Mika Aaltola

Från Wikipedia
Mika Aaltola

Mika Aaltola 2023.

Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
2019

Född Mika Petteri Aaltola
2 maj 1969 (54 år)
Petäjävesi, Finland
Nationalitet Finland Finland
Politiskt parti Samlingspartiet (2024–)
Obunden (–2024)
Alma mater Tammerfors universitet
Columbia University
Yrke Statsvetare
Religion Kristendom
Maka Kirsi Aaltola
Barn 1
Webbplats https://www.aaltola2024.fi/sv

Mika Petteri Aaltola, född 2 maj 1969 i Petäjävesi, Finland, är en finländsk statsvetare, författare och sedan 2019 direktör för Utrikespolitiska institutet i Finland. Aaltola är docent i internationell politik vid Tammerfors universitet samt deltidsprofessor vid Tallinns universitet. Aaltola blev känd för allmänheten som utrikesexpert under den ryska invasionen av Ukraina 2022–.[1] Han är sedan augusti 2023 kandidat i presidentvalet i Finland 2024.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Aaltola växte upp i Petäjävesi. Under gymnasietiden flyttade han till New York och tog en bachelorexamen med psykologi som huvudämne vid Columbia University. Under tiden i New York var Aaltola bland annat frivillig kampanjmedarbetare till George H.W. Bushs presidentkampanj 1992.[1] Tillbaka i Finland bytte Aaltola spår från psykologin till internationell politik och doktorerade i samhällsvetenskap vid Tammerfors universitet 1999.

Presidentvalet 2024[redigera | redigera wikitext]

Efter den ryska invasionen av Ukraina, där Aaltola fungerade som expert i rapporteringen, dök Aaltola upp som en överraskning i opinionsundersökningarna inför presidentvalet i Finland 2024. Aaltola avvisade alltjämt en kandidatur men menade att om fältet enbart skulle bestå av kandidater som förespråkar "finlandisering och mygel" så skulle han känna sig manad.[2]

Den 3 augusti 2023 meddelade Aaltola att han kandiderar i presidentvalet genom en oberoende valmansförening.[3]

Europaparlamentsvalet 2024[redigera | redigera wikitext]

Den 18 april 2024 meddelade Aaltola att han kandiderar i europaparlamentsvalet 2024. Den här gången för Samlingspartiet.[4]

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Aaltola är son till Juhani Aaltola, professor i pedagogik vid Chydenius-institutet, och bror till filosofen Elisa Aaltola. Han är gift med Kirsi Aaltola och tillsammans har de en dotter (född 2022).

Källor[redigera | redigera wikitext]