Militärindustriella komplexet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dwight D. Eisenhower gjorde begreppet välkänt i sitt avskedstal 1961

Militärindustriella komplexet är en term som syftar på gemensamma intressen mellan försvarsindustri, militär, övriga myndigheter och politiskt system. I ett sådant system skyddas staten av militären, militären är beroende av industrin att förse dem med materiel, och vapentillverkarna är beroende av myndigheterna för att kunna bibehålla en stadig inkomstkälla. Det är ett exempel på en "järntriangel".

I USA[redigera | redigera wikitext]

Efter att Dwight D. Eisenhower, i sitt avskedstal som amerikansk president 1961, varnade för det militärindustriella komplexet fick termen bred spridning. Den används i pejorativa sammanhang, där den syftar på det nära samarbetet mellan försvarsindustrin, militären och kongressen – en kartell som av kritiker anses verka mot allmänintresset med ekonomisk vinning som motivation.

År 1956 hade den amerikanske sociologen C. Wright Mills i en uppmärksammad studie, Makteliten, visat på att en tredelad maktelit bestående av militär, ekonomi och den federala regeringen i stort sett, satt demokratin i obalans.

Utanför USA[redigera | redigera wikitext]

Militärindustriella komplex är inte unikt för USA utan finns eller har funnits i olika varianter i många länder världen över, även om de är mycket mindre omtalade: till exempel det sovjetiska, det kinesiska, det israeliska, det ryska, det indiska, det pakistanska, det franska och det nordkoreanska militärindustriella komplexet.

Se även[redigera | redigera wikitext]