Mikrobryggeri

Från Wikipedia
Version från den 12 december 2017 kl. 18.08 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (→‎Svenska mikrobryggerier i urval: Ingen artikel = tveksam relevans. Wikipedia är inget reklamforum.)
Villovägens bryggeri i Falun.

Ett mikrobryggeri är ett litet bryggeri som vid öltillverkningen använder hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen. De första svenska mikrobryggerierna etablerades runt 1995. Trenden med mikrobryggerier kommer från Storbritannien (se CAMRA) och USA, som en motreaktion till internationell lager och bryggerijättar som InBev. I USA är den maximala produktionsvolymen för ett mikrobryggeri 1 760 000 liter per år.[1] I Sverige finns en regel som säger att ett mikrobryggeri inte får göra större satser än på 200 liter. Gör bryggeriet satser mindre än 50 liter kallas de nanobryggerier.[2]

De svenska mikrobryggerierna har idag åter vind i seglen, efter en svårare period i början av 2000-talet.[källa behövs] Flera av bryggerierna utökar sina produktionsmöjligheter under 2006 för att uppfylla efterfrågan, däribland Nils Oscar, Nynäshamns Ångbryggeri och Jämtlands Bryggeri.

De olika bryggerierna har något olika inriktningar. Medan man vid Jämtlands bryggeri är förtjust i den amerikanska cascadehumlen, satsar Nynäshamns Ångbryggeri på gamla svenska brygder och andra utvecklar mer unika ölsorter som chiliöl eller kaffestout.

Affärsmodeller

Inom mikrobryggerinäringen finns det flera affärsmodeller, förutom den vanligaste där bryggeriet brygger och säljer sina egna produkter finns nomadbryggerier och bryggerihotell. Ett nomadbryggeri har inget eget bryggeri utan använder ett mikrobryggeris överkapacitet och för att tillverka sitt öl. Detta gör att mikrobryggeriet kan utnyttja sin kapacitet till fullo och snabbare få tillbaka sin investering. Bryggerihotell som till exempel De Proefbrouwerij i Belgien brygger inga egna öl eller mycket lite egen öl och hyr istället ut sin kapacitet till andra.

Svenska mikrobryggerier i urval

Källor

Externa länkar