Michael Maccoby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Michael Maccoby, född 5 mars 1933 i Mount Vernon, New York, är en amerikansk psykolog och antropolog.

Maccoby var en tid verksam vid "The Mexican Institute of Psychoanalysis" där han samarbetade med psykologen Erich Fromm. Tillsammans genomförde de en studie om den "sociala karaktären" i en mexikansk by.

Senare har Maccoby främst ägnat sig åt forskning om ledarskap. Boken "Spelaren" blev en mycket uppmärksammad bok om amerikanska företagsledares psykologiska orientering. Maccoby visade att många företagsledare kännetecknades av en vinnarattityd. Något han då fann problematiskt för deras känslomässiga utveckling. Han har senare skrivit flera böcker om ledarskapets psykologi och dess relation till samhällsutvecklingen. Maccoby har varit verksam vid Harvard Universitetet där han lett ett projekt om "Technology, Public Policy and Human Development" åren 1978-90. Han har arbetat i Sverige och studerat flera svenska ledare som till exempel Pehr G. Gyllenhammar och Jan Carlzon.

I boken "The Productive Narcissist" har Maccoby analyserat den produktiva narcissistiske ledaren. Han menar att narcissismen kan ha en positiv funktion för en ledare. Men han varnar också för narcissismens negativa potential. En VD Larry Ellison (Oracle) uttryckte till exempel att: "den enda skillnaden mellan Gud och Larry är att Gud inte tror att han är Larry". Denna självöverskattning kan då leda till ödesdigra konsekvenser för till exempel ett företags framtid.

Michael Maccoby har också varit verksam som konsult. Han är president i "Maccoby Group" i Washington DC.

Bibliografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Spelaren - den nya företagsledaren, 1978
  • Ledaren, 1982
  • Arbeta - varför det?, 1989
  • The Productive Narcissist: The Promise and Peril of Visionary Leadership 2003

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Michael Maccobys hemsida