RWE

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
RWE-koncernens huvudkontor i RWE-Turm.

RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) är ett tyskt företag inom energibranschen med huvudkontor i Essen. Det är Tysklands näst största energikoncern, efter E.ON.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rheinisch-Westfälische Elektrizitätswerk AG (RWE) grundades 25 april 1898 genom sammanslagningen av Elektrizitäts-AG vormals W. Lahmeyer & Co och Deutsche Gesellschaft für elektrische Unternehmungen för att försörja Essen med elektricitet. 1902 övertog August Thyssen och Hugo Stinnes via ett konsortium med Deutsche Bank, Dresdner Bank och Disconto-Gesellschaft aktiemajoriteten i RWE.

Elektricitetsverket byggdes på området där Stinnes gruva Victora Mathias stod. Företaget växte snabbt via avtal med andra områden i Ruhrområdet och Rhenlandet. Hugo Stinnes skapade ett bolag som ägdes av både privata, kommunala och statliga intressenter. Detta för att finansiera tillväxten och för att får koncessioner och tillstånd. Stinnes försökte också via förvärv av elektriska spårvägs- och järnvägsföretag att få strömleveransersavtal.

Denna aggressiva förvärvspolitik och grundandet av ett antal elverk och företag gjorde att RWE expanderade till ett av Tysklands största energiföretag under 1920-talet.

2000 fusionerade RWE sig med Vereinigte Elektrizitätswerke Westfalen (VEW).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]