Mindre klubbgräshoppa

Från Wikipedia
Mindre klubbgräshoppa
En hane av Mindre klubbgräshoppa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningHopprätvingar
Orthoptera
UnderordningGräshoppor
Caelifera
FamiljMarkgräshoppor
Acrididae
SläkteMyrmeleotettix
ArtMindre klubbgräshoppa
M. maculatus
Vetenskapligt namn
§ Myrmeleotettix maculatus
AuktorThunberg, 1815
Synonymer
  • Liten klubbsprötgräshoppa
Hitta fler artiklar om djur med

Mindre klubbgräshoppa, Myrmeleotettix maculatus, är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen markgräshoppor.[1]

Denna gräshoppan har en kroppslängd på 12 till 16 millimeter. Färgteckningen på och mellan olika individer uppvisar stor variation, från grönaktig eller gulaktig till brunaktig eller gråaktig. Ofta finns även rödaktiga inslag.

Utbredningsområdet omfattar delar av Europa, Nordafrika och Asien, så långt österut som till Sibirien. I Sverige finns arten från Skåne till Norrbotten och Västerbotten. Den föredrar torra och gärna sandiga områden, till exempel hedar och sanddynssområden längs kuster.

Hanen stridulerar, det vill säga spelar, för att uppvakta honan. Ljudet är ett upprepat och till en början svagt men sedan allt starkare surrande ”rrr”. I uppvakningsbeteendet ingår också att hanen rör sig runt honan och viftar med antennerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]