Milphosis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Milphosis är den vetenskapliga termen för förlust av ögonfransar. Förlust av ögonfransar är ett sjukdomstecken som kan bero på flera olikartade tillstånd. Vid samtidig förlust av ögonbryn kallas det madarosis.

Förlust av hår på kroppen kallas i medicinska sammanhang alopecia, och kan innefatta allt slags huvud- och kroppshår, samt uppkomma lokalt eller generellt. Vid milphosis uppkommer håravfallet (åtminstone) på ögonfransarna. Tillståndet kan utvecklas genom att ögonfransarna blir kortare och kortare, eller genom att de plötsligt faller av och saknas antingen fläckvis eller helt och hållet.

Milphosis kan bero på hudsjukdomar som psoriasis, endokrina sjukdomar som hypo- och hyperthyroidism, förgiftning och läkemedelsbiverkning, till följd av systemiska eller lokala infektioner och inflammationer, sickle cell anemi, trauma mot ögonlocket, trichotillomani, med mera.[1]

Långvarig användning av kosmetika såsom mascara kan leda till en förlust av ögonfransar. I en indisk studie där 128 läkarstudenter som använde mascara ingick, fann man att 19 procent drabbats av en förlust av ögonfransar. Ju längre personerna hade använt mascara, desto större förlust av ögonfransar kunde man se. Högst andel förlorade ögonfransar hade de som tagit bort vattenfast mascara med hjälp av vatten. Den slutsats som forskarna drog efter avslutad studie var att det finns en signifikant koppling mellan långvarigt användande av ögonsmink och förlust av ögonfransar, i synnerhet då vatten används för att ta bort vattenfast mascara.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenslista[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ David R. Jordan, Eyelash Loss, Semin Plast Surg. 2007 February; 21(1): 32–36
  2. ^ Kadri, Rajani; Achar, Asha; Tantry, Thrivikrama Padur; Parameshwar, Devika; Kudva, Ajay; Hegde, Sudhir. ”Mascara induced milphosis, an etiological evaluation”. International Journal of Trichology 5 (3): sid. 144–147. doi:10.4103/0974-7753.125611. ISSN 0974-7753. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24574694. Läst 12 mars 2017.