Räddaren i nöden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För teaterstycket, se Hjälten från Öresund. För albumet av Petter, se En räddare i nöden.
Räddaren i nöden
Författare J.D. Salinger
Originaltitel Catcher in the Rye
Originalspråk Engelska
Översättare Birgitta Hammar, Klas Östergren
Land USA
Utgivningsår 1951
Utgiven på
svenska
1953
Huvudpersoner Holden Caulfield

Räddaren i nöden (engelska The Catcher in the Rye) är en roman från 1951 av J.D. Salinger. Boken gavs ut på svenska första gången 1953 på Bonniers förlag, i översättning av Birgitta Hammar. En nyöversättning av Klas Östergren kom 1987. Boken blev en stor framgång och har kallats för en generationsroman.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen "Räddaren i nöden" handlar om den sextonårige Holden Caulfields upplevelser under några decemberdagar sedan han blivit relegerad från sin internatskola. Han hamnar i bråk med sin rumskamrat om en flicka och det slutar med att Holden reser iväg en lördagskväll, trots att han egentligen skulle gå i skolan fram till terminsslutet i mitten av påföljande vecka. Holden har nämligen starka känslor för flickan och tanken på henne och rumskompisen kommer att hemsöka honom genom romanen. Istället för att åka hem tar han in på hotell i New York och driver runt på diverse nattklubbar. Holden träffar en massa personer i New York men ingen som han får riktig kontakt med. Han tänker mycket på sin familj och framför allt på sin bortgångna bror Allie. Efter en rad händelser i New Yorks nattliv åker Holden hem för att träffa sin lillasyster Phoebe, en av de få personer som Holden inte anser vara en idiot. Holden vågar dock inte stanna i hemmet och lämnar därför Phoebe för att i stället övernatta hos en gammal lärare som han ser upp till. Men det blir inte som Holden tänkt sig då han uppfattar att läraren gör närmanden och han lämnar dennes hus mitt i natten, på det psykiska sammanbrottets rand, och bestämmer sig för att lämna New York och bryta upp från sin familj. Han vill dock träffa sin syster ännu en gång, och det är först när systern säger att hon vill rymma med honom som han inser det orimliga i sitt eget beteende, inte minst sin inställning till studierna. Hon får honom att ändra sig. Han beger sig hem till föräldrarna och därefter slutar berättelsen med att Holden befinner sig på psyket och ser tillbaka på vad som hänt.

Räddaren i nöden är J.D. Salingers mest berömda verk och hans enda roman. Man[vem?] tror att boken till stor del bygger på Salingers egen uppväxt. Boken blev både rosad och risad när den gavs ut, på grund av sitt grova språk och annorlunda skrivsätt. Boken är nämligen skriven som en lång monolog; det är alltså som om Holden satt och talade med någon och berättade för denne om vad som hänt honom.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • John Lennons mördare Mark David Chapman ägde ett exemplar av "Räddaren i nöden" och bar den när han arresterades av polisen efter mordet.
  • "Räddaren i nöden" inspirerade Green Days sångare Billie Joe Armstrong till låten "Who Wrote Holden Caulfield?".
  • The Offspring nämner Holden Caulfield i sin låt "Get It Right" från albumen Baghdad och Ignition.
  • Det har funnits ett amerikanskt band (som numera är splittrat) kallat Pencey Prep (Pencey Prep är namnet på skolan som Holden blir relegerad från i början av "Räddaren i nöden"). Bandet har dessutom gjort en låt som heter The Secret Goldfish (vilket är namnet på en novell som Holdens storebror skrivit). Bandets mest kända medlem är Frank Iero som nu är gitarrist i bandet My Chemical Romance och sångare i bandet Leathermouth.
  • Tom, en av huvudpersonerna i filmen The Good Girl, är besatt av "Räddaren i nöden" och har till och med döpt om sig själv till Holden.
  • Den japanska animeserien Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (1st Gig) har en rad kopplingar till "Räddaren i nöden". Citat och händelser ur boken finns att beskåda i serien. Bland annat figurerar "The Laughing Man" som en mystisk figur. Dessutom läses själva boken i sig av huvudpersonerna i serien, då de jagar en brottsling som tycks kopiera delar ur "Räddaren i nöden" och basera sina brott på specifika händelser ur den. The Secret Goldfish återfinns som en historia i ett av avsnitten då en liten flicka letar efter sin bortsprungna hund.
  • Bandet Little Albert har skrivit låten "Sally Hayes" och refererar alltså till flickan Sally Hayes i "Räddaren i nöden".