Min oskuld och Pearl Harbor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Min oskuld och Pearl Harbor
FörfattareCharles Bukowski
OriginaltitelHam on Rye
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
GenreRoman
FörlagBlack Sparrow Books
Utgivningsår1 september 1982
HuvudpersonerHenry Chinaski

Min oskuld och Pearl Harbor (originaltitel: Ham on Rye) är en roman från 1982 av Charles Bukowski. Den är en skildring av Bukowskis barndom, med hans alter ego Henry Chinaski som huvudperson. 1983[1] kom boken i svensk översättning.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen skildrar en uppväxt i en av Los Angeles sämre förorter under Depressionen efter första världskriget. Där växer Chinaski upp i en kärlekslös familj där fadern slår honom. Också i skolan känner han sig malplacerad och livet tycks honom svårt i största allmänhet. Han hanterar det hela genom att utveckla en hård och kaxig attityd mot omvärlden och en stor portion ironi gentemot sin egen person. Den cynism som anses utmärkande för Bukowski gör sig påmind i romanen, men här finns också en stor känslighet och ärlighet.

Chinaski lämnar sin familj och avbryter sina studier för att flytta in i ett sjabbigt hotell i slummen. Han träffar sin enda vän för sista gången innan denne går ut i kriget, och han själv återvänder till fyllan och bråken.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Min oskuld och Pearl Harbor räknas som en av Bukowskis bästa böcker. Många[vem?] anser den vara ett svar på J.D. Salingers roman Räddaren i nöden – en annan roman om en desillusionerad tonåring. (Min oskuld och Pearl Harbors engelska titel är Ham on Rye, och Räddaren i nödens Catcher in the Rye.)

Boken klassificeras som en självbiografi, men kritiker pekar på att Bukowski överdriver sina erfarenheter för att få dem att stämma överens med den egna självbilden som en rebellisk ensamvarg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bukowski, Charles (1983). Min oskuld & Pearl Harbor. ISBN 978-91-20-07119-0. https://libris.kb.se/bib/7219644. Läst 28 maj 2020 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]