Håravfall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Håravfall
latin: alopecia, lipsotrichia
Håravfall på huvudet av en man. Håravfallet börjar med tinningarna, vilket åtföljs av ett bakåtkrypande hårfäste, och fortsätter med hårförtunning bak på hjässan.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 L65.9
ICD-9 704.09
DiseasesDB 14765
MedlinePlus 003246
MeSH engelsk
Schema över så kallat manligt håravfall, med krypande hårfäste.

Håravfall kan uppstå på grund av ärftliga, medicinska, mekaniska eller kemiska faktorer. Det kan, beroende på orsak, avse förlust av huvudhår eller kroppshår, generellt eller fläckvis.

Håravfall på huvudet förlöper på olika sätt hos olika personer som drabbas av det. Hos vissa stiger hårfästet i mitten över pannan, hos andra stiger hårfästet mest på sidorna över pannan och på en del glesas håret ut. Den vanligaste formen av håravfall på huvudet är androgen alopecia, i dagligt tal omnämnt manligt håravfall och drabbar en betydande del av den manliga befolkningen i varierad grad (samt ibland kvinnor) och dess förlopp följer i många fall ett klarlagt mönster (Norwood-Hamilton-skalan).

Andra former av håravfall är kvinnligt håravfall, alopecia areata (fläckvist håravfall), alopecia totalis (totalt håravfall) och alopecia universalis (totalt håravfall inkl kroppsbehåring). Till gruppen håravfall av kemiska orsaker räknas det håravfall som kommer i samband med cytostatikabehandling.

Under eller efter graviditet är det vanligt med håravfall. Det beror på att fler hårfolliklar inträder i vilofas, och i normalfallet återinträder hårfolliklarnai tillväxtfas 3-4 månader efter förlossning.[1]

Skallighet är en avsaknad av hårväxt på hela eller delar av huvudet. Relativt många män utvecklar skallighet med stigande ålder, och även en del kvinnor om än mycket färre (se vidare hyperandrogenism). Benägenhet att utveckla skallighet är delvis ärftligt. Den kala delen av huvudet, oavsett om den täcker hela eller delar av det, kallas ofta flint. Skallighet på grund av cytostatika är ytterligare en påfrestning i en svår situation.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Då skallighet oftast är oönskat säljs ett flertal produkter som ska motverka skallighet. Ett av de absolut vanligaste sätten att dölja håravfall och tunt hår är att använda färgade hårfibrer, de fastnar på hårstråna och gör dem tjockare så att de tunna områdena på skalpen döljs. Andra metoder som använts är att bära peruk eller tupé, men även metoder som hårtransplantation förekommer. Sedan ett antal år tillbaka finns behandlingsmetoder på marknaden som sägs stoppa håravfallet, men även starta återväxten av tidigare tappat hår. Vid behandling stimuleras hårsäckarna med laserljus. Genom att kyla skalpen kan man förhindra håravfall vid cytostatikabehandling.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hair-loss-during-pregnancy/