfoVisaren Mobil.

Metria är leverantör och återförsäljare av alla Lantmäteriets kartor (Geografiska databaser), och har för detta ändamål ett eget datacenter med ett eget unikt datalager, där alla geografiska data hanteras. Metria finns på 22 orter, huvudkontoret är i Gävle.

Bolagets kunder finns framför allt inom följande branscher: bank och finans, offentlig sektor (myndigheter och kommuner), skog och infrastruktur.

Metria är också guldpartner med till exempel Esri Sverige, och är partner med flera andra leverantörer av fastighets- och GIS-tjänster.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]