Allmänintresse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Allmänintresse är något som är av intresse för/berör många människor på ett bredare plan.

Ett allmänintresse specifikt relaterat till medborgare i ett samhälle benämns som samhällsintresse. Samhällsintressen företräds i regel av regering och riksdag samt motsvarande församlingar på lokal nivå.[källa behövs]

Motsatsen är till allmänintresse är särintresse. Särintresse är ett mer hanterbart begrepp då det inte utgår från den subjektiva föreställningen att det finns en objektiv vilja utan från den objektiva föreställningen att det finns mindre och större subjektiva viljor.[källa behövs]

Allmänintresse inom journalistik[redigera | redigera wikitext]

Medborgarna ska få information och uppgifter så att de kan ta ställning i samhällsviktiga frågor. [...] I många, många av de fall där man publicerar namn och bild på någon kriminell så är det inte ett allmänintresse i detta.
Nils Funcke, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor[1]

Ordet allmänintresse används ofta i mediers argumentation för att publicera namn och andra personuppgifter i reportage om brott eller andra spektakulära händelser. Ett sådant påstått allmänintresse bedöms ibland av andra[vem?] som ett särintresse hos media att få en ekonomisk vinning genom exempelvis en upplageökning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "'Terrorsvensken i Boliden' – Hur blev det som det blev?", Publicistklubbens kanal på YouTube, 7 december 2015. Åtkomst den 10 december 2015.