Mindre kustflickslända

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mindre kustflickslända
Status i Sverige: Livskraftig[1]
Ischnura pumilio M.jpg
Mindre kustflickslända
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Trollsländor
Odonata
Familj Dammflicksländor
Coenagrionidae
Släkte Ischnura
Art Mindre kustflickslända
I. pumilio
Vetenskapligt namn
§ Ischnura pumilio
Auktor Charpentier, 1825
Hitta fler artiklar om djur med

Mindre kustflickslända (Ischnura pumilio) är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen dammflicksländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den mindre kustflicksländans hane är blå med svarta teckningar på bakkroppen. Honan är vanligen också blå med svarta teckningar, men det finns tre olika varianter och honorna kan därför även vara grönaktiga eller rödaktiga med svarta teckningar. Vingarna är genomskinliga med litet mörk vingmärke. Vingbredden är omkring 35 millimeter och bakkroppens längd är 21 till 25 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den mindre kustflicksländan finns i stora delar av Europa, utom på Brittiska öarna och i Skandinavien där dess utbredning är mer lokal. Den finns också i västra Asien. I Sverige har den påträffats i Skåne och den förekommer också sparsamt på en del platser längs Östersjökusten. 2007 gjorde man även fynd av arten på Öland.

Status[redigera | redigera wikitext]

Det största hotet mot arten är bristen på lämpliga fortplantningsmiljöer.[2] I Sverige listades den mindre kustflicksländan som sårbar av Artdatabanken i 2005 års rödlista. I 2010 års rödlista ändrades bedömningen av arten till livskraftig.[1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Efter parningen lägger honan äggen ensam, i stjälkarna på vattenväxter. Utvecklingstiden från ägg till imago är ett till två år och flygtiden från mitten av maj till början av september. Längre söderut i utbredningsområden kan den ha två generationer per år.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges trollsländor, Fältbiologerna, 1996.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Rödlistade arter i Sverige 2010” (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). Artdatabanken. Sveriges lantbruksuniversitet. sid. 271. https://www.artdatabanken.se/globalassets/ew/subw/artd/2.-var-verksamhet/publikationer/4.-rodlista-2010/274614_inlaga_liten_sid-del2-200-592.pdf. Läst 7 november 2017. 
  2. ^ ”Artfaktablad” (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). Artdatabanken. Sveriges lantbruksuniversitet. https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/101146/pdf. Läst 7 november 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]