Metro AG

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Metro AG
SäteDüsseldorf
Antal anställda146 301 årsarbetskraft (30 september 2018)[1]
Historia
Grundat1964[2]
GrundareOtto Beisheim
Media Markt och...
...Galeria Kaufhof är två kända kedjor som ingår i Metro AG.

Metro AG, är en tysk handelskoncern med huvudkontor i Düsseldorf, holdingbolag som under namnet Metro Group äger ett antal företag inom dagligvaru- och hemelektronik. Metro AG har idag runt om i världen 270 000 anställda varav 142 000 i Tyskland. Konkurrenter på världsmarknaden är amerikanska Wal-Mart och franska Carrefour. Under andra halvan av 2017 delades företaget i två delar. Den ena delen med hela daglivarudelen och den andra Ceconomy AG med hemelektroniken. Namnbytet till Ceconomy AG slutfördes i augusti 2017.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Metro AG började i och med grundandet av Cash-&-Carry-Markt. 1967 skapade gick Metro samma med firman Franz Haniel & Cie GmbH och samma år kom familjen Schmidt-Ruthenbeck in i samarbetet. Dagens Metro AG skapades först 1996 då man slog samma Metro Cash & Carry, Kaufhof Holding, Deutsche SB-Kauf-AG och Asko Deutsche Kaufhaus-AG.

Sedan Metro AG skapades 1996 har företaget fört tvister med olika tåg- och tunnelbaneföretag. Metro AG anser sig äga rättigheterna till namnet Metro och därför har man tvistat med företag men även med privatpersoner som använt sig av ordet Metro.

METRO Group[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Condensed Report 2017/18 (på engelska), läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ hämtat från: Metro AG.[källa från Wikidata]